Monday, 21 February 2011

what's cookin - Biscuity Lime Pie

pie base yang bersepah..hehe..tak kisah lah sebab i mmg hantu pie crumb yang sedap lemak lemak biskut and so buttery...nyumms...

another entry yang tertunggak dalam draft...pie ni buat as dessert masa ada tetamu datang 2 minggu lepas, family mel and athirah....sebagai sampingan nasi lemak and sate ayam....sedap and senang sangat nak buat,kalau tak suka crumbs biskut bersepah like moi, boleh juga pakai basic pie crust yang biasa tu...very refreshing, citrusy and lemony tau...bila rasa zesty tangy lime tu sampai kat anak tekak i sokaa...hehe...cuma satu je, i dont have a grater so memang kupas kulit nipis2 then cincang lumat guna pisau besar cam ala2 masterchef (perasan hebat kejap)...bila kupas tu ada la sikit2 part putih bawah kulit yang pahit sikit tu kan...aduhh...habis ada rasa masam pahit pie ku....other than that, pie ni memang sodap! lepas ni kena cari grater, pengajaran di sini make sure alatan cukup ikut keperluan resepi baru boleh masak...

resepi pai limau ni memang banyak, ada yang pakai whipped cream ada yang tak....for me i chose yang tak pakai cream, reason being sudah tentu nak kurangkan kalori yang dah sedia banyak dengan menu nasi lemak sambal sotong tu, and second sebab masa search resepi ada terbaca komen yang better try buat yang without cream sebab nanti senang filling pie tu nak set dalam fridge, nak mengelakkan dari mendapat filling pie yang runny gitu...


Biscuity Lime Pie

300g pack ginger nut biscuits (i used digestive biscuits)
100g butter , melted
3 egg yolks
50g golden caster sugar
zest and juice 4 lime, plus this lime slices (optional) to serve
zest and juice 1 lemon
397g sweetened condensed milk

1. Panaskan oven 160C, sediakan base biskut - hancurkan biskut dan campur dengan mentega cair. Tuang dalam bekas springfoam (20 cm) dan tekan-tekan supaya padat. Bakar sekejap dalam ketuhar selama 10-15 minit sampai sedikit garing.
2. Pukul kuning telur, gula, serta parutan limau dan lemon sampai kembang dan naik 2 kali ganda. Masukkan susu pekat, kacau sebati dan akhir sekali tuang jus limah dan lemon. Kacau perlahan sebati
3. Tuang filling atas biscuit base tadi dan bakar 20 minit just until set. Sejukkan dan simpan dalam fridge until later. wallah!

very the easy peesy right? ;)

5 comments:

swit@kon said...

sepah. tapi tau mesti sodap.
junior masterchef membuatkan aku nak gantung periuk. sebab terasa loser takleh nak masak macam depa :)

didi said...

junior masterchef tipu
serius

kalau tgk yg masterchef biasa pun, kelam kabut nak fikir masak apa
pernah kau tgk budak2 tu blur2 tgh fikir nak masak ape?
tak pernah kan?

maka aku percaya bahawa tajuk challenge tu diberi sehari dua sebelum supaya budak2 tu boleh practice buat

aku percayaaaaaa!!!!!

just azura! said...

sedapnyeeeeee...

nanti boleh cube try test..

;)

suhana azlin said...

ahkon and didi: aku x pernah tgk pun msterchef sebenarnya...cam hot je kt msia,kat sini pun ada je tp cam x minat sgt nk tgk hehe...

suhana azlin said...

zura: try la buat, sonang banget..tp make sure ada grater eh kalau x nnt pahit cam i punye huhu...

time kawen ari tu ada org bg grater x? oh silap langgar pantang tu, x leh bagi nnt hang laki bini gaduh kena parut, jgn mara aaa gurau aje hehe.. =P