Friday, 4 February 2011

what's cookin - Cream Puffs


dalam pada pening melayan Mya yang moody semacam menjerit2 marah2 sebab tak suka hidung lekit2, sempat jugak bancuh cream puffs ni.....rasanya ramai dah blogger otai masak2 selalu buat puff ni kan...senang je rupanya...just baca betul arahan, then suhu oven kene betul...ok la jugak, just kalau dapat kastad yang pekat lemak letak kat tengah lagi sedap...for me, ni jenis dessert yang sesuai minum petang which bila nak makan baru masak....dah sejuk tu cam kureng sikit la...memang advisable makan on the same day, or kalau nak buat in 2-3 hours advance pun better simpan dalam bekas tupperware..

first time buat ni berdebar jugak, sebab ada part yang remove from heat takut gak kelam kabut dok letak je periuk tu atas dapur, takut jadi telur dadar jek hehe...alhamdulillah jadi, memandangkan ni sekadar eksperimen melepaskan rindu kepada aktiviti baking i buat 1/2 adunan je....oh ye, kalau nak scoop pakai sudu or nak guna piping bag masa nak paip adunan before bakar tu sila lah buat comel2 ye...kalau tak jadi macam puff di atas, gebus semacam macam tuan dia jugak huhu...nasib baik dah kena mekap dengan bedak so takde la nampak beno kegebuannya =)

resepi from David Lebovitz, disebabkan saya adalah malas nk copy paste resepi sila lah ke website beliau ye...lagipun better korang baca penerangan dari chef sendiri, kalau ikut arahan insya Allah menjadi..happy baking! =)

4 comments:

2H Garden said...

sedapnya... nyum nyum... tak sabar nak pindah umah nak start baking kt new house sebab semua barang nk masak dah packing....

sedap.... mya moody... hehe...

Mursapap said...

Cream puff ni lawa. My cream puff, pandang pon tak mau sbb buruks...

:)

suhana azlin said...

2H Garden: ni fiza mana satu ye? membe utm dulu kan?

suhana azlin said...

pinat: serius babe,semua demok2 dempak2 mmg tak cantik diluar tp dalam best la bersarang2..

nak amik gambar masuk blog haruslah i pilih yg comel2 je..hehe..kena pakai piping nozzle tu baru cun...