Friday 15 April 2011

what's cookin - Sate

Sate Daging dan Sate Ayam bersama dengan Kuah Sate yang kurang menyerlah merah hehe =)

mintak maaf la ye...dihujani dengan entry what's cookin yang tertunggak hehe...ni semua dah buat minggu lepas baru nak story mory...kali ni nak share resepi Sate pulak...actually, dah banyak kali buat Sate tapi tak pernah tunjuk kat blog...1st time try pakai rempah perapan pek yang dah siap, produk Indonesia, cuma tambah minyak, marinate isi ayam atau daging yang dah dipotong kecil, cucuk2 dengan lidi dan bakar dalam oven..siap! kuah kacang pun sama, pakai yang segera je dalam kotak =P

then terjumpa pulak resepi Sate from Mamafami's Fotopages kat sini...and this time i've decided to try making my own, first time ever Kuah Kacang...semua ni sebab terpengaruh dengan entry resepi from Kjee , resepi Kuah Kacang Kjee ni bahan2 simple sangat, no santan, no asam keping, no lemongrass, ginger, galangal or whatever..rahsianya adalah gunakan gula melaka instead of gula biasa...the verdict? yummy sangat! tak sangka dah pandai buat kuah kacang...ala..uols2 yang dah pandai tu diam2 aje lah ye..kalau time raya tak sempat nak menuntut ilmu, sebab tau2 kuah kacang dah siap..hehe....so sekarang dah tau macam mana nak buat kuah kacang yang sedap! cuma warna je kurang merah, konon tak nak pedas sangat takut sakit perut mi amor kembali menyerang..mana la tau kan..tup2 bila campak je kacang blend tu cam ok ow, ok terlebih kacang sudah...hehe...and oh ye, kacang yang i blend tu kurang halus..sampai lenguh2 jaw ni dok mengunyah kacang haha...xpe la janji sedap, resepi Kuah Kacang ni memang highly recommended =)

nest time mengipas Sate nak cuba resepi Sate from Kjee pulak, katanya resepi asal Sate Majid yang popular around KL dulu..

ok here goes the recipe, copy paste je dari Mamafami's and Kjee's...

SATAY
Source: Mamafami's Fotopages

Ingredients :

1 kg chicken/beef fillet ~ cut into 2.5cm x 2.5cm pieces
1 1/2 teaspoon salt
4 tablespoons sugar
2 tablespoons honey
2 tablespoons cooking oil
satay sticks

extra oil and lemon grass for basting

To blend :

3 shallots
2 candlenuts (buah keras)
2 cloves of garlic
3 cm fresh tumeric or 2 teaspoons tumeric powder
4 cm ginger
2 lemon grass
4 cm galangal (lengkuas)
1 tablespoons corriander seed }
1 teaspoon fennel seed (jintan manis) } fry without oil over low heat till fragrant
1 teaspoon cummin seed (jintan putih) }

Method :

1. Mix sugar, honey, cooking oil and salt into the blended ingredients to form a paste.
2. Rub paste mixture into the diced chicken or beef and leave it to marinate for 3 hours.
3. Thread seasoned meat on to satay sticks.
4. Grill over char- coal fire or under hot grill . Baste with oil and water mixture to keep meat moist.
5. Serve with peanut sauce, cucumbers and onion cut into wedges and nasi impit.


KUAH KACANG

600 gm kacang tanah yang telah disangai (goreng tanpa minyak dalam kuali)
5 biji bawang besar
½ cawan cili kering dikisar
1 cawan gula melaka
1 cawan minyak
garam secukup rasa

Cara:

1. Kacang tanah mestilah cukup masak dan sentiasa di kacau sewaktu disangai. Dibuang kulit, disejukkan dan direndam seketika sebelum dikisar halus. Ketika kisar dalam blender, guna air secukupnya untuk gerakkan blender. Jangan terlalu banyak sangat air.
2. Bawang besar di mayang. Kemudian panaskan periuk guna 1 cawan minyak dan tumislah bawang hingga wangi. 3. Masukkan cili kering kisar dan goreng sampai naik minyak. Apabila sudah naik minyak, masukkan kacang yang telah diblend. Air juga dimasukkan sebenyak kira2 dua cawan. Bila sudah melegak, masukkan gula melaka dan garam.

Note from Kjee: Kuah satay akan menjadi pekat apabila ia sudah sejuk. Agak2 la banyak mana air yang hendak diletak.


No comments: