Sunday, 3 April 2011

Mell's (not so) surprise birthday party



Date: 31st March, Thursday
Venue: My Crib
Theme: Potluck party with various calorie burning ativities =P

party ni boleh dikatakan 'bidan terjun' or sangat lah ad-hoc...datang idea dalam kereta Athirah on our way to ASV nak main badminton on Wednesday....then discuss sorok2 with the rest of gurls kat court and terus decide2 itu ini...hehe..cepat2 offer diri buat kek sebab nak try sangat2 bake the whole RVC recipe, i mean tak payah la nak buat separuh2 resepi like my 1st try baking the RVC kannnn....so balik tu terus bake the cake and prepare frosting siap2 so that bangun pagi esok terus garnish je kan....

pagi Thursday tu bangun super early sebab tak sabar nak potong kek and layer dengan frosting, bukan lah tak sabar sangat sebenarnya....lebih kepada takut kek tu tak jadi hehe...sangat risau sampai termimpi2....dah prepare back-up plan and ingredients ok kalau tak jadi memang i terus bancuh2 kek coklat aje...siap2 sapu frosting semua tengok2 baru pukul 7 pagi...alamak..apa nak buat lagi ek? invitation pukul 11...fikir punya fikir terus decide buat Nasi Lemak, buat tambah2 makanan kan...i memang tau, kalau jemput orang datang makan2 ni sangat tamak and takut sangat orang tak cukup makan haha...kalau boleh nak makanan to spreaddddd sampai penuh meja kut =P

so here we goes....

food: Nasi Lemak by yours truly,sandwich sardin, pasta goreng, nasi goreng belacan, and jemput2 jagung...nyum nyum...

party gurls...from left; Efa, Kak Suni, ehem ehem, Mell the birthday girl and Kak Lola...ada lagi Kak Zaharah and Athirah yang takde dalam gamba...bayangkan lah 7 orang hot mama berjoget dalam rumah i yang comel nih teeheehee (^-^)

this is the only picture yang baby Muhammad senyum =)

sila buat2 tak perasan yang kek ni senget due to layer forsting yang over tebal...masa nak sapu tu dah macam jelly pulak wobbly2 ke kiri ke kanan...haha...lantak la janji puas dapat cream cheese tebal =P

sprinkle with cake crumbs and crushed meringue nest to camouflage the messiness...OH.MY.GOD. sedap sangat sangat sangat ok RVC ni...baru lah faham kenapa kek ni hot sangat di kalangan blogger masak2 and peminat2 si tukang makan @ tukang beli hehe...


this the only proper picture of the cake after being slice...saje je nak tunjuk korang ketebalan cream cheese layer tu haa...haha...memang heaven! semua pun suka sebab frosting tu tak manis sangat (reduced sugar) and to saving myself and my expanded waistline dari 'terseksa' kena habiskan kek ni seorang diri semua orang dapat bawak balik one giant piece of RVC =P

Kak Suni adalah naughty ok sebab siap bawak props belly dancing! woot woot...haha...dalam message2 FB dah usik2 the birthday gurl to perform belly dancing routine for us...nak pecah perut ok ketawa masa Kak Suni keluarkan benda ni wakakaka....siap bukak video belly dancing, zumba, and latin dance kat youtube and menari ramai2....and then ada lagi private session one-to-one step-by-step bentuk2 senaman untuk memantapkan body by Kak Zaharah....

a mix of daffodils, lavender, and tulips for tuan rumah...huhu..suka sangat2 ada orang bagi bunga *jeling pada encik suami sekarang*

all in all..alhamdulillah party last minit ni berjalan lancar...Mell pun dah boleh agak sebab masa discuss tu dah la sorok2 gelak2 pastu tak ajak pun dia join borak sekali haha..tau2 lepas main tu i call and ajak lunch hari esoknya...dalam hati dia pun dah berbisik there is something goes wrong somewhere ni haha....

kalau bab makan2 bersuka ria ni we all memang okk je...Jumaat malam tu pulak party hari jadi Batrisya, Efa's daughter...haiyoh...sakit otot perut i sebab makan makan makan then bergelak ketawa bagai nak rak...then tomorrow on Monday ke rumah Athirah for Anisa's party and Tuesday lunch date @Kak Zaharah's crib wee hooo.....seronok sebab selain dari dapat berkumpul, bermesra dan bertukar pendapat (cewah!) kita dapat jugak masak2 bawak potluck kan...the effective way to channel my itching hands for trying new recipe =P


2 comments:

Mursapap said...

Amboi, dia dah berparty2 di rantau orang. Kemain lag!!

suhana azlin said...

teeheehee....

masa ambik gamba ramai2 tu one of my friend cakap, hah ni kena tunjuk sket dgn org kt msia diorg ingat kita kt cni x dpt makan sedap2? hahaha....

boleh la buat pengubat rindu dgn family and girlfriends2 sekalian kt msia kan..hukhuk..