Tuesday, 9 August 2011

dugaan di bulan Ramadhan - jalan2 cari pasal punya pasal

hari minggu lepas actually we all spend 1 nite kat Edinburgh....semuanya bermula dengan cik abg saya yang baru first weekend berpuasa kena duduk rumah, sibuk je membebel boringnya....boringnya....haaa...baru tau bosan duduk rumah tunggu waktu berbuka, kejap2 mengomel jam lambat lah apa lah...hehe...selalu tu dia pergi ofis so takde la rasa lambat sangat kan...

tiba-tiba je mi amor datang idea

'mama, jom lah kita pergi edinburgh...dapat makan kfc, amacam? ada bran?'

kemas2 barang apa yang patut (apa yg patut adalah - duvet, bantals, selimut,baju2,bekalan biskut mya, etc..banyak tuu...) sempat lagi online beli insurance tow truck in case anything happen and then singgah kedai beli sat nav....hehe biasalah kan, orang baru ada keta...

oh ye, we all beli keta...biasa2 je la used je pun, vauxhall astra aje...britain made, kira kalau kat msia nun cam proton la kan...

mya yang tak tahu pun malam ni tidur rumah ihsan

dah nak dekat sampai edin tu alamak tiba2 ini kereta buat hal daa....boleh tak termati kat traffic light? adehhhh....dah la hujan, keta pun banyak...lama jugak la nak tunggu dia ok balik, ok tu kir boleh la jalan tapi sengguk2 semput gile sampai hubby kena maintain tekan minyak cam orang racing tu...vrooom vrroooommmm!!!

aje gile orang sure ingat kitorg ni gangster mana entah kan? tervrrooom sana vrooommm sini haha....
tak boleh wooo...kalau tak tekan minyak vrroooom vrooomm nanti enjin mati...to cut in short, selamat jugak kami sampai ke rumah encik hafiz...alhamdulillah....

sampai2 tu bincang2 macam mana kita nak balik esok hari keputusannya adalah malas nak fikir, jom pi beli kfc utk berbuka dulu hehehe....bersyukur sangat2 sebelum keluar tadi beli insurance tow truck tu, so apa2 pun kena tunggu esok la baru boleh call itu company...

ok then, jom buka makan kfc dulu...alhmdulillah nikmat betul dapat makan ramai2 rebut2 ni tau hehe...ada pulak cik ina buat bubur kacang hijau siap letak lempok lagi wallah!! tengah2 sedap melepak ratah ayam tu tiba2 dapat sms from my sil,

'kantoi bibik main telefon msg2 dgn indon rumah sebelah, tolong check tiket balik medan utk esok nak hantar dia balik, sini xde internet access'

terkejut i nokkss...my mil mmg ada bibik, purpose utk jaga moyang mya masa sakit dulu tapi tok nyang dah meninggal 2 bulan lepas so bibik ni maybe la kan sunyi ke miang ke gatal ke apa takde keje nak buat...eh jap, tapi dia mmg ala2 mesra terlebih pun...so there, sebab dah gatal la kut kan? hehe...

hebat tak hebat depa ni, boleh pakai hp senyap2 tau...bulat2 kita ditipunya...i dok bayangkan dia sure kena basuh habis2 dengan along (my bil yg sulung) dengan pa...hehe...takut wooo...atuk mya dulu ketua polis tau suara dia kuat giler...nasib baik la senapang rumah tu dah tak ada kang ada yg bf indon tukang bancuh simen dia tu kena tembak =P haha

yang geramnya boleh pulak dia pusing2 buat cerita kenal budak tu masa duduk dengan i sebulan tolong jaga mya, which is 3 years ago and now budak tu kerja kat giant senawang? helloo...ingat kitorg ni bodoh ke? sangat lah tak logik...bila masa la i bagi dia keluar rumah kan...tolong sikit eh...dia cakap kenal masa keluar buang sampah...entah pape je tau rumah tu kan apartmen buang sampah kat bilik sampah tu je tak yah nak turun naik lif buang kat bawah...aihhh...gerammmm tau! dah puas dia putar belit pusing kat bangi jap then rupanya budak tu kerja kontrak bancuh simen rumah sebelah yg tengah renovate...

patut lah malas, patut lah kejap2 hilang, kejap2 sapu depan, kejap2 buang sampah, patut lah ma cakap minggu lepas dia ajak pergi kedai beli bedak sebab kata bedak dah habis....oooo...nak melawa rupanya...

kelakar pun ada jugak, sebab hp dia dah kena amik...tp the boypren still calling2, mesti cuak kan eh kenapa awek aku ni tak angkat la pulak, merajuk ke? hehe...not knowing yg awek dia dah kena bawak duduk rumah lain..macam lirik lagu fauziah latiff pulak cinta terhalang oleh orang tua =P

bahaya wooo...buatnya dia ada sakit hati dengan kita pastu panggil entah geng mana suruh rompak ke apa ke kan...nauzubillahh...

haih, macam2 je kan? org kt sini risau tak boleh balik keta buat hal..yg kt sana tak tidur takut bibik tu sempat bitau membe2 dia kat luar ke apa ke...

anyway, keesokkan harinya menunggu la pulak orang insurance AA tu tengok2 apa yang patut...


tunggu mamat AA repair saluran minyak yang tersumbat...mya tengah amik mood nak tidur....bantal kelabu-hitam tu is mya's favourite pillows a.k.a bantal bushuk...hehe...pergi mana2 wajib bawak bantal buruk ni, even mama dah try tukar sarung bantal pun boleh lagi dia selak sikit2 sampai sarung baru terbukak haih. alamanda pun bantal ni dah pernah sampai tau, sushi king alamanda to be exact ;P


dugaan betul la tengah2 puasa ni kan? dah sampai rumah tu baru lah lega...ye la, cuak jugak takut tengah2 jalan tu rosak lagi...mamat AA tu cakap problem sikit je, yang jadinya sebab keta tu dah lama tak gerak...apa2 je lah, at least lepas ni kita dah tau nak bawak keta tu jalan2 area aberdeen je...nasib baik kitorg decide pergi edinburgh, kut ada bran sangat pi lenjan sampai glasgow ke london ke haru je tau...

zus zas zus zas masak laju laju - ayam percik and kari daging requested by mi amor;
kuey teow goreng for moi and bubur pulut hitam for desserts....


kuey teow yang teringin dari awal puasa hari tu...fuhh...lega dapat makan =)
kaler kurang hitam sebab tengah syok2 masak kicap habis

dah kenyang lepas buka, dah lepak2 tu baru lah mi amor ku boleh tersenyum hehe..mana la mamat tu x tensen, keta buat hal, dah la lapar nak dapat makan lambat lagi sampai2 rumah sky box pulak buat hal..adoii..dah nak kena call customer service dia la pulak, check satu2...dapat pulak customer service bollywood cakap belit2 memang saje je la tu nak kena marah hehe...ishhh...ni den punya season baru epl dah start tau minggu ni ekau jangan main2...LOL!

adoiii...semenjak dua menjak ni kan kitorang memang lepas satu, satu benda rosak tau...

1. last week paip tersumbat, sampai melimpah keluar sinki and membuak2 keluar air kotor dari sinki tu kat bath tub; sedih gile berpeluh2 buat karipap sardin yg banyak giler utk potluck pastu tak dapat mandi huhu

2. suis lampu dekat hall rosak, sudah la seminggu puasa hari tu makan berbuka gelap ala romantika...goreng kuih siput pun cam tak nampak makanya kuih siput ku logam

3. lepas lampu, oven pulak rosak!! uwaaa....apalah maknanya hidup seorang suri rumah yang kaki baking jika ovennya tiada??? hampehs tau oven ni...yg function api grill je...so nak buat kek ke biskut ke mmg tak la kan...i dah la semangat gile beli peanut butter sebab teringin nak buat peanut butter cookies =(

4. yang ni kereta la pulak...sebab dah pernah rasa dugaan yang lagi murbahaya so yang ni we all relax aje la..gelabah2 pun apa je boleh buat kan? lesson learned dari pengalaman mencabar di italy, apa2 swipe aja dong kad kreditnya pak, bulan depan baru fikir mcm mana nak bayau =P

5. balik rumah tu tengok sky box pulak rosak...adehhh...dah terbiasa kan eh ada movie best la record jangan x record...ni bila rosak amik ko anak beranak dah melopong...tengok aje la freeview tu ye....mya yg paling mencabar sebab malam2 mintak mr tumble...mano omak ko nak korek mya, dah x hilang dah mr tumble mya dalam tu...


kesimpulan dari cerita weekend lepas, itulah yang dikatakan takde pasal jalan2 cari pasal..wakakaka....selamat berpuasa everyone! banyak2 la bersabar dugaan di bulan ramadhan ok =)

6 comments:

DeLancrettLurpak said...

kalu pakai kereta dkt sini, mcm gini la kekdahnya.. Alhamdulillah, kereta aku sekali je buat hal sampai ratus2 kena bayar, itupun sebab salah sendiri.. masa bayar MOT pun takda kena banyak, setakat bayar MOT fee aje, takde la kena tambah itu ini... kesimpulannya, kalu pakai kereta kena ada sentiasa ada duit dalam credit/debit card, hehehe

suhana azlin said...

betul betul betul...sebab tu dah dekat 2 tahun baru beli keta, sbb mya dah besar and nk bwk dia jalan2 nnt senang..rumah dkt city center, beli brg asda online, pergi keje jln kaki, stesen ketapi bkang umah, beli sayur dgn ikan pun jln kaki jek...

dah ada keta ni lah yg malas nak layan kan? macam2 hal..tu la guna duit plastik berkeping2 utk emergency bukan utk sopping hehe =)

ami wafa said...

alahai lin...sambil2 nak tnggu buka puasa dgr nasyid (mood ala2 syahdu insaf gitu) browse internet... tu dia!!! roti jala kari daging, sago gula melaka, bubur pulut itam...tu sume peberet den!!!

suhana azlin said...

peberet eden jugak tuh! hehe...sini mana ada gerai jual kuih muih min, tgh2 puasa ni tekak dah nak makan benda yg x pernah buat pun tiba2 jadi pandai =)

swit@kon said...

Sabar k babe. Dugaan awal2, mungkin banyak lagi benda akan dimudahkan. InsyaAllah. Tak sabar nak polok Mya. Hilhihihi. Bab Bibik ni kan, Aku baru je baca kat blog red. Bibik dia pun menggatal. Lari gak. Huhu

suhana azlin said...

tu la laling..ni dah sibuk riot la pulak merebak2 start dr london ari tuh...hopefully x sampai scotland la kan, org tgh tunggu ari je nak balik ni haish...

bab bibik ni mmg tau, pjg akal betul depa tu cari akal amik kesempatan nak tipu kita, sape yg ada tu kena jaga2.