Tuesday, 2 August 2011

oh how i wish...

nak pergi bazaar ramadhan laaaa...uwaaaa....oh murtabak, kuih muih nan melambak, taufufa sedap...oh..nantikan kepulangan ku okeh...

hari pertama berbuka semalam lauk simple mimple aje uols..

rendang ayam


bubur puteri mandi

and ada lagi pisang goreng cicah sambal kicap, potato wedges dengan crabstick goreng...haha..sedih gile kan menu? udoh le lampu kt living room tu wiringnya rosak, romantika pulak makan berebut2 dalam gelap hehe...insaf la kejap sederhana aje berbuka, insaf kejap je sebab bila ingat balik hari nak balik kampung makin dekat hati terus yabedabedu....!! tunggu la ko param..akan ku borong!! haha...

dah tu buka pun kul 9.26pm, nak makan puas2 pun dah nak tidur kan...tengok jam kira2 ek ele...korg kt msia bukan takat dah kenyang tergolek makan 2nd round lepas terawih, dah nak bangun untuk sahur dah pun =)

kitorang sahur adalah tidak lah ye...dah tu waktu habis pukul 3pagi...set alarm untuk bangun minum air sebotol je then kedebush tertidur balik...

sangat tak larat nak masak2 bagai sebabnya badan rasa nak demam, kepala berat, pergerakan sangat labat..kejap sejuk kejap panas...even mya buat sepah and merengek2 pun mama just suka hati la mya nak main apa ye nakk...mama poning ni ha..hehe...tapi puasa tetap kugagahi jua...eceh! =P yela kan, setahun sekali menahan lapar dahaga...habis2 pening pun i melepek aje la sapu minyak angin...pastu mya nampak mama picit2 kepala, sebuk je tanya; 'mama, mama sakit ke? mama headache ke?'

'tau pun mama sakit, dah tu jangan buat sepah ok?'

'noooo..mya nak cook ni...' then sambung kecahkan barang mainan masak..adehh...

hari ni nak masak apa ek? tengah tumis cili nak ingat nak masak sambal ikan bilis dengan kentang tadi mi amor call, suruh buat nasi kerabu la pulak...nasib den x masak nasik lagi tau, dia harus la nasi kerabu nak kaler2 biru hehe...patutla call2 je tanya; 'mama demam lagi ke? tgh buat ape?' ada request rupanya hehe...

demam, demam jugak..pening pun pening jugak...tapi nak buka ni harus la gagahkan jugak memasak kan...sini bukan ada param ke gerai kuih uols boleh singgah2 beli macam2...sob sob...nak makan silalah masak sendiri ye...semalam dah la menu ringkas sangat, masak simple pun sampai tambah cik abg i tambah nasi 3 kali ko...mau taknye lama gile nak tunggu buka kan...kesimpulannya hari ni kena jugak gagahkan diri mencari semangat yang hilang..caiyok caiyok!!

selamat berpuasa semua! berbukalah dengan sederhana okeh...jangan membazir ikut perasaan membeli makanan tu ingat2 sikit membe yang kurang resources nak masak macam2 kt perantauan ni ha... =D

10 comments:

DeLancrettLurpak said...

ko bile balik? naik apakah?

just azura! said...

selamat berpuasa lin! okaylah menu berbuka puasa, sederhana itu lebih baik, acewah!

param itu sentiasa ada di bulan puasa..sabar..sabar..kekeke... :)

didi said...

warning*komen kurang sympathetic coming*

Sudah la..... Kurang resources?! Yang kau masak macam2 yg tak logik, ada je resources :p roti jala lah, Choc indulgence lah, kek berpagar tajam2 lah, Donut pesona lah, sudah!!!! Sila rujuk Whats Cooking kau tu.

Hahahahahahaha

Balik nanti, sila pelahap sewajarnya. Bawak troli k? :p

suhana azlin said...

cik lurpak: i blk lg seminggu nk raya nnt weehooo..feel x feel x? naik airasia je dik non murah giler tau sbb balk raya taun lepas lg dah beli siap2 tiket blk raya 2011 =P

suhana azlin said...

zura: hehe..tu la kan? sini buka 9.20 gitu tp waktu buka sikit2 makin cepat..masak simple sbb x larat maaa...2nd day tu br semangat lebih buat nasi kerabu hehe...

suhana azlin said...

didi: kehkehkeh...sarcastic sungguh, i likeeee!!!haha..

i miss gulai tempoyak daun, masak lemak sawi jeruk, dgn masak asam my mil dowh...betul2 hor liow!

yg lain is sambal ikan bilis and mee rebus emakku, gulai tempoyak patin kedai asam pedas, blaa bla..blaa..endless list ni bab makanan =P

DeLancrettLurpak said...

aku balik 25th, hehehe.. ko balik mana?

ami wafa said...

simple ko pun ayam rendang dgn puteri mandi hokeh!!! aku nye simple oatmeal dgn air kosong je hahaha!!!
ok la puasa pnjg n buka simple2 je..balik kang sume nak pelahap, raye nanti sedang2 elok je baju raye tu :P

suhana azlin said...

puan lurpak: wowwieee...best nya jom feel blk kampung sama2!! we all blk 20hb, blk seremban umah mil sbb keta sume kt sana..tp raya taun ni turn raya rumah my mom kt bangi..hehe sbn-bangi, jauh x nk balik kg gilir2?

kg ko kt ne lak? nnt kalau lalu2 area bangi ke singgah2 lah ye =)

suhana azlin said...

min: simple la tu sbb lauk kering jek xde kuah nasib cik abg x tercekik hehe...

pjg giler weh bercinta nk tunggu waktu berbuka...buatkan si mya cekodok for her tea pun nampak sedap gilos tp pas mkn sikit je dah kenyang and letih ingat tidur je ;)