Wednesday, 10 August 2011

Iftar Day 9; eksperimen Kuih Seri Muka microwave

haha. ketinggalan sungguh...orang lain ramai dah cuba buat kuih2 talam cenggini guna microwave...kan cik lurpak kan, kan? =P

biasalah bila bulan puasa cam ni semua pun teringin...akak memang sokaa sangat2 kuih orang lama cam ni dik nonn...paling feveret talam keladi kaler purple tu, fuhhh...sodap! nasib baik la x jumpa keladi kat sini kalau tak lama dah jadi bahan eksperimen jugak...tapi paling suka yang jenis cam pengat2 or pakai kuah santan dgn gula melaka cam puteri mandi, sagu gule melaka, bubur kacang hijau durian, bubur pulut hitam...kalau terbau mil buat bubur kacang hijau durian terus jadi buruk perangai, orang tengah dok kacau2 bubur tu lagi tetibe muncul bawak mangkuk wakakaka...

aih, melalut la pulak....cakap pasal makanan memang mudah hanyut syok sendiri tau....

anyway, seri muka ni nak buat sonang yo rupanya...kalau kt msia nun jangan harap la nak datang minat dan semangat nak buat kuih2 talam ni kan? boli yo sonang kojo hehe...dah duduk sendiri2 kat tempat orang ni baru la hegeh2 nak belajar buat...first time ni wooo....

tanya mi amor dulu, minat seri muka tak? muka konpius2;

'oh seri muka tu yang lapis hijau dgn pulut tu eh? nak nak tapi tang hijau tu kasi lebih eh yang pulut tu kalau sikit pun xpe...pastu nak potong2 empat segi tau cam jual kat kedai tuh...'

wah wah wah...bini sendiri yang buat boleh la kan nak order macam2 potong empat segi la kasi hijau lebih la, cuba try beli kat pasar malam;
'makcik, kasi seri muka hijau lebih satu! bentuk empat segi ye tak nak bentuk lain'

agak2 kena baling tak dengan loyang kuih tu ek? eh budak ko nak buat sendirik la!! ;P


masak dalam bekas ni je uols, pulut tu masak asing dulu dengan garam and santan guna microwave juga..dah masak baru tekan2 dalam bekas then curah adunan hijau yang dah dimasak likat, cover loosely dengan penutup then masuk micowave lagi..kena stop kejap2 every 1-2 minutes utk check kut kang membuak2 kuih korang sebab panas sangat


dah potong kasi posing jap buat tatapan para pedestrian di luar sanun hihi

the verdict? ok jer rasa..sodap! cuma mi amor komen yang hijau tu kurang lembik la..la pulak...i dah kerut2 buat muka what's-with-you-and-the-green-thing haha...kita punya la dok tambah masa dalam microwave tak nak kasi lembik so that senang nak potong cantik rupanya dia nak yang lembik2 daaa....hehe...macam-macam...

juadah lain - cucur udang, konon nak ulang kegemilangan cucur udang sedap giler buat last friday tapi x sama la dik non sebab taugeh nan ado...semangat ni siap buat kuah asam pedas sebab nak dip dip dip dengan ini cucur...i memang pelik, suka cicah cucur dengan asam pedas, very the mahvelous you!!


presenting, clams masak serai sedap giler dapat hirup kuah slurrp slurrpp...minggu lepas dah tema ayam daging, minggu ni hadap la korang tengok menu seafood kitorang ek..hehe...semalam pergi beli ikan wallaweh dia ada clams la..! excited gile koo..selalu tu pergi x pernah terserempak pun dengan clams tauu...


the spread - ikan bream sweet sour yang belum bersiraman (separuh je sebab tang ekor dah selamat mya makan lunch), clams masak serai, mi amor mintak nasi kuning, ada sampingan udang dengan daging goreng kunyit, cucur udang, and seri muka..alhamdulillah meriah! (^_^)


5 comments:

DeLancrettLurpak said...

aku tak percaya mya makan separuh ikan tu, aku tak percaya!!!

mesti ko join makan kannnn???

buat guna microwave, prone utk dpt seri muka yg lembik part hijau. ko buat tu cantek aa tu...

suhana azlin said...

kehkehkeh...mano ado den tumpang makan ekor ikan tuh, i potong kocik yo tang ekor ngam2 utk mya tu pun x habih

oh ye ke? tp semlm potong tang tepi so mmg dia keras sket kan tepi2 tu...ari ni sambung makan part yg tengah so hopefully lembik2 memenuhi selera la harapnya =)

ami wafa said...

lempeng & segala jenis cucoq lg sedap klu cecah asam pedas kan?!
pastu 1 lg perangai aku, mkn karipap cecah kuah sos popiah. esp klu karipap keledek or kentang :)

speaking of which, dek kerana tergoda dgn ko, aku buat karipap for iftar last sunday. hambek...dpt dekat 15 bijik, mkn 3 bijik yg lain masuk freezer hehehe...

suhana azlin said...

hehe tu la biasala i kan dulu kecik2 duduk johor so asam pedas mmg lauk harian la...

wow!! sedapkan karipap buat sendiri? boleh letak mewah daging ke ayam ke ikut suka =)

Suraya Aida :) said...

dalam byk2 pic, cekodok tu gak yg i minat haha sbb terbyg cicah ngan asam pedas pekat...bestnyeee hehe