Wednesday, 3 August 2011

Sambutan Ramadhan di perantauan dengan...


(chop!! ni entry lapuk ye dlm draft baru nak ceciter =P )


IT'S BBQ TIME!!!


ehem, oh and of course ada solat berjemaah and bacaan Yaasin =)

last Saturday, Kak Suni and Abg Taufik sekeluarga sangat bermurah hati menjemput kawan2 terdekat untuk berBBQ sempena menyambut ramadhan...makan2 dan solat berjemaah serta bacaan Yaasin, tuan rumah sediakan BBQ kaki kambing 2 potong (sangat the marvellous ok itu the kambing's legs...resepi Chef Wan tu siap keluarkan 'kitab' buku masakan Chef Wan judul 'Sedapnyaaa...')

malas cerita panjang, tengok gambar aje lah ye...

cebisan kaki kambing dengan sos marinade yg sedap giler...perghh...tp i x berapa sangat nak makan sebab badan ni 2-3 hari dok pening2 je cam kurang minum...dok belasah bubur asyura yg sedap giler bermangkuk2 rupanya dalam tu pun ada kambing jugak daaa....tapi lepas tau pun sibuk dok tambah2 jugak bubur tu hehe...sedap giler weh teringat2 sampai sekarang..slurpp! sekarang rasakan sakit kepala dengan panas badan dah 3 hari tak hilang2 okeh T__T

potluck by yours truly; 1) mashed potato and gravy...

2) karipap sardin, menjadi pojaan hati semua alhamdulillah...ni special request by tuan rumah, masa calling2 tu tanya menu bbq i ada sebut nak bawak karipap and kak suni suggest karipap sardin sbb hubby dia suka..wallah! ok la tu lagi senang kut nak buat inti sardin...ingatkan karipap sardin ni x ramai yg suka rupanya banyak peminat gak kan?


3) puding trifle...entah la macam agak soggy je sebab dah la first time buat pastu pakai semua yg instant je; instant WeightWatchers jelly (sbb suitable for vegetarian), instant custard from packing, sembur cream dalam tin, tabur strawberry dgn balance fruit cocktail and wallah! so so je kut sebab time2 cam ni x laku sangat ler...rasanya next time bawak kuih2 cam karipap or roti jala aje lagi best kan?


the buffet spread..we all sampai paling awal...tuan rumah bagi task petik bunga di taman untuk buat hiasan..cewah!! ayat tak menahan hehe...sebab i tengok2 kt yard belakang je cam hepi and jakun hydrangea punya la subur...gerammm!! tu la hasil bunga kt atas meja tu kerja mama and mya

sunflower

hydrangea..bersepah2 atas rumput bebudak buat main kalau kt msia punyala i sayang sbb mahal tau tak budak??

aktiviti raspberry picking butir2 terakhir di hujung musim...dah nak abes pun buahnya kalau awal2 summer dulu mesti lagi mahsyuk...oh, aberdeen ni summer kojap yo paneh...ni dah nak start suam2 kuku nak ke sejuk balik dah...alhamdulillah masa hari bbq ni cuaca elok cantik je matahari terang =)

raspberries comel

mya's red nose (gambar curik kt fb kak lola hehe)

mama tumpang posing


ewah! happy kemain eh dapat berlari2...kalau nak main sendiri2 tu takpe la jugak ni dia lari nak mama lari2 sekali...adehh...memang tak dapek la mama join yasin bagai...

mya ni kan agak anti social tau, pergi mana2 mesti nak berkepit dgn mama tau...pastu sensitif sgt abg2 tu terpanggar sikit pun dah meleleh..adoii....camne la kaka ad abang nak akwan dgn mya cam ni? sampaikan kita pulak yang dok suruh2 ish mya ni pergi la main dgn kakak tu...hehe...nanti kang dah besar dah ada kawan kita pulak sibuk nak mengendeng kt dia kan? sian anak omak, yela kan dah duduk berdua aje dgn mama kt rumah...kalau kt msia tu sure x macam ni sbb ada ramai aunty2 and kezen2 dgn atuk nak layan mya main huhu...ni dah puasa mmg tak dapek la mama nk tolak2 stroller pergi main kt creche kan...sumpah tak larat okeh kang ada yang sedar2 dah terteguk jus kang hehe...tunggu nnt time mama x puasa kita jalan2 okeh hehe...

tak caye mya kuat nangis?


ni ha dah meleleh..why nangis? sebab mama nak masuk dalam kejap so pass mya kt papa, mya emo sbb papa tak faham apa dia cakap...mya said 'papa run dgn mya papa..runnn' dah ko ckp sengau slang sangat papa ingat mya said; 'one..one..' adehh...

bila kakak2 dgn abang2 nak layan dia punyala happy...yang paling cool abang zakuan yg tgh dukung mya tu..siap lari2 keliling yard holding hands tau, dah macam cerita azura lak ogy dgn jamal abdillah hehe...

paling kelakar time diorg sume main hide and seek dalam rumah, mya sibuk nak mengekor zakuan...orang tu nyorok belakang langsir sume nak ikut...sebab i dah pesan kt zakuan main dengan mya dia pun layankan aje la si diva tu...ada sekali tu tengah lari2 cari port nak nyorok eh alamak kena patah balik sebab terlupa pulak mya da diva tertinggal kat belakang haha...i bayangkan yang dia lepak dengan kawan2 pastu membe sume bising; 'adoii..bro, awek lu ni leceh ar bro...' haha...banyak sangat tgk citer melayu betul la kan mama mya ni =P

apa pun, sangat gembira dapat berkumpul ramai2 makan2 sambut puasa hari tu...terima kasih sangat2 pada tuan rumah kak sunida dgn abg taufik, jasamu ku kenang...next time nak karipap roger aje i okeh? hehe...

selamat berpuasa semua =)

6 comments:

swit@kon said...

hahahahahaha
part 'bro, awek lu ni leceh ar bro' memang pecah perut gelak.
alahai mya...mya. manja.
aku tgk gambar air mata bertakung tu aku dah agak. ni mesti menangis. dah kena ada baby baru tu lin. petanda...petanda. baru mya ada fwen. hahaha.

entry kau tak membantu langsung. tatkala baru berpuasa selama 2 jam plus2, kau update gambar kambing bakar. haih la perut....

didi said...

Blog lin memang perlu di censored di bulan puasa. Hehe.
Aku tgk karipap sardin tu je pun dah lapar. Hoho.

Yeay, x sabar lin nak balik. Walkers pun balik, wagon wheels pun balik, wotsits pun balikkkkkkk!!!!

Hahaha :p

suhana azlin said...

yanti: kelakar beb..sbb si zakuan tu siap tepuk dahi 'eh i forgot mya!' pastu lari2 patah balik amik mya nyorok sesame LOL

ala relek ar...aku ni br kul 9.30 pagi..12 hours to go hihihi...

baby baru? erk.

suhana azlin said...

didi: karipap sardin mmg best kan? padahal nama toye jek hehe...

sabar beb sabar...cikedis ko aku x beli lagi...kang beli awal2 mama mya lak yg bedal bahaya tu =P

DeLancrettLurpak said...

aku ingat anak dara mana la yg pakai baju merah tu, rupanya ko.. awet muda youuu!!!

suhana azlin said...

wah gitu ko! kembang jap org puji awet muda hehe... ;P