Friday, 5 August 2011

Iftar Day 4; 16 days to go...


Menu simple berbuka hari keempat semalam;

buah melaka, kurma ayam, sambal dan ulam courgette, sayur kacang goreng, and tak ketinggalan strawberry mya ada menyelit dan kuih siput sebagai kudapan selepas berbuka


Buah Melaka Perantau - inspirasi dari cik lurpak yg ada citer ok jeww buah melaka pakai dessicated coconut yo! tapi i punya la tak nak rasa kelapa tu garing sangat siap bagi dia sauna dalam periuk nasi panas lagi hehe...mya sangat amazed tengok mama golek2 small green balls dalam kelapa...suka jugak dia makan tapi biji yang kedua tu mintak mama take off the white thing and also the brown one...baik mama golek2 tepung je kalau gitu...oh, she's soooo into green food; lagi suka pandan cake dari chocolate cake, in fact memang tak suka coklat pun...tp kalau coklat tu kaler pink or putih memang suka..


ada orang kata sambal gesek, kalau orang jawa panggil sambal lote cuma yg bezanya gaya jawa pakai cili kering...apa2 je la, yang penting sambal ni cicah dengan timun or courgette memang syiok buat penambah selera


simple aje uolss...lepas buka tu ada org request lempeng so melempeng lah kita cicah sambal bilis balance semalam....hari2 pun fening lah fening nak fikir menu berbuka ni....masak simple yang cinonet tu pun tak habis tau...hubby pun cakap udoh2 le tu tak yah dok tambah2 dah jangan membazir hehe...dia masa 1st day tu konon lepas buka nanti nak makan sandwich sardin, poyo je i dah prepare sardin sume last2 tak pandang pun...astaga..punyala takut lapar lagi ish ish ish...last2 jadi karipap sardin je inti tu hehe...

so lesson learned jangan membazir...so far takde lagi plan iftar beramai2...masing2 pun sibuk and masih awal lagi kan...masyarakat Melayu kat Aberdeen ni takde la ramai sangat, but quite close la especially us families...dengan student tu kureng sikit sebab jarang jumpa...rasanya student pun dah ramai yang grad tahun ni..

16 days to go nak naik katube weh! yippieee! =D

4 comments:

DeLancrettLurpak said...

terliur aku tgk buah melaka ko tu, kalau angin rajin dtg, aku nak buat la..

sambal gesek, aumm!! saya sukaa!! weh, courgette tu kalau makan cenggitu tu rasa mcmana eh? aku makan dalam pasta aje

ami wafa said...

sambal tu mcm rupe dia mcm sambal belacan style mak aku...cili idup, bawang merah, belacan, ikan bilis goreng dlm minyak sikit pastu tumbuk letak garam gule. perah limau kasturi makan dgn nasi panas...lauk ikan goreng je pun sedap....

suhana azlin said...

lurpak: eh eh, kita buat ni lepas baca dlm belog awk la...kata buah melaka ok je buat dgn kelapa koring hehe...

suhana azlin said...

min: wow!! sedapnye sambal belacan mak ko...siap ada ikan bilis perah limau yg x tahan tuu....nnt aku nk try la =)