Thursday, 3 December 2009

what's cookin - roti jala (finally!)


yaaa...bertemu kita sekali lagi...hehe..ingat lagi dengan insiden pasangan suami isteri yang mengidam? a-ha! susulan dari kejadian itu keesokan harinya saya terus mencari resepi roti jala dan hasilnya...


resepi adalah dari blog Mamafami ya kawan-kawan...dan untuk merealisasikan impian seorang suami merasa roti jala hasil air tangan isterinya comel-miut adalah sangat drama...

first of all, saya tebuk lubang kat cawan plastik as the acuan...first batch sangat buruk, mungkin juga kesan dari lubang acuan menjala buatan sendiri dari cawan plastik yang tidak konsisten ditambah dengan warna kuning serbuk kunyit yang kurang oompph menjadikan rupa paras my first batch roti jala sangat tidak tempting, dah la urat jala lebar2 pastu byk jadi titik2 sebab saya tak ada penapis untuk tapis adunan sob sob..rasa dah ok, sedap dan lembut...tapi rupa paras sangatlah tidak semenggah untuk dipersembahkan kpd suami yang kelaparan dan letih pulang bekerja (lapar sbb lunch chicken fillet sandwich ala mat saleh cam kat opis dia..konon nak tiru tapi end up dgn 2 sandwich tapi saya suka sbb senang nak buat dan takyah masak byk2 lauk hehe...)

kembali kita kpd isu utama, rupa roti yang buruk tu end up masuk mulut i la jwbnye kan...hehe..nasib baik bancuh setengah adun je..cm tau2 je tak jadik...saya sangat tak puas hati dgn hasil dan bancuh 2nd adunan right away after mya taking her nap..hoho...and this time, i made a new 'acuan' and make sure the hole is in the right size...dan end up satu hari suntuk menjala dari pagi smapai ke petang, lotih den! tapi berbaloi-baloi bile tengok big boss makan puas hati =)

sedap weyhh...lembut je, kadang2 kalau beli tu keras hampeh...dan cicah dgn kari tuh perghhh..fnger lickin good wa caya lu...tak sangka dpt jugak merasa roti jala kat aberdeen nih...hehe...and i've been making roti jala twice for this week...haha..betul2 lepas gian =)

ok, satu objektif what's cookin dah tercapai...lepas ni kene try buat roti canai, murtabak and donut la pulak..pheww...wish me luck ye! (^_^)v

oh ye, minggu ni juga saya buat choc chip cookies...menjadikan azam untuk mengurangkan berat badan jauhhhhh ditinggalkan...huhu..tgh taip ni pun sambil makan cookies...stop it lin, STOP IT!!

segmen iklan pesanan penaja what's cookin:
1. when it comes to 'the right consistency' kene adjust amount air dan santan utk achieved 'that' runny batter.

2. sebelum menjala, test dulu adunan kalau jatuh cantik tak sekat2 then dah boleh start menjala.

3. seeloknya tapis adunan untuk elakkan lubang acuan tersumbat dengan adunan yang lumpy.

4. kuali jgn kering sangat, sapu lapisan minyak dgn 'berus-daun-pandan' sangat advisable..wangi...

5. tak perlu balik2 kan jala tuh, lepas menjala tunggu jap, kira sampai 15 then dah boleh angkat dan lipat hehe...

5 comments:

didi said...

ya ampun, lin

bestnya banyak masa nak masak
aku sungguh iri hati!

balik nanti kau jadi katering untuk geng!
takyah geng! keluar makan lepak mana2 dah

dah ada chef lin
xyah aaa jadi ptd dah
:)

swit@kon said...

tahniah!

serius kretip ko ni nyah. hahahaha.
weh benti kojo je lah.
buat catering macam didi kata! :D

kitorang rindu ko kat sini!

ami wafa said...

bangga dgn ko yg sgt kreatif. ye la duk kat perantauan negeri omputih, xde utensil nak msk mknn melayu, sampai tebuk cawan plastik utk buat acuan roti jala. u r survivor beb! well done!

roti jala is one of my all time fav food. aku siap beli acuan sbb nak buat sndiri kat umah. kalau beli mahal kedarah! tp dah setahun lebih aku beli, baru sekali je guna hehe...

p/s: baru smlm cakap dgn um pasal nak masak kari wiken ni, mungkin boleh complement dgn roti jala.

suhana azlin said...

didi: tu la, kamal pun suruh aku buat biz cupcake, cookies dgn roti jala..haha dah itu je makanan 'killer' aku..hehe..

switakon: uwaaa..aku pun rindu korg..seBest mana pun obersee ni, still msia dihatiku..i miss hot sunny days, traffic jams, alamanda, boleh mkn sesuka hati...kat sini aku jeling je nandos tu tau =(

min: trust me beb, kalau ko pun ko akan jadi kretip ditambah cabaran dari big boss...hehe...sila sila mari kita menjala beramai2...tak yah susah2 beli buat aja dong.. =D

Mursapap said...

Brilliant!
Cant imagine that u thot of doing that cawan berlobang as the solution for that roti jala problem.
Sila ceritakan segala masakan yang anda lakukan. Amat entertaining.