Tuesday, 9 March 2010

what's cookin - Lasagne

hari isnin konon-konon puasa...nak ganti dan kononnya juga mahu kurangkan pengambilan kalori...but instead berbuka dengan nasi dan Ikan Masin Masak Lemak, telur mata, dan juga ini...



oh..cheese yg bubbly baru lepas kuar oven adalah sangat yummie!

huhu..banyak ok i makan, i finished up almost the whole loaf size of these scrumptious babies...looking back of god-knows-how-much-calories-i-put-on, penat lelah menahan nafas dari bau cheese hangus adalah sia-sia (T_T)

luckily i tak buat layer white sauce, and i think my waist (and tummy) were so grateful that i didn't...hehe..

oh, resepi ikut suka...buat sos basic macam spaghetti pekat...letak je apa-apa yang korang suka - carrots, celery, mushroom, pounds of minced beef, chopped sausages, etc...then layer alternately with lasagne sheet, top with lots of mozarella cheese (or even worst all kind of cheese you like..hahaha *gelak jahat) and bake till done ( your nose will do this job for you)

* Enjoy! (^_^)

7 comments:

thesweetlittlecat said...

cheezious.. yummy jugak..

didi said...

oh, letak white sauce jauh lebih enak ok. baru lah perasaan cheese tu dapat dirasai di dalam (creamy cheese in milk sauce) digabungkan dgn cheese berkerak kat atas!!!

ni yang teringin nak buat lasagne ni. dah lama tak buat...

swit@kon said...

dids, white sauce tak muak ke?

ok didi. sila buat. aku datang umah k! thanks. mwahs2.

btw lin, aku tengah meroyan buat kek ni. seminggu kalau tak buat sekali mahunya pening. hahahaha. sila cuba banyak agi resepi k. :)

Anonymous said...

lin, aku dah lama nk buat benda alah ni. sheet dia dah beli lama. tp takot bangat kalau tak jadi. hahahaa.
maybe wikend nih bole try ;)






~coffeeaddicts~

didi said...

jom, memang rasa nak buat
white sauce tu buat sendiri je. susu segar campur grated cheese mengikut rasa. make sure yang meat sauce tu ada ooommpphh baru la tak muak sgt.

tapi kan, mungkin kena buat senyap2
iaitu tidak diketahui oleh suami aku
sebab nanti, kalau dia tau, dia marah kenapa tak tunggu bila dia ada
next time dia balik, aku nak buat tiramisu

tapi, bila dia ada, aku suka suruh dia belanja aku
hehe

swit@kon said...

jom! set the date.

weh. tau tak aku terbaca ayat bawah sekali tu ' tapi, bila dia ada, dia suruh aku bukak baju'

bodoh! hahahaha

maaf la di!

suhana azlin said...

hehe, kwn2..sos putih itu adalah sgt senang sedap dan sgt membantu proses menebalkan pinggangku yg mmg dah tebal nih..huhu..so imagine je la mkn dgn sos putih

pn kopi, buat la senang je...sian nnt kempunan pulak =)

yanti: alamak tergatal sudah! =P