Wednesday, 31 March 2010

London Trip - Day 1



fuh..gila basi dah entry pasal mari jalan-jalan penatkan badan di kota London...hehe...sori la ye, saya adalah malas nak update blog minggu ni...hari-hari online je tapi sibuk cuci mata window shopping tengok latest trend sekarang..its spring baby! jadi most of the shops update style masing-masing and buat sale clearance...me shopping? nahh...saja tengok latest trend, fotostat dalam otak then try cari cheaper options yang design lebeh kurang...hehe...kat sini high street shops sangat berkebolehan meng-imitate gaya terkini deisgner brands okeh....nak lagi best kalau dapat cari design sama kat kedai charity...heyyy...jangan pandang kedai charity tak ada mata (pengaruh citer p.ramlee) kedai charity faveret i tu vintage pun ada jual okeh...kelass kau! =P

ok ok apesal aku melalut lari dari tajuk di atas nih =P

baiklah. hari pertama di London - wah..macam tak percaya dah jejak kaki di London, dari kecil berimaginasi bila agaknya eh silap entah dapat ke tak aku nak sampai London ek..sebab ingat lagi dulu-dulu my uncle yang study law kat UK ada bawak souvenir pencil box gambar Big Ben and Tower Bridge dengan replika bas double decker merah...since then terus berangan and London masuk dalam senarai 'must-visit-city-been-there-done-that' saya...

ok termelalut lagi sekali =P so, our plan for today is pergi semua tempat wajib untuk ambil gambar around the city...you hear me? around the city tu meaning on feet okey dari satu tempat ke satu tempat...ok la, not all teh wayyy..ada la 2 kali naik tube tapi mainly memang sangattt banyak berjalan....yang buat letihnya sebab most of the time i kena dukung Mya...fuhhh..sangat mencabar lebihan muffin tops serta lemaks bon-bon di badanku ini... (T_T) - haha good for u la mama

Our journey for the day:
Trafalgar Square - Guard House - Big Ben - Westminster Abbey - Buckingham Palace - Tower Bridge

Trafalgar Square - wah wah wah dapat juga tengok bas merah ni hehe..mak saya lagi la dia cakap first thing yang dia nampak dari atas flight masa nak landed is these double decker bus...and i was like, confuse kejap...
o-k...boley ke nampak bas ni dari atas kapal terbang nun...mak sy mmg comel begitu =)

tipu tau..dulu tengok drama cinta antara benua tu seronok je si amy mastura buat video klip sambil kejar burung merpati...mano ado...sekor pun den tak nampak..dah pupus kut...kejar Mya je la...aksi di atas adalah cubaan nak melepaskan pegangan tangan mama ok...hehe...


ahli rombongan Kak Mun dan Cik Piah ke London...hehe..seronok weyh dapat jalan-jalan ramai-ramai...uwaaa...korang rindu la nak gelak-gelak kuat-kuat ngompat-ngompat dalam tube in malay...
kenapa in malay? sbb kutuk mat-mat and minah-minah saleh =P


sambung jalan balik, next station - Guard House then Big Ben then Buckingham then...fuh banyak lagi weh, mesti habiskan tempat wajib lawati hari ini juga sebab esok khas untuk shopping
tengok tuh..nak berdukung je, lenguh eh silap mantap lemak-lemak tangan i tawww...

Guard House - rumah pak guard Queen Eliz...(eceh mcm bestfren je suka hati nak panggil eliz ek)
dalam rumah pak guard ni area kosong jek...dan berpasir , khas untuk diorang kawat dgn kuda-kuda rondaan, agak bosan jadi aksi vain mengisi masa lapang disini untuk tatapan anak cucu di masa depan adalah perlu...

seperti ini...

..ini....

dan ini.. (T_T) adus..bini sapa la nih...

hehe..ok ok sambung jalan lagi..kasi can la orang lain lak dukung Mya kan..
next, Big Ben...masa on da way ke Big Ben lalu Downing Street, ofis prime minister diorang..sempoi je tepi jalan...kita? huhu...

muka bosan Mya..huhu..

yeay!! Big Ben- checked! baiklah..destinasi dalam list dah makin kurang chaiyok-chaiyok...

x pergi betul-betul kat London Eye dapat amik gambar as background pun cukup la kan..ala, si mata besar ni kat Melaka pun ada kan? hehe...
Westminster Abbey - kata tour guide aka library bergerak kitorang (my uncle) ni tempat Lady Di kawen..

fuh..masa ni lapar tak hengat beb...kembung dah sambil jalan kunyah pringles...stop kejap kat St. James's Park, sebelah je Buckingham Palace...perut sudah bunyi..ting tong..ting tong...makan bekalan masing-masing..ada roti dgn serunding, sandwich..ala-ala gitu je la kan..mana nak carik nasi bungkus kat sini (perghh..bestnya kalau sejuk2 tu dpt makan nasi panas dengan kari..slurpp!)

aksi Mya di taman...dia sangat suka smell the flowers, kalau ada gambar bunga dalam buku pun dia akan smell juga..hehe...


Buckingham Palace - checked! sampai pun ko! fuh...lega..
mama...im bored la...
ala kejap la anya...kita snap-snap dulu..nanti anya jugak marah mama kecik2 dah bwk pegi london tp anya tak hengat, so kita kena la amik gamba banyak2..dah besar tak dapek la mama nk bwk lagi dah..adik ko dah ramai =P
huhu..iyo la iyo la..tp copek sket tau, anya ngantoks ni .. =(


Tower Bridge - akhirnya...sampai ke dentinasi terakhir kita untuk hari ini..dan finally, my lil princess dah terlentok tido kepenatan...hehe...masa ni hujan-hujan mist dan sejuk yang amat...pastu amik gamba pun kelabu je nampak jambatan tuh...dan bila sejuk kita akan ape? ya betul...kita akan laparr...hehe...nasib baik ada kedai fish and chips kat sini...sebab semua orang dah lapar dan penat jadi tak koser nak snap2 gamba time makan...hehe...

and for dinner, after hantar Mya dan nenek kat hotel me and kamal kuar balik pergi carik nasi goreng..hehe..dengar citer my uncle diorang makan nasik goreng dgn mee mamak kat kedai Melayu terus terliur..hish..cannot gi ni...terus je zass pergi carik...sori la geng, again saya dah lapar dan not in the mood nak amik gambar...kedai tu comel je, Bonda Cafe nama diberi...sebelah dengan Mara...for more info visit their website okeh...

we all pun apa lagi, terus order (masuk je kedai tu automatik ckp melayu, "emm kak saya nakk.." hehe) we're having Kway Teow Cantonese, Nasi Goreng Ikan Masin, teh tarik and cincau panas plus 3 bungkus various nasi goreng tapau untuk neneks dan Mya...penting tuh..kalau ada lebih boleh buat bekal bfast untuk esok..hehe...

wahhh...nikmatnya dapat makan rasa gerai kat msia..fuh fuh fuh...puas hati i..hehe...nak nak dapat makan dengan cili potong..hehe...

ok. habis cerita untuk hari pertama saya di kota london...esok adalah special untuk ke Oxford Street, shopping time!


2 comments:

swit@kon said...

kalaulahhhhhhhhh

aku ada. aku akan terangkan satu per satu pasal LDN. hahahaha

best la. suka tgk gmbr Mya.

:D

sila update what's cookin!

suhana azlin said...

hehe..aku tau sket2 boleyla.. =P

entry masak2 tergendala buat seketika ya, mya sdg tidak sihat huhu..