Tuesday, 24 July 2012

Iftar 2012: Day 5 - Set Beriani ada berann??


 set Nasi Beriani Ayam, Ayam Goreng ala rempah tak rempah, Dalca Sayur, Acar Mentah and papadom.

hari ni ya kanda order nasi beriani lah pulok...nak sonang pakai je rempah beriani jenama Shan ni ha, so far dah try yang Pilau Beriani dengan Malay Chicken Beriani...perghh...dua2 pedas berapi tapi sedap nak lagi, pilau a bit milder la of course.. make sure kalau guna pakai 2 sudu besar maximum utk 3-4 cawan beras...rasanya macam ada ternampak jenama ni kt Carrefour Alamanda ke Giant Bangi ke mana ntah, cer try cari ek...sebab area2 sekeliling Bangi/Kajang/Putrajaya tu pun cam dah rama middle-eastern kan, so barang Pakistan/Arab ni dah macam ada satu ruang khas kt supermarket.


kotak dia camni ye..sape yg teringin tu boleh la try cari 


ya kanda juga ordar kuih Cucur Badak, buatnya sikit je dapat la 8 ketui besar gedabak..


hihi sebab tgn ni pengkau tak pandai nak buat comel comel sebab susah nak balut inti...sorang makan seketui ada lagi balance 6 ketui huhu..sedih je sebab tak habis, nak buat leceh la jugak kan...ponek mengacau inti sampai kering sambil bersilat masak nasi bagai....time ni la rasa nak bukak order, agak2 nak buat kuih gebang kt fb sapa nak so senang buat sekali harung takde la membaziaq...aci tak? ;P

macam ni lah uolls bila dah duduk tempat org, bak kata cik lurpak kita yang tgh berjuang tu nak tak nak kau jugak yg kena masak, kut malas tak makan la anak beranak....mana la ada bazar2 dengan limpahan makanan disan sini kt UK ni kan.

kenangan berpuasa ditempat orang, kena pulak tang summer memang la takkan dilupakan ;)

macam mana menahan diri dengan lapar dan dahaga tu one thing la kan, nasib baik la cuaca tak panas extreme ke apa...tapi bab berjauhan, rindu nak berbuka dan bersahur dengan family, pergi solat terawikh, gaduh kt meja makan saling menyalahkan tadi sape yg tamak beli kuih berlebih2 kat param pastu tak makan, meredah panas merayau shopping baju raya sambil semua kedai pakat bukak lagu raya riang ria...huhu...sedih siott =(

tapi sebab dah kena duduk sendiri ni la tiba2 kena buat2 handal memasak itu ini...ada hikmahnya jugak, seumur hidup buat nasi lemak kat bumi Aberdeen ni la...huhu...lagi la bulan2 pose ni kan, tu yang gigih nak jugak ambik gambar lepas dah siap hidang sume...buat kenangan....esok2 bila tengok balik baru la teringat eh eh bila masa pulak aku pandai buat kuih ni ek? haha selama ni sampai masa minum petang je yang tau amik kunci keta start enjin then merayau cari makcik kuih kan =)


7 comments:

swit@kon said...

kau adalah power. sifuuuuuuu.

ahaks!

Ila Ramliey said...

suka..suka..suka
sonok tengok ko masak ok..

seronok kan makan hasil masakan sendiri yang penuh kasih sayang tu kan.. hee :D

P/S : belog aku dah tukar URL ler ... miszilass.blogspot.com

DeLancrettLurpak said...

perhh set briani kauuuu! aku lom coba lagi Shan tu, mmg ramai kata sedap.. tunggu kepala aku ringan sikit, baru aku nak masak beria, hahahah

suhana azlin said...

ahkon: ku terpaksa lagi dipaksa beb kehkehkeh...

sementara aku ada ni layankan aje apa2 ordar pun, pasni chef dah kena balik sian laki den makan ns goreng je kut hari2 huhu...

suhana azlin said...

ila: enjoy waktu boleh memasak selagi boleh hihi...dah balik esok sure rindu nak masuk dapur and berbau bawang ;P

suhana azlin said...

lurpak: tu la, ada gak membe kt sini yg sambung phd ni...kasihan melihatnya, anak ada 2 kecik2 very the supermak okeh nak masak, lari beli groceries, beriadah sume..hari2 stay back kt sekolah sampai malam...kentalll...

masak tu pun therapy jgk kan? kau try masak lamb beriani sure terangkat beb!

Ila Ramliey said...

setuju bab memasak itu terapi... ahah.

tensen2 otak..memasak,bau tumis2 bawang yg sedap tu.. leh release owh.. hihi