Thursday, 5 July 2012

what's cookin - Victoria Sandwich Cake; a true British classic ;)




Victoria Sandwich Cake...emmmm sedapnya...walaupun simple basic resepi je pun tapi gabungan kek butter, whipped cream dengan strawberries memang mengancam! sekali sekala memang menjelma jugak mengidam kek ni kat anak tekak...maka ke John Lewis cafe lah kami dua beranak, tak pun pergi satu cafe  tu yg memang dah tau ada Victoria Sponge yang sedap. (hasil exploration mama yang pantang nampak cafe comel and secluded)



tapi kali ni saya terpengaruh lagi bila ternampak kek ni kat dapur Kak Rima Spore, kena pulak time tu tengah puasa (ye ye sangat notty baru terkedek2 nak ganti belen2 puasa ganti) apa lagi terus call mi amor mintak beli butter balik ofis nanti...kelakar sebab bila singgah kedai on the way balik rumah dia siap call;


mama, nak apa tadi?
butter dengan telur..eh jap pastu nak gula, eggs and fresh milk heh heh heh
eh ado yo laie rasanya tadi butter je makin banyak pulak list..ni butter nak yang mana? 
oh lurpak pleaseeee....
kalau yang co-operative salted boleh?
tak nak nanti busuk.


balik tu dia mengomel, mahal betul butter mama ni dekat £3 ha..nasib baik papa cukup duit.
whoopsie! hehe...rupanya butter tu yang bosa patut la mahal sket, perli ke hape beli bosa2...men ey, mana la diorang tahu beza rasa kek pakai butter ke marjerin jenama supermarket kan.





anyway, kek ni memang a true British classic...sebaris dengan Bakewell Tart *nyums!*, Eton Mess *tak minat sangat*, Scones *oh yes!*, Lemon Drizzle Cake *tangy i like* and Shortbread *come to mama!*...slurpp! sedapnyaaaa la haii...so so  quintessentially British! to cut it short, i LOVE anything that have butter and sugar in it...memang masalah besar bagi diriku...oh crap! ;P



potong dua slice untuk jiran sebelah...kesian diorang tu kerja keras sebab sebelah ni dental lab, and kalau terserempak dengan the wifey yg selalu keluar masuk rumah buat delivery tu dia sangat baik selalu tegur and lambai2 even kalau time tu dia tengah kat dalam ofis...dan juga untuk meringankan beban dari kena habiskan kek sorang2...mi amor tak layan sangat lorr....excuse my paper plate, lagipun pintu sebelah je kan...serius tak de stok bekas makanan yang fancy2 -_-'

the basic recipe is; equal weight of eggs, sugar, flour and butter. some recipe did add baking powder and a little milk to losen. kalau ikut yang Kak Rima buat tu dia timbang berat telur then go from there. for mine, i use Mary Berry's from goodtoknow, senang sebab all-in-one method, campak-semua-beat-then-bake and dah siap a few sukatan according to the size of your cake tin. the recipe just use a layer of jam, sandwich together between two layers of cake, it is said by Women's Institue to be the original version of the cake, refer wikipedia. but kita lagi suka yang ada layer cream and fresh strawberries, more lighter in terms of taste but not the calorie obviously. ;P


Victoria Sandwich Cake

  • 2 large eggs
  • 100 g (4 oz) of softened butter
  • 100 g (4 oz) of caster sugar, (1/2 cup sugar)
  • 100 g (4 oz) of self-raising flour (1 cup self raising flour)
  • 1tsp of baking powder.
  • 2 x 15cm (6 in) greased and lined sandwich - i used 8" cake tin, bake 2 portion of this recipe to get 2 layer cake
  • 1 tablespoon milk, to losen - ni tambah sendiri
  • 1/2 teaspoon vanilla bean paste - tambah sendiri

For the filling and topping:
  • 4tbsp strawberry or raspberry jam
  • A little caster sugar, for sprinkling on top
  • 150ml double cream, whipped until slightly stiff with 2 tablespoon icing sugar - tambah sendiri, ikut preference masing-masing ye
  • fresh strawberries slice - tambah sendiri

  • METHOD:
Pre-heat the oven to 180°C/Fan 160°C/gas 4. Grease two sandwich tins then line the base of each tin with baking parchment.

Measure the butter, sugar, eggs, flour, milk if using and baking powder into a large bowl and beat until thoroughly blended. Divide the mixture evenly between the tins and level out.

Bake in the pre-heated oven for about 25 minutes or until well risen and the tops of the cakes spring back when lightly pressed with a finger. Leave to cool in the tins for a few minutes then turn out, peel off the parchment and finish cooling on a wire rack.

When completely cool,take one cake, layer with whipped cream then spread some jam and arrange strawberries slices and top with another layer of cake on top. Sprinkle icing sugar for garnishing before serve.


Storage: any leftover sandwiched-cake can keep in the fridge, make sure letak dalam bekas yang bertutup and allow 15 minutes in room temperature before eating. Somehow selepas di war warkan dalam fb mayday mayday mintak tolong kawan-kawan yang interested utk dtg rumah to take the leftovers datang la Cik Thirah aka supermummy datang lepas habis lab last nite. phewww...  -_-'  so rasanya max 2-3 days if kept in the fridge will be ok.


4 comments:

swit@kon said...

babe, my hubby ada satu set olskool recipe books (English, Welsh, Wales etc - apa lagi bangsa di Eropah tu). Semua resepi signature dish diorang. Balik! nanti boleh share. Mesti kau suka. :)

DeLancrettLurpak said...

aku pun plan nak buat cake ni this weekend, kena top-up strawberry jam lah dulu..

aku mmg suka pakai lurpak butter.. sebab cake jadik lain, kang kalau cakap dkt org lain, kang kata aku berlagak byk duit sbb beli lurpak butter selalu, kannn? tapi ada ke kita kesah :p

suhana azlin said...

ahkon: weehehe..dia pun suka eh? eh jap aku lupa laki kau apa2 yg berkait dgn history tentulah suka kan...

aku rindu nk pergi carboot selongkar buku masak2 beb, asyik hujan je hari2 sampai lah ke weekend camno....

suhana azlin said...

lurpak: sukati kita la kan? aku either lurpak or anchor la...tp ada sekali tu terpakai yg pure scottish ke english butter jenama ladang2 tu best gak...

lgpun nak buat kek yg mmg perisa vanilla or butter cake kena la pakai yg kualiti sket, kut tak bau tengik kek ko. buat jgn x buat beb, kek paling senang aku rasa tp still presentable ;)