Tuesday, 9 February 2010

sayang Mya mama


good morning y'alll!!
*yawnnn.. or should i say, selamat petang semua! hehe..bestnya dah petang kan? dah boleh balik rumah...i kat sini baru pukul 9.30am...and yes, saya baru bangun setengah jam yang lalu, just before hubby nak kuar rumah pergi keje, and yes, by that statement i feel like i'm a baaadd baaaaaad wifey (T_T)

mengantoks la, malam tadi Mya bangun pukul 3.30am for nenen, then susah nak tido balik...haih. pukul 5 pagi elok je gelak-gelak baca buku huhu...dan saya tiba-tiba terasa sangat lapar dan senyap2 pergi dapur bukak tin biskut makan Butter Cookies bawak dalam bilik...hehe...

oh, dia dah pandai say a few words (in her language of course) hehe..bagus bagus vocab dah bertambah =) like for instance:

her first mumbling of course mammaa mammma papppa papppa
her first vocab tik tok = jam -* teached MIL's bibik
nyak = nak
buk = book
shushhu = susu
aiii... kuk! = i can cook (her fav show - rancangan masak2 for kids, like mother, like daughter)

bila baca buku and tengok ada gambar baby sleep, Mya akan buat sign language letak jari kat bibir and say 'shhhh'

when mama say 'no more' or 'finish' dia akan geleng2 kan tangan means dah habis * teached by MIL

sudah tahu where's your tummy? your nose? hair? tounge? dan sabagainya

cara dia kiss adalah dgn meletakkan kepala dekat mama or papa (hehe belum pandai mmuah)

bila dia pandai baca buku mama akan encourage dgn give me five! dan Mya akan gelak2 hepi =)

ohhh Goddd...I AM GOING TO MISS HER BEING A TODDLER.
Mya, why la u cepat sangat besar? huhu...sekarang pun dah rindu time dia baby, waktu masih tak pandai capai puting guna tangan dan ambil puting guna mulut (which means dia akan tunduk dan ngap puting terus ke mulut), waktu jalan masih goyang-goyang dan tak nak lepas pegangan tangan mama, waktu masih belum pandai panjat dari sofa ke sofa...

oh and malam tadi, after woke up for 2 hours - minum susu, golek2, cak2 mama, golek2 sampai terhantuk kepala papa, menangis kejap, baca buku, dan minum susu for the second time, Mya akhirnya tidur jam 5.30am...

haih. kalau la masa ni mama keje kena pegi ofis, konfem terus bangun mandi bersiap dan minum bercawan-cawan kopi pekat untuk bukak mata...

8 comments:

swit@kon said...

awwwwwwwwwwww so sweet. aku dah rasa cam anak ko besar sangat dah lin. last jumpa dia masih sangat baby. nanges je takmo kat orang.

tengok2 balik esok dah cakap omputih kot ngan aku!

jangan lupa ajar 'aatie omel, omot, abuk, achem!'

hahaha

thesweetlittlecat said...

cute nyer mamma n baby! aku baca mcm ank ko ade dpn aku buat gaya2 itu.. hehehe

Lady said...

aku terbayang mulut dia muncung gile n buat sign "shhh" tu.. alahai tomeinyeee! geram ah

suhana azlin said...

cik ahkon: ala..skang pun cam takut2 gak...tp memula je, kalau dia tgk muka ko dah berjam2 tak balik2 gak nnt mula la dia gesel2 kat ko hehe...

uols, muka dia buat gaya 'shhh' tu mmg comel, nak2 kalau pesan kat dia papa sleep dont disturb papa..dia akan buat 'shhh' dan tepuk2 bdn papa..konon nak tidokan..alalaaaa...

didi said...

oh, savour those moments Lin
she's going to grow up so fast, u dont even know it

(this coming from someone like me)

haha

suhana azlin said...

tu la didi...aku nk record tp nampak je aku smuggle digi cam senyap2 nak amik video dia tgh megomel

pastu sibuk nak picit2..haih.

swit@kon said...

sila lah rekod dan amik gambar muchung itu dan post di blog. rindu kat god-daughter aku. cheh. ada ke istilah god-daughter? hahaha

gesel2? wah. like mother, like doter :P

shazlinda said...

Lin...bes nyer ko jd suri rumah sepenuh masa...jeles nyer saya..leh masak2 slalu & pk anak jer...