Tuesday, 9 February 2010

what's cookin - Butter Cookies


Episod What's Cookin kali ini adalah - Biskut Mentega cair di mulut bukan di tangan..nyum nyumm...

I've came across this recipe from Nasi Lemak Lover blog and immediately feel a tingle sensations from my stomach and the last thing i know i was menggelintin keterujaan melampau - i must try this. And it was just because the ingredients call for corn flour, apart from the gorgeous picture of the biscuits.

Iya, saya adalah sangat suka biskut old-skool. And to make the most-butterly-flavoured butter cookies ever you must invest in the most expensive butter you can find in store. Trust me, the moment those cute puffy lil babies popped in the oven, you'll won't regret that. The butterly aroma is just so intimidating. And that's explain why i keep constantly put those babies into my mouth the moment they come out from the oven. Ngeh ngeh ngeh...

kacau-kacau adunan...nampak butter mahal tu? Butter paling mahal pernah i guna untuk membaking, sebuku RM7.50 hoh! Gilo! tak sia-sia pesan kepada hubby 'tolong belikan butter tapi mama tak nak butter jenama supermarket, dlm erti kata lain, i nak butter mahal,OK? cepat!' hehe takdelah skrip telah diubah tiada kenAmengena dengan yang hidup ataupun yang telah tiada. LOL.


Campur tepung, form into a soft dough, knead slightly...


First batch, tekan kris-kross guna garfu saje...


Me! me! me! si comel gebu tunggu giliran...


Si comel gebu sebelum jadi korban masuk mulut si tukang buat

Alasan terbaik nak buat biskut ni adalah nak buat untuk Mya, biasalah kan biskut cam ni kan baby-friendly..hehe...tapi macam biasa juga yang banyak adalah masuk mulut mama..hohoho..dah nak abes pun...takpe, utk kawan-kawan yang ada baby maybe boleh try buat..sekali sekala tukar selera dari teething biscuits jenama Farleys tu...

Kesimpulannya - Biskut ni memang sedap terbaik cair di mulut rangup lemak masin kau memang da bomb! hehe..
boleh di senarai hitamkan eh silap boleh di senarai pendek into my raya cookies list! (heh heh raya lambat lagi pose pun tak abes ganti lagi =P )

to Nasi Lemak Lover, thanks for sharing this lovely recipe! cheers~ (^_^)

Butter Cookie (makes 50pcs)

Butter 200g *guna butter mahal sahaja okeh =)
Gula Icing 50g
Tepung 150g
Tepung Jagung 50g
Chocolate chips *i tak guna sbb tak ada

1. Pukul butter dan gula icing sehingga gebu.
2. Masukkan kedua-dua tepung, kacau perlahan sehingga menjadi doh lembut.
3. Buat bola-bola kecil, tekan kris-kros guna garfu. ATAU nak cantik macam Nasi Lemak Lover, masukkan adunan dalam paip icing dan paipkan adunan ikut corak kegemaran. Hias dengan coklat chip.
4. Bakar dalam oven yang dah dipanaskan 180C, 13-15 minit atau sehingga masak.


7 comments:

swit@kon said...

OMG. babe. this is nice.
aku nak try!

Mursapap said...

Sila share recipe dari Nasi Lemak Lover itu.

Harap maklum.

Keseronokan jgn dienjoy sorang!

suhana azlin said...

cik ahkon: buat jgn tak buat..ko paip cantik2 mcm dlm belog nasi lemak tu la beb, pakai lak butter mahal 8hinggit cam aku gerenti cam biskut butter danish dlm tin tuh =)

mursapap: ehehe..sori2 i lupa lak nk copy paste...i dah letak resepi ni, bila nak buatnya? hehe..anda adalah disarankan utk membuat secantik tuan punyer resepi aka nasi lemak lover itew...

swit@kon said...

aku nak buat lah!
encik bun bun chet chet musti soka!

8inggit eh? :P

Sonia (Nasi Lemak Lover) said...

Ya, I agreed, this is the best butter cookie. Try to use good butter to get good quality of butter cookie. Happy Baking !!

Nik Zureena Tahir said...

beb siyes sangat mudah nak buat dan sedap! thanks for the recipe :')

suhana azlin said...

setap kan? kan? kan?

mmg besh...nak2 kalau pakai butter scs tuh..letak dlm piping bag then picit2 bentuk bunga kejap je dah siap! =)