Monday, 22 February 2010

what's cookin - Murtabak Perantau


bertitik tolak dari perbualan manja suami isteri setiap malam yang berkisarkan makanan kegemaran di pasar malam serta bazar ramadhan yang high cholesterol, super high calorie, tinggi lemak serta yang sewaktu dengannya, berikut adalah senarai makanan kegemaran kami yang termasuk dalam kategori di atas:

1. Rangka Ayam (dulu tak pandai makan tapi hubby i suka sangat, so terikut jugak)
2. Murtabak (bukan yg banyak bawang tapi kaya daging nyumm!)
3. Char Kuey Teow (nak kuah banyak)
4. Nasi Lemak Panas (plus segala macam mak nenek lauk pilihan - rendang/telur puyuh/paru sambal/ ayam rempah/etc)
5. Kuih Putu Bambu
6. Keropok Lekor
7. Kacang Kuda Rebus
8. Otak-otak (oh sangat rindu otak-otak JB!)
9. etc etc bla bla...

bila tengok list kat atas tu, impian nak makan adalah impossible untuk direalisasikan...huhu..mana nak carik rangka ayam dgn buluh nak buat putu bambu tu kan...jadi bila terjumpa resepi Murtabak Muhibah from Little Corner of Mine, yang dapat idea utk buat murtabak dari Teczcape.

OMG! SO GENIUS! why la i tak terfikir dan tak sekreatif sifoo-sifoo masak ni utk buat murtabak out of plain frozen paratha? why? why?! hehe..ini adalah possible untuk diusahakan, bukan? jadi terus teruja nak cuba buat murtabak..hepi weyh! (^o^) Thanks to LCM and Teczcape for sharing this wonderful idea! Murtabak is my ultimate fav dish forever and ever(wah, macam ada skandal pulak) dulu time student waktu bulan puasa adalah masa paling best sebab JB yang sememangnya terkenal dengan makanan super sedap ada banyak bazar ramadhan superb, and i remember buka puasa with my favourite Murtabak every single day (menu berbuka setiap hari -murtabak + dessert sedap spt sagu gula melaka or puteri mandi)...sampai dah tau mana gerai yang sedap dan beli setiap hari tanpa gagal....

OK. now the filling. kalau kita tengok abang2 yang jual murtabak ni selalu diorang bancuh telur dengan inti sebelum goreng...but for me, i can't bear doing that way...NO, NO, NO...that's quiet a messy job isn't it? sebab paratha ni tebal dan kene goreng dulu...bancuh telur mentah dgn inti semestinya akan basah dah berat,kan? so after did a few research (some people do it that way, some just pour the egg and cook it with the filling) i decide to play safe.
masak inti ikut selera sendiri dan campak sahaja telur semasa inti tersebut dimasak. i just can not accept if my murtabak turn sloppy and soggy.

the filling...lots of lots of lots of chicken meat...

acara kemuncak - lipat inti dengan roti paratha yang agak tebal utk dijadikan kulit murtabak adalah sedikit mencabar dan memerlukan kesabaran ya...


not bad huh? *wink wink

Murtabak Perantau
(resepi inti ikut suka hati i je ok, kalau tak sedap jangan mara aaaa...boleh tukar/tambah bahan sayuran lain ikut selera masing-masing)

Bahan Inti:
200 gm daging lembu kisar/ayam
1 labu bawang besar - potong dadu
1 biji kentang - potong dadu
3 cm lobak - potong dadu
1 biji telur
1 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara-cara:
1. Rebus kentang yang dipotong dadu sehingga lembut. Ketepikan.
2. Tumis bawang sehingga naik bau. Bancuh rempah kari dan serbuk kunyit sehingga menjadi pes dan tumis sekali bersama bawang.
3. Masukkan daging/ayam kisar. Masukkan sedikit air (ikut sukatan sendiri) dan didihkan sehingga daging masak.
4. Masukkan lobak serta kentang. Perasakan dengan garam atau serbuk perasa (ikut suka).
5. Bila kuah dah agak kering, masukkan telur yang dah dipukul dan kacau rata sehingga masak.

To assemble murtabak:
1. Goreng frozen paratha according to packaging instruction (do not thaw the frozen paratha) sehingga separuh masak.
2. Biar paratha sejuk sekejap untuk memudahkan proses melipat.
3. Now, this is quite a messy job - letak inti di tengah-tengah paratha. Lipat paratha sehingga menjadi bentuk 4 segi dan terbalikkan. Biar seketika to set aside.
4. Panaskan minyak dan goreng Murtabak sehingga garing.
5. Serve warm. Enak dimakan bersama kari panas di waktu cuaca sejuk salji begini hehehe...

enjoy! =)

p/s untuk Cik Ahkon: saya adalah kurang sihat weekend lepas jadi wpun cuaca elok terang berderang maka operasi memburu kasut adalah di tunda sehingga ke waktu yang ditetapkan kemudian. harap maklum. =)


8 comments:

swit@kon said...

serius lin, ko semakin kreatif dalam memasak2. aku kagum hokeh! balik nanti siap lah. ko kena lah selalu masak. aku datang. wakakakaka.

pasal kasut no prob babe. selagi ko kat sana. aku dah buat perkiraan. at least aku dapat 5,6 pasang la k. hahaha

thesweetlittlecat said...

simple but looks delicious! i like!!!

suhana azlin said...

cik ahkon: hehe...nak makan kena la rajin tengok food blog chef2 beb...untung2 dpt idea kretip lagi.. =)

nnt la kut weekend ni weather ok aku kasi tengok..ko send gambar kasut cmne ko nak and budget...kalau aku tak kisah yg penting murah dan cantik =)

cik kucing manis comel: hehe..me loikeee too..! tp xde la sesedap kt pasar malam tu kan...hehe..

didi said...

oh, lin
just wanna share
dulu time kitorang duk UK
ramai sgt family malay suka datang rumah kitorang sebab my dad buat murtabak yang sedap
tapi kulit dia guna kulit popia
boleh buat dia rangup, boleh buat dia lembut
at least x tebal sgt macam piratha

tapi kena guna 2-3 lapis la sebab kalau isi banyak, senang koyak

suhana azlin said...

ye ke? tu la, kamal pun ckp dia pernah buat dgn membe dia time aku belum dtg dulu..pastu tanya pakai ape dia jwb " entah apa roll ntah..yg mcm popia tuh.." adoiyai..aku ckp la "spring roll la appa..." hehe..

bagus idea ko dids, nnt kalau jumpa spring roll kt kedai oriental boleh jadi bahan eksperimen akan dtg..agak2 tak jadi murtabak boleh otter jadi samosa, tak gitu? hehe.. =)

suhana azlin said...

eh, lupa lak...
agak2 ko boleh tanya ramuan rahsia bapak ko tak cmne nak buat inti murtabak sedap? hehe...

didi said...

aku ngak bercakap dgn bapa saya sejak saya kawen ye

maklum lah, ugut mengugut ni not my stail dan tidak diturunkan secara genetik :)

suhana azlin said...

oopsie daisy!

wrong question, hehe...