Thursday, 25 February 2010

what's cookin - Great Chocolate Chips Cookies

i love chocolate chips cookies. every time pergi alamanda tak pernah menang dengan godaan bau Famous Amos, its just suddenly i'll realise i was drooling after their freshly baked cookies through the glass display, or ordering my ultimate favourite peppermint ice cream (my friend ada cakap tak pernah jumpa org yg suka peppermint ice cream, pelik sangat kah? sedap apa), or more unfortunately, having both. and then challenge myself driving AND eating the cookies which akan hilang separuh masuk ke perut sebelum sempat keluar dari parking. yes, i'm that selekeh. =P (makan sambil drive - my bad habit yang cuba di hakis supaya tidak menjadi contoh buruk kepada Mya tetapi tidak pernah berjaya, time mengandung lagi teruk ada la huhu..T_T )

oleh itu, selain dari disebabkan saya seorang yang si gigi manis (sweet tooth) dan selalu tidak ada benda untuk di munchies di kala asyik menonton, mari kita buat cookies. this is my 3rd time using this recipe and it never turn me down. for CRUNCHIER cookies, i substitute brown sugar with demerara sugar.

Demerara Sugar (pics credit to Google)

Apa pulak la Demerara Sugar ni kan? sama je gula jugak. nama demerara tu di ambil sempena nama tempat asal gula ni hasil kan, kat Demerara, Guyana.Tekstur demerara lebih besar, crystal-like, smell just like brown sugar. Actually, 'kesilapan' beli gula ni disengajakan sebab masa nak beli brown sugar time tu la dia nak habis kat kedai tu. tengok-tengok demerara ni lebih kurang je so hentam je la (masa ni keinginan nak buat cookies sangat memuncak, kalau tak tido termimpi-mimpi makan cookies - orang yang ketagih baking mesti faham perasaan i,kan?). Balik rumah terus google 'demerara sugar' sebab takut gak tak boleh pakai buat biskut (ceh, dah beli baru takut). walla! memang kalau guna untuk buat biskut adalah untuk merangupkan biskut, dan selalu jugak guna untuk memaniskan teh atau kopi.=D

rupa paras macam choc rice cookies sebab tak ada choc chips dan hiris-hiris cooking chocolate aje =)


allow me, disebabkab kepanasan oven i agak ganas so cookies ni agak leper ye...takpe janji sedap nyah..

berlatar belakangkan hari hujan tepi tingkap... indahnya sejuk-sejuk begini dapat makan cookies...



Great Chocolate Chips Cookies
Recipe adapt from 101Cookbooks.com (source from David Lebovitz's Great Book of Chocolate)

1/2 cup (100 grams) granulated sugar
1/2 cup (120 grams) firmly packed light brown sugar -
i substitute with demerara sugar for crunchier cookies
8 tablespoons (1 stick) (115 grams) unsalted butter, cold, cut into 1/2-inch (1cm) pieces
1 large egg
1 teaspoon vanilla extract
1/2 teaspoon baking soda
1 1/4 cups (175 grams) all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
1 1/2 cups (200 grams) semisweet chocolate chips
1 cup(130 grams) walnuts or pecans, toasted and chopped

1. Pre-heat oven 150C.
2. Beat both sugars and butter until smooth. Mix in egg, vanilla, and baking soda. Stir together the flour and salt, then mix them into batter. Mix in chocolate chips and nuts.
3. Scoop the cookie dough into 2-tablespoon (5cm) balls, spaced 4 inches apart. Bake for 18 minutes until golden brown. For chewy cookies, bake until pale brown. Remove from oven and cool on wire rack.
4. Be prepare to store your cookie jar far far far away to the most hidden place possible in your cabinet. hehehe... =)

Happy Baking! (^_^)

3 comments:

swit@kon said...

oh! ini mencabar minda untuk aku terai. hik hik. mak aku dah bising2 suh buat butter cookies. pening ai taw. :D

maybe lepas ni la kot.

Anonymous said...

mek,
meleleh air liur aku ok! nasi tomato la, murtabak la cookies laa... isk, cookies nih yg aku tak tahan! =P

dah la aku kene strict diet nih.sbb weight aku shoot up. byk giler aku gain.doc pn terkejut. nasib aku tak pengsan je masa lepas timbang tu. aku tak penah seberat ini! padanla asik penat je.
so now... no more ice cream/anything yg sweet everyday. aihhh...




~coffeeaddicts~

suhana azlin said...

cik ahkon: butter cookies itew mmg sgt lazat kan? kunun buat utk mya tp saty balang tu aku je yg ngap sorang hehehe...

sila sila buat cookies pulak eh...

puan kopi:alala..siannye dia nak kena contro makan..benci kan sbb masa ni la nak makan tanpa sempadan, selera tgh naik...

takpe2 mkn sikit2 ek, kena la tahan sikit takut nnt sakit susah pulak..