Thursday, 15 April 2010

report duty


hello there! i'm baaaackkk!!

fuh...berkulat dah blog ni..lama betul tak update..alhamdulillah my Mya dah sihat start from last weekend...dah jahat balik dah pun hehe....yela..org baru dapat semangat baru, banyak la kerja yang nak dibuatnya..hari-hari sibuk manjang kat umah ni =)

to cut it short, aktiviti kami sepanjang weekdays ni adalah seperti berikut:

MONDAY - for the first time after a week duduk bertapa kat rumah, we're off to buy groceries...hehe...rasa macam jakun pulak dapat keluar...
motif : beli bahan nak buat cheesecake..ngeee.... Hasil cheesecake = tak jadi...huhu..refer to recipe that call for using masarpone cheese (konon nak kurangkan lemak compare to guna cream cheese. haih.) tapi jadi tak sedap..i will say my bad becoz buat suku adunan jadi sila bygkan measurement ingredients bila i bahagi empat..ngee ngee..and oh, buat sikit sebab nanti yang nak makan saya sorang jek..mau gemok eh silap makin gemok la i kalau sebuku kek keju nak telan sorang kan...mi amor? oho cheese is just not his thing! =)

TUESDAY - keluar lagi. destinasi Union Square shopping mall belakang rumah.
motif: cari susu Mya yang dah kehabisan terus. Hasil = kosong. chet! call hubby to inform so that he can buy it somewhere after work but to make it worst susu Mya tu satu bandar ni dah habis..apakah....??

cari cheesecake dekat bakery mahal tapi ada ke patut banyak2 hari hari ni pulak diorang tak buat cheesecake..siot...terpaksa sempatkan diri beli cream cheese untuk cubaan kek keju mini kali kedua..hehe...

WEDNESDAY - keluar lagi...kali ini ke destinasi lebih mencabar iaitu ASDA..
motif : cari susu...dah emergency sangat dah ni..malam tadi Mya mengamuk sebab papa tipu beli susu lain and tak sedap sebab susu Mya patutnya ada rasa vanilla..cheh..pandai betul ini budak...perjalanan mencabar sebab kena naik bas (dengan Mya) hehe..dah la masa tunggu bas ada budak sewel, dah la masa tu jugak Mya menangis sebab mengada konon takut..takut i kut-kut si budak sewel tu makin meroyan sebab tension dengar Mya mejerit..takut woo sebab dia marah sorang-sorang then gelak sorang-sorang..dah la dia pun naik bas sama dengan kitorang huhu takutt... T_T
susu sedap Mya
*pics from SMA Website

pergi ASDA ambik kesempatan beli barang baking hehe...nasib baik servis bas sini ok..bas luas ada tempat untuk wheelchair and stroller...kalau ada org OKU nak naik driver siap turun lagi kalau orang tu sorang2..bagus kan..satu lagi best sebab bas on time..kalau jadual tulis pukul 10.17, 10.16 dah nampak bas kat simpang...bas berhenti kejap2 je so kalau ada orang datang lambat berlari2 siap ketuk2 pintu bas tapi bas dah nak jalan driver buat tak tau je sebab kalau semua orang dia tunggu apa guna buat jadual kan? bagusnya kalau public transport kat Malaysia macam ni...

balik ASDA, cubaan kek keju take two.
result: tiada..sebab? kelam kabut buat tengah kacau-kacau cheese tuang esen vanilla pastu dah letak baru nak check rupanya esen vanilla tu ada alkohol...uwaa...selalu macam ni..kenapa la tak ingat2 nak check dulu sebelum beli T_T selalu sangat careless tawww...sedih.sebab.terus.buang.cheese.tu.dalam.tong.sampah.

then untuk mengubat hati yang lara, cuci mixing bowl then nak buat muffin pandan pulak..tup tup tengok telur dah habes..demmit...simpan tepung yang dah sukat elok2..cuci mixing bowl lagi and mash pisang pulak...buat cekodok pisang je la jawabnya.....

TODAY - bangun pagi2 lepas buat bfast lari kejap pergi kedai dekat.
motif : beli telur and cream cheese (what else? heh.) utk cubaan kek keju take three...
hasil for the day: Muffin Pandan and Mini Baked Lemon Cheesecake - Laporan masakan dalam episod what's cookin akan datang ya...

ok. done. abes hutang nak update blog. entry London je tak habis lagi sebab patutnya ending trip sampai Manchester (cik puan Lady, anda peminat MU bukan? best wooo dapat masuk Old Trafford..hehe..) tapi tertunggak lagi..hehe..nanti lah ye..tata~

3 comments:

penahatiku83 said...

hehehe... yeahaaaaa mya sudah sihat :)

suhana azlin said...

thanks penahati! =)

Mursapap said...

Try using the cheesecake recipe yg tertera di Philadelphia cream cheese's cover.

Mudah dan senang.
Basic ingredient jek.

Sila update!