Wednesday, 28 April 2010

surprise parcel

kan dah citer yg my PIL ada hantar (surprise) parcel kan? dah la tak bitau ada hantar barang...pastu lambat sampai sebab volcano punya pasal...haha..mula-mula ingat dah kena buang dgn imigresen sebab siap dengan daging salai and sotong kering bagai..nasib baik selamat...hehe...

tapi sayang seribu kali sayang...daging salai tak dapat diselamatkan, penuh berkulat satu plastik..yuck! takpela..janji i dapat makan rendang daun...and paprik! =)

wah wah wah! daun limau purut! i suka you! macam tau2 je i teringin makan paprik...spesel ni beb, mesti fresh bibik baru petik kat mini kebun ma belakang rumah...bertambah koleksi daun frozen i dalam freezer..

sambal ikan bilis...yum! and rendang daun...double triple yummieee..! korang pernah makan ke rendang daun hitam ni? hanya org nogori or org yg kawen dgn org nogori (like moi) je yg pernah jumpa raso eh...hehe..sedap weyh..ada bermacam daun di masak dgn santan plus ikan bilis or ikan masin..perghh...layan dengan nasi panas...kena pulak ada masak lomak ikan parang dgn sawi jeruk..uwaaa...nak nangis bila teringat masak lemak sawi jeruk! slurrppp...

akhirnya...setelah lama ku mimpikan..baru sekarang dapat kita bertemu, OH PAPRIK...haha..serius memang teringin sangat makan paprik beb...ada try buat tp tak terangkat sangat la sebab pakai paste tomyam and takde daun magic nih...baru je beli sos tiram tiba-tiba ada org hantar daun limau purut..macam mana i tak terharu, sebak kejap lepas bukak2 kotak jumpa daun limau purut idaman kalbu then terus lebur-lebur bahan zass sana sini kejap je dah siap! haha..puas hatiii..cukop puas hatiii...!


ok tu je sekian cerita surprise parcel dari ibu bapa mertuaku yg chomel...mesti kesian teringat kat anak menantu yang kerinduan makanan masakan rumah or makanan tradisi nogori to be exact...hehe..nasib baik sampai, kalau tak mesti diorang serik nak hantar parcel ala-ala surprise lagi kan? =)

7 comments:

Pete said...

Hah, paprik, dah lama tak makan....mmmm sedap!

swit@kon said...

erm yums. aku tgk sambal bilis kering tu memang terliur. teringat zaman kat UTM - bulan posa. sambal tu la penyedap rasa. hahaha

babe, jadi balik ke?
bila tu? i rindu u lah!

Lady said...

sambal bilis kering tu memang yummeyh! tapi nak buat sendiri malas.. Sebagai orang kedah, saya tidak pernah makan daun sebagai rendang~ hehe.. sedap ke?

suhana azlin said...

pete: hi pete! welcome =) paprik mmg menggoda kan? hehe..i miss msian hawker food huhu...

ahkon: tu la..dulu mak aku selalu bekalkan,tp dia punyer stail byk sambal basah2 sket...kitorg makan sampai 3-4 kali masak nasik..sekali hadap jek abes bekalan seminggu..pastu sume bantai sakit perut sebab mkn byk sgt..kehkehkeh...

oh, i balik akhir bulan 7 kut..tunguuuuu...

lady: nnt raya u dtg raya umah my PIL ok..i simpankan utk baby =) sedap beb...tak tau la org lain tp i suka je lauk kampung pedas2 ni

Lady said...

haaa..raya kat sini eh?? hehe.. inysaAllah... :)

Mursapap said...

Sila share recipe paprik tersebut.
Sila.
Nak belajar buat.

suhana azlin said...

mursapap, ni mmg feveret dish..kalau blk cuti sem mesti my mum suruh buat..sonang yo..basic bahan cam tom yam, just takde kuah sup je...then selaraskan ikut selera masing2..

refer kat sini ek http://hanieliza.fotopages.com/?entry=1179688