Tuesday, 20 April 2010

what's cookin - Mini Baked Lemon Cheesecakes


oh my...just look at those babies...and try not to drooling over your keyboard..hehe...my home made mini cheesecakes....yummie yummie yummm...after being dreamt about cheesecake for almost 2 weeks only now i manage to make them....walaupun ada sedikit bekas-bekas hangus di tepi..haha what the heck, janji buat sendiri...janji dapat makan cheesecake....burn baby burn.....hehe...

now the main reason why i make these cakes dalam bentuk mini adalah kerana tidak mahu membebankan diri untuk habiskan the entire cheesecake (though i know i'll be happy to do that even my thighs and waistline begging me not to..haha...)

i mean come on peeps...nama pun kek keju. bahan utama:krim keju + heavy/sour cream + telur...huhu T_T tak ke rasa nak nanges berasa guilty kalau nk kena habiskan satu buku kek keju tersebut seorang diri? kan? no? ;P

lapisan biskut tebal sebab saya suka biskut byk =D

and i've even divided the recipe to half...which means using only 125g of cream cheese and yes, i'm that cocky to put half the egg..muahahaha...FYI, semenjak tekak ku kepingin cheesecake sudah 3 kali try buat...yg kali ke 3 ni baru jadi...

1st take; so~ so~ je la...rasa cheese kureng,mungkin kerana pakai mascarpone cheese yang ikut sejarah salasilah keluarga keju bukanlah jenis keju sejati...again, niat suci di hati guna mascarpone kerana mahu kurangkan segala mak nenek kalori lemak if using cream cheese...plus biscuit base tak sedap sebab main campak je apa serdak biskut yang ada (my preference - mc vities digestive biscuits, yummeyyy..)

2nd take; my bad...sebab tak tengok vanilla essence tu ada alkohol..sangat rugi..telan air liur je tengok adunan cheese (kali ni dah semangat beli medium fat cream cheese) tenggelam bersama-sama sisa sampah dalam garbage...pengajaran utk kali ke berapa entah yang selalu lupa nak check ingredients betul-betul before purchase.. T_T

for recipe refer to MyRecipe.com and again, even recipe pun cari yang paling basic dan paling less fat less calorie less bebanan and less everything lah..owh, and i did added about 2-3 tablespoon of fresh lemon juice..oooohhh tangy! =) me loiikeeee...resepi paling simple and basic...cukupla utk puaskan tekak yg craving nak makan....me adalah malas mahu taip resepi so rajin-rajin la tengok kat MyRecipe.com tu kalau nak buat...macam-macam jenis kek keju ada...maybe kalau suka kek keju yang rich and fluffy boleh try resepi yang ada sour cream or heavy cream...the choice is yours, cheers! =)


4 comments:

thesweetlittlecat said...

sedapnyer.... tetiba mulut aku terasa chiz.. :)

Mursapap said...

Comel je bentuk dia. Sekali ngap dah habis.

suhana azlin said...

sikucngmanis: buat la beb..simple je, kalau x mo bakar pun letak je dlm fridge =)

mursapap: tu la...nasib baik ada stroberi besar, kalau x mau tercekik hehe...

ami wafa said...

ooohhhh...lin!!!
i'm drooling over my keyboard la tgk mini cheesecake yg chumel itu! dah la lapar belum bfast pagi2 isnin ni. sungguh mencabar kesabaran betul.