Monday, 15 November 2010

my couch potato companion - wedding(s) bells


aha.lama tak share pasal cerita favourite peneman saya di kala kebosanan kat rumah kan? rindu wooo nak tengok drama melayu, iklan feveret mya ; keropok mony dengan breeze (ada dialog 'nenek dah tua cu' yang menjadi ikutan mya =P)

sekarang ni entah kenapa cam suka pulak tengok cerita pasal weddings hehe..eceh, nak berangan jadi ratu sehari lagi la tuh *wink wink* ye la kan...dari kecik2 lagi berangan kawen nak pakai gaun kembang putih cinderella...time kawen pun bising nak pakai tapi tak dapat (maunye nak kena kejar dengan emak hehe nak buat gaun cantik custom made gaya muslimah tak mampu kalau nak pakai 'terpaksa' la i amik yang seksi tak gitu) then masa baru2 kawen pun sibuk propose kat hubby ajak amik gambar kat studio nak pakai gaun tapi tak dilayan sob sob...awak tu dah preggie la time tu cik kak tak ado maso yo den nak layan bawak gi studio bagai wakaka...

ok. ada banyak program realiti berkisarkan wedding; Four Weddings, Wedding S.O.S (fron Canada), Wedding House, etc tapi paling suka Don't Tell The Bride. sebab apa? sebab..as a bride sure kita akan jadi control freak about our wedding day kan, well here you are not allowed to ok. hahaha...

Don't Tell The Bride


citer ni i sukaaa...hehe sebab penuh dengan drama dan aksi2 mendebarkan...basically the groom akan diberi budget around 12,000 pounds untuk uruskan wedding diorang...diulangi, groom ok..pengantin lelaki. takut tak takut tak? tempoh diberi 3 minggu, and the bride memang serah sepenuhnya urusan wedding to her future husband; tak kisah la invitation, venue, catering, urusan tok kadi, transportation, his bride's hen party, wedding decorations, cincin kawen,her make-up, her shoes, entertainment anddddd paling takut - THE DRESS. wawawawa....

producer ni pun cam pandai, satu bab tunjuk how the groom manage the wedding, contoh tunjuk laki tu tengah cari venue, masuk hotel, cari kawasan reception kat ladang then tunjuk bride pulak cakap pasal kawasan idaman dia nak kawen adalah di traditional church dengan architecture yang romantik; tunjuk groom handle transportation tengah negotiate harga sewa kereta camper van then the camera fokus pada the bride pulak cakap dia nak pergi church naik kereta kuda cantik ala cinderella, which is wedding impian sejak kecil adalah princessy theme, padahal dia tak tau laki dia dah sewa dress kahwin yang langsung takde unsur princessy hehehe...

wah...bahagia betul dapat naik glass horse carrier macam ni...betul2 macam cinderella

masa ni la dapat tengok how the groom serabut manage wedding sendiri.... ye la nak fikir pasal cincin la, bunga la..and each decision mesti fikir apa yang girlfriend dia suka..berkenan ke bunga macam ni, nak wedding dress yang design macam mana...and sometimes its not only the bride that he have to think of, mak pengantin perempuan and family yang kecoh2...paling sweet a day before dia lah paling sibuk arrange and buat hiasan dalam reception hall....ada tu jenis yang cerewet dan memang minat interior design, so bab hiasan memang tip top....tapi kalau yang jenis lelaki sejati keje pun kat ladang jadi petani jaga lembu, kambing dengan tebang pokok cam ne tuh? =P (and this man actually chose his farm as a wedding venue..waaa tak mahuuu...hehe)

kesimpulan cerita adalah selain dari dapat kawen secara ditanggung walaupun budget kecik, masa ni la dapat tengok whether he truly understand and betul2 kenal his future wife =)

and don't worry, seteruk mana pun (ada yang buat wedding atas kapal perang ok huhu..) dan walaupun apa yang disediakan oleh lelaki tu sangat berbeza dengan apa yang diimpikan oleh the bride, on that day itself (memang masa hari kahwin tu la bride tu tau dia kawen kat mana memang surprise habis kalau i sure sakit jantung beb) the bride suddenly won't be too fussy if she didn't have a fairytale horse carrier (even sebelum ni dah cakap kalau xde kereta kuda the wedding is off) and suddenly found that weird flower centerpieces as unique and tell him how she love them, the only thing that matters to her that can be together as hisband and wife. aww...sweet tau =)

so macam mana kawan2, pada yang tengah merancang tu ada berani ke serah bulat-bulat urusan pada bakal suami anda? only the bravest bride je yang boleh decide 'ok la yang, budget kawen sekian sekian, i kasi can kat u la manage wedding kita okey' hehe..

err...kalau i, mak tak relaaaa.....hehehe.... =D

2 comments:

shazlinda said...

eewwww...x brani nk bg org laki prepare for wedding...kang kalu ambik color itam camne..kalu dpt laki yg xde sense of humour lg haru...ntah2 just no mkn2 & akad nikah je wei...huhuhu..we are so lucky coz dpt kawen laki yg rela kte abiskan duit diaorg..hahaha

suhana azlin said...

betul tu..ala diorg punye kawen simple je, gi church then makan..pastu xde la cm kita jemputan ribu2..lgpun producer bg budget 12k pound so kira kawen free la kan wpun terpaksa korbankan wedding impian =)