Wednesday, 17 November 2010

the ups and downs of online shopping - PLUS our happy news

seumur hidup, dah duduk uk ni la first time saya membeli belah secara online...hehe go on call me outdated i won't mind ;-)

pertama kali membeli belah online disini adalah beli groceries. yup, you got it, barang dapur ya. and i was so excited hehe..i mean, beli barang dapur online? wahhh....how cool is that? majunyaaa....haha very the jakun LOL

paling best bila nak shopping online ni adalah - saya mempunyai kuasa sepenuhnya untuk memilih dan beli..ye la kan..main klik sana klik situ eh nak beli ni la eh tiba2 tepung dah habis la...best kan kan kan.... =P lagi best kalau hubby cakap 'mama pilih la barang apa dah habis' walaupun setakat beli sabun basuh, stok susu dan pampers mya, minyak masak botol besar, sayur dan buah-buahan tapi macam best jugak, agaknya kalau dah namanya perempuan tu shopping apa pun best...hehe...

serius tau, nasib baik i tak ada credit card, main reason why is benda macam ni la, saya adalah uncontrollable punya orang kalau bab shopping...kalau ada cc agaknya sure parah kan? tapi bila fikir2 balik Tuhan tu maha adil tau, sebab hubby jenis yang tak hairan pun nak shopping2 ni, agak berjimat tapi bukan kedekut, walaupun cc dia limit mak aiii punya la banyak tapi still beringat...haish tak boleh tak boleh..ni untuk emergency mana tau mama sakit ke mya sakit ke jadi pape ke...begitu katanya...see? we did compliment each other kan? (ni baru bab shopping, bab compliment perangai kena letak satu entry khas)

selain shopping groceries kat ASDA, ada gak beli perfume kat CheapSmells.com. MURAH tau orang kampung sekalian...very the cheap...hehe...

bauanmurah.com...memang berbaloi...
- print screen from cheapsmells.com


tengok tu...time tgh promo tak hingat punya murah, 150ml tuuuu....
- print screen from cheapsmells.com

shopping online ni memang la best, tapikan ada jugak benda yang tak bestnya contoh macam kalau nak beli perfume tu dah tentulah kita dah tau perfume apa yang kita suka kan, tapi bila tetiba nak terbeli concealer Stila dengan lipstick, tengok-tengok Benefit murah dari kedai biasa pulak tu so dah gatal bebenor rasa nak beli tapi macam tak tau kaler apa yang sesuai gitu...macam hari tu biasala dah pilih perfume (all time fav - Escada Moon Sparkle, saya suka bau citrus dan fresh) saje je tengok2 kosmetik sambil ada bisikan nakal inilah peluang nak beli mekap beb dah org offer nak beli perfume tu muahaha gelak jahat...bila hubby tanya aik tiba2 byk pulak brg dlm troli ni ye..mulalah buat muka comel dan ungkit zaman kegemilangan kenangan manis pakai mekap Bobby Brown hasil rembatan hantaran kawen dulu...then konon2 sedih ckp dah lama x pakai mekap best la ape la...bila brg dah sampai tengok cam tak sesuai...lipstick ke mana penyamar noda entah ke mana =P sangat membazir ok ~ moral disini adalah sila jangan kelam kabut kala memilih mekap, take your time pergi survey kat kedai warna yang sesuai dgn kulit ke hape ke buat la apa yng patut, macam la laki ko kedekut sangat tak nak belikan bila mintak nak mekap baru, sekian.

then kalau shopping groceries pulak tak semestinya benda yang kita pilih tu available kat local store kita...macam 2 hari lepas dah happy ni kat ASDA ada jual ayam halal semangat je pilih2 sume sekali bila sampai takde la pulak...hoho sedih wooo...apo den makan minggu ni? tu la weken lepas sape suruh malas nak gi kedai arab beli ayam....and kalau beli barang pun try avoid benda yang fresh, macam semalam ada beli sayur pak choi, ok la dia bagi yang segar dan elok lagi tapi smoothies i, ada ke patut expiry date by nov 2010..apakah? keliru sebentar. then fikir2 ala minum je la cepat2 habiskan sebelum disember...so far ok la dah berjaya habiskan sebotol besar dan masih sihat walafiat =)
pertama kali nak beli ayam halal di supermarket terkenal, punah impian ku nak masak rendang weh... - print screen from asda.com

and then of course ada beli kat tempat lain macam amazon or ebay, contoh krim Mya...kalau kat local pharmacy takde tau kena order online then self pick-up kat kedai...kdg2 tu saje je nak try beli dari tempat lain adn sometimes harga murah sket kan...mengada ok nak pakai krim mahal jek (nada cemburu buta dgn hidung kembang kempis padahal nanti krim tu mama yang rembat lebih2 =P)
krim mahal Mya hehe...tapi serius krim ni memang bagus tau...kalau kulit pipi dia dah nak start berkerak sebab sejuk or badan bercalar asyik menggaru letak sekali je terus dah kurang...i likee! - pic from Cetaphil.co.uk

tapi kan, yang PALING BEST shopping online ni aalah bila time beli tiket nak balik...or tiket travel tak kisah la naik train ke or cheap flights macam easyjet or book hotel...memang sangat membantu dan mudah sangat...bercakap pasal tiket balik kampung..haaaa...ni yang chek nak habaq mai....tapi..ala segan la pulak...adus... =P

kejap eh, kasi tunjuk sket...jeng jeng jeng.....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


bila confirm dah dapat details dalam email memang berjoget2 tak ingat dunia beb...muahahaha....

cuba korang tengok close up sket...kasi baca itu tahun ini bila punya tiket..dari mana mahu ke mana....hahaha...yes baby, kitorang dah beli tiket balik raya tahun depan! woot woot! chop, sebelum korang melempiaskan tuduhan nak cakap we all ni memang dasar homesick (lantak la kalau nak ckp pun =P) dengar dulu ye...airasia ada promo tau....tau tak tiket ni London - KL PERGI BALIK untuk TIGA ORANG tak sampai RM6k? bila tengok semalam memang tak percaya, ini sudah banyak murah! apa lagi terus grab passport and beli hehehe...alhamdulillah...walaupun traffic dlm website diorang super hampeh berjaya jugak kitorg dapatkan tiket murah ni...rezeki birthday Mya kut...hehe...yela, Mya kan dah 2 tahun so dia dah kira bayar seat penuh tp dapat pulak tiket murah..syukur syukur.... (tahun 2010 kos balik raya je dah 10k ye...so mmg byk dpt save)

apa lagi kawan-kawan, sesiapa yang ada budget lebih nak dtg rumah Mya jalan-jalan bolehla cuba2 beli...mana tau ada lagi kan..oh ye, travelling time kalau tak silap from July - Nov kut...try la check ye...

macam tu la pengalaman suka duka shopping online ni...korang lak macam mana? tau mesti semua org pun memang selalu je shopping online kan? apa2 pun berhati2 ye....jangan terlebih budget sudah...tak elok untuk kesihatan rumah tangga dan kehidupan seharian anda =)

2 comments:

swit@kon said...

selamat pulang ye.
hihihi.

aku suka beli barang online. sangat suka sampai aku addicted. tak kirala melalui forum ke, blogshop ke, ebay ke. semua dah try.

tapi kalau F21, Topshop, and other brand to boleh shipping murah ke Malaysia lagi best.

Oh, aku akan buat transaction untuk 'benda tu' sat g!!!

suhana azlin said...

eheh. awal nau nak ucap selamat pulang malu i =P

u memang i tau memang ketagih bab shopping mopping ni kan? =P i tak pandai sgt nk beli online ni, lagi2 la baju cam x puas kalau x tgk depan mata hehe...

oh oh..nnt dah settle roger i okeh!