Wednesday, 24 November 2010

bargain hunt

fuhh..serius tau sekarang ni sejuk gilak...sian kat Mya dah lama tak dapat jalan-jalan...ye la banyak je aktiviti nak buat kan cam gi dancing ke, join toddler group or just tinggal main dengan kawan kat creche...akan tatapi apakan dayaku..hari-hari hujan beb...tak baik merungut pasal cuaca kan, tapi serius tak tahan...paling tak suka saya jadi tak tahan lapar! =P

semalam dapat la lari jap bawak si kecik tu keluar...tinggal kat creche je jadi la kan daripada dia duduk melopong je kat rumah...sian pulak..pagi2 seperti biasa benda pertama adalah check weather forecast..keciwa bila tengok hujan, hujan ,hujan dan hujan...wuuwuuu...dah sedih dah tak dapat keluar...tup2 tengok cam nak kuar pulak matahari..apa lagi beb, terus bersiap laju2, check jadual bas and call creche book tempat untuk Mya...

overall masa yang terdedah kat luar just tunggu bas and jalan sikit dari bus stop ke creche je..tapi sejoknye yang hamat boku pipi pau den yang gebu ni ha..hehe...even orang dia sendiri pun tak tahan..masa 2 jam tu mama mya amik peluang jalan-jalan cari buku second hand..niat untuk usha bra baru and shopping2 terpaksa dilupakan sebab takde cash sob sob..debit card papa pegang sebab takut kena entertain client (konon ada client nak datang tapi xde pon cis!) hehe gile sedih takde cash kan? kat sini kitorg dah biasa xde cash sebab beli bawang sayur pun pakai kad...takpe2 lepas ni mi amor i nak apply debit card lagi satu i like i like... =)

ok, berbalik kepada cerita nak tengok2 buku second hand tadi. tempat paling best untuk cari bahan bacaan adalah di kedai charity...antara kedai yang best adalah VSA Bookshop and Oxfam. VSA is stand for Voluntary Service Aberdeen, memang based di Aberdeen and badan charity yang cover banyak benda mainly for social service macam support for young children and elderly..klik sini for more info ye. Kalau Oxfam pulak charity yang fokus pada isu kemiskinan global. banyak lagi charity shop yang ada jual used books selain dari barang keperluan lain; such as Barnado's, British Heart Foundation, Cancer Research, etc. tapi VSA and Oxfam ni ada kedai yang khas jual buku sahaja dan paling best murah sangat!

saya ni bukan lah jenis yang baca buku ilmiah or yang menjana pemikiran sangat..paling ilmiah pun suka baca biography..hehe..selalunya beli pun novel yang bacaan ringan...macam ehem *batuk* shopaholic series *batuk* (for inspiration of course eheh)

and when i say murah, it is very very cheap okay...macam hari tu beli Cecelia Ahern's; If You Could See Me Now (hehe baru nak baca ketinggalan sungguh =P) cuba teka how much?



beli kat VSA Bookshop just for 0.80pence...yup! you heard me peeps, thats only MYR4.00 okay! woot woot!

so far kedai VSA ni la yang paling murah, other charity shop sometimes jual sampai £2.50 each tau...dulu masa mula sampai tak pandai survey lagi kan bila beli tu ingat dah murah sangat dah..haha...happy kemain dapat beli shopaholic murah kononnya...padahal...huhu (>_<)

so sekarang ni apart from beli novel bacaan ringan target nak kumpul buku resepi pulak...tapi ye la kan nama pun beli yang used...so range buku tu tak semestinya menepati apa yang kita nak..kena tengok la pulak apa yang orang donate kat kedai tu and luck kita hari tu macam mana kan...buku resepi idaman kalbu adalah seperti berikut:

Tate's Bake Shop Cookbook;

coming right from the most famous bakery kitchen in Southampton NY, Tate's Bake Shop



hehe suka sangat tengok makcik gem** ni masak kat food network, btw, gelaran tu hubby yang bagi eh not moi...antara rancangan tv yang memenuhkan ruang decoder untuk direkod selain dari cerita kartun mya =)

from one of my favorite food blogs kitchen; BakingBites.com

cookies...emm..emm...tengok cover buku je dah drooling habis...siapa je yang tak crazy pasal cookies ni..



she's an award-winning famous Parisien chef and the co-author for Paris's king of pastry Pierre Hermé's cook book. cool eh.... (^o^)


kebarangkalian untuk buku masak yang best cam dalam wish list di atas tu ada di jual di kedai charity cam takde je sebenarnya hehe...sebab kalau buku tu bagus sure diorang nak simpan kan? takpe nanti kita tubuhkan tabung buku ek...penaung tak lain tak bukan Mr. K tersayang kehkehkeh...perasan tak semua buku masakan ni berkisar pasal pastry, cakes and cookies? hehe...itu adalah obsession saya ye...saya memang seorang yang bergigi manis...kalau pergi makan restoran yang up sket mesti tengok menu desserts dulu..yumms! and kalau blog ni tak berupdate tu bukannya apa, bila dapat online duk melopong leka tengok food porn kat blog masak2 yang best2...double yumms! hehe...

ok peeps, happy cooking and reading!

2 comments:

swit@kon said...

ahaks. buku... porn buku? aku on je.
oh btw, aku skang kumpul buku resepi gak. tapi aku donlod. pdf version. kalau rajin aku emailkan nnt. walaupun kepuasan tak sama macam pegang buku tapi ada la jugak kan?

hhehehee. rindu kau lah babe! mya pun

suhana azlin said...

hehe tu la kan..kalau yg pdf tu dpt print kaler best gak...kepuasan tu lebih la bila dpt pegang the real books hehe...

mis u too bebeh...byk je nk bebel,dok terperap dlm draft tp sume separuh jalan jek hehe..