Friday, 26 November 2010

what's cookin - Murtabak Mini Pasti Sedap

emm. murtabak lagi? =P

ni lah menu utama sebagai hidangan minum petang selain dari karipap kentang dan karipap sardin tau..menu yang praktikal sebab boleh buat extra and simpan for frozen...lately mi amor adalah sangat sibuk dan tak balik lunch...lunch adalah sandwich tuna subway dan kalau nasib tak baik terpaksa beli sandwich sejok kat kedai runcit ajer..hoho..sangat sedih okkk...which means, during dinner time apart from makan nasi dan lauk simple hidangan sampingan yang agak mengenyangkan seperti murtabak dan karipap sangatlah dialu-alukan ya...

selain dari buat frozen, inti for murtabak ni juga boleh diolah dari inti karipap..haha giler kemalasan betol! so sekali masak je...masak banyak2 inti karipap, then bahagi dua satu bahagian kena modify sikit, kasi tambah make up sikit guna bahan-bahan yang ada and taraaa! jadilah ia inti murtabak..haaa...kan ke sonang dapat 2 menu sekaligus =)

baiklah, kali ni kita buat murtabak pakai kulit popia saiz mini yang comel ye (thanks didi sebab bagi cadangan buat pakai kulit popia..memang sedap dan menjadi!) selain tu entry murtabak mini ni juga adalah kahs untuk my bestie murni yang juga sekarang berada jauh di perantauan..kat jepun nu..wallah! sorang kt uk penghujung dunia sorang kat negara matahari terbit...hehe..mek, aku dah tunjuk kat hang sebijik2 ni cmne nak buat...ajak si kakak tolong buat utk abi mesti dia seronok dapat main masak2 hehe...

ok mek murni, jom chekidout camno den masak ni ha..sonang yo...resepi kat bawah sekali ek..

masak inti cam nak buat inti karipap tu ye... kalau kurang air tambah lagi dan masak sampai kentang empuk,sentiasa kacau okeh...

ok inti dah siap..masa dah masak tu masukkan kobis, kacau kejap sampai kobis layu..tutup api and masukkan hirisan daun bawang or daun sup..angkat inti dan sejukkan.

gaul inti dengan telur sebijik...agak-agak la ye kalau inti tu banyak maybe tambah lagi telur, tapi jangan la banyak sangat takut nanti susah pulak nak membungkus =)

jangan lupa lak keluarkan kulit popia dari freezer yek..kena defrost dulu dalam 1 jam gitu...sediakan bancuhan air tepung jagung untuk kita lekatkan bucu murtabak ni...sudukan inti kat tengah2 kulit popia tu camni haa...

lipat satu bucu..kemaskan lipatan di kiri dan kanan anda..kalau perlu gamkan dengan air tepung jagung tadi...

lipat, lipat, lipat dan lipat...hehe..lekatkan bucu dengan 'gam' ye..

sebab kulit popia ni nipis kan, so kita ulang proses tadi lagi sekali...buat 2 lapis je cukup...siap bungkus dua lapis dah boleh goreng dengan sedikit minyak...

taraaa..!! hasil murtabak mini ku yang comel berposing tepi tingkap =) mandom je kan lighting kat sini..haih..takpe meh pasang flash sikit meh...

aha...baru la nampak inti kat dalam tuu...me suka cicah kari, mi amor suka makan dengan bawang jeruk...


Murtabak Mini
Source: resepi sendiri main campak2, tak pandai la nak bagi sukatan...ni just guideline je so ikut suka korang la nak tambah tolak apa yg patut kan =)

Bahan Inti:
bawang besar - potong dadu
bawang putih - potong halus
udang kering - tumbuk
daging cincang - sebab takde daging ketul so pakai apa yang ada je
2-3 sudu kecil serbuk kari - bancuh dengan sedikit air
kentang - potong dadu
lobak - potong dadu kecil2
kobis - hiris halus
daun bawang - hiris
sedikit air
garam secukup rasa
1 biji telur

1. Tumis bawang besar sampai layu, masukkan bawang putih dan kacau sekejap.
2. Masukkan udang kering dan daging cincang, kacau sampai air daging tu dah nak kering.
3. Masukkan bancuhan serbuk kari, kacau kejap sampai garing sikit.
4. Masukkan kentang, kacau dan masukkan sedikit air. Perasakan dengan garam secukup rasa.
5. Masukkan lobak. Masak sampai kentang empuk, kalau perlu tambah air lagi.
6. Bila kentang dah empuk dan air hampir kering masukkan kobis, kacau sampai kobis layu.
7. Tutup api dan masukkan hirisan daun bawang, kacau rata dan sejukkan.
8. Gaul dengan sebiji telur sebelum bungkus dengan kulit popia.


9 comments:

thesweetlittlecat said...

sedapnyaaa.. mkn pns2 time sejuk sejuk kt sana yerk..

suhana azlin said...

yes bebeh...kuah kari tu kasi pekat sikit biar melekat hehe...

swit@kon said...

power la suhana azlin nih.
aku nak buat inti tu la bercinta. ;o

suhana azlin said...

nak makan beb...terpaksa la powerkan diri yg x berapa nk berskill nih hehe...

didi said...

oh, namaku disebut sebagai pemberi cadangan :)

woweeee, nampak sedap. bapak aku dulu buat inti daging mince dgn mix vege. sedap jugak

suhana azlin said...

hehe..mesti la beb,ingat sket jasa kengkawan pemberi semangat masak2 di perantauan ni...

sejuk2 beku ni semuanye sodap! =)

Nik Zureena Tahir said...

beb juga sudah cuba! sedap sgt esp dah tambah ngan telur tu. nyummieh!

Nik Zureena Tahir said...
This comment has been removed by the author.
suhana azlin said...

wah..x sangka ada org sudi cuba resepi x seberapa nih...thanks beb =)