Friday, 30 April 2010

english class..anyone? (and its free!)

yesterday pergi english class dengan Cik Ina (Enche Hafiz's wifey).

actually, Cik Ina punye health advisor la ni sibuk suruh dia pergi join sebab...err..agaknya dia kesian tengok membe duk terperap kat rumah je kut...hehe...dah la jauh, membe duduk kat Culter so memang kena naik bas la kan...

the class was held by a non-profit organization, one of government sort of charity programmes offered to all people (local or foreigner) in Aberdeen....siap ada tempat untuk jaga baby lagi..bagus tak? tempat untuk baby tu (Leaping Leopard Creche) pun also provided by Aberdeen City Council, untuk parents/carer yang join program boleh letak baby for free...haa..ni yang i suka dengar ni..hehe...kelas kat atas, so msa tgh sibuk belajar (ye la tu...gelak je lebih) memang dengar si Mya menangis terjerit-jerit....i tabahkan hati je la, ye la sampai bila nak duduk berkepit je kan? sekali sekala kena jugak ajar dia independent and socialize dengan orang lain...tapi at the end Mya was okay, a bit tired (yela kalau dah nangis tak hengat sapa tak penat beb) but she's having fun..best woo tempat dia banyak giller toys....i nak snap gambar tapi tak boleh...memang terlalu secure sangat tempat tu...

ok, now about the class. actually it was targeted for those who can't speak English at all...dengan kata mudahnya, untuk mereka-mereka yang sangat beginner...jadi Maureen (the tutor) bitau that my english is very good (and i was like, heh, yeah right setakat pandai loyar buruk sebab tgk Friends hari2 boleh la...wait until i back to the office and my boss suruh i karang essay then terkincit sebab orang duk assume dah duduk oversea MESTI pandai English dalam semua segi hehe..)

siap cakap kalau next time ada orang yang lebih memerlukan kelas ni than moi dia akan inform so that i tak yah datang untuk bagi priority kat orang tu..sebab tempat utk baby kat creche tu terhad...huhu..pulak...apa-apa la kan...hehe...

dah dia compare dengan 2 orang anak murid dia memang beginner......Penny from China and Rungthip from Thailand....tau-tau je la orang asian macam kita ni lidah macam mana...ibaratkan macam i nak belajar cakap mandarin, tak ke haru biru...hehe...tapi si dua orang tu memang kelakar habis, kitorang asyik gelak je memanjang ...uols tau la i mcm mana kan...first time jumpa terus banyak cakap pok pek pok pek pastu asyik loyar buruk and gelak kuat-kuat...haih, nampak sangat dah lama tak de kawan T_T sampai cikgu cakap 'Lin, you have to talk slow-ly or else they won't understand'

best tau...sebab just duduk satu meja borak-borak sambil minum kopi and makan biskut..and sebab senang giller hehe..memang benda yang sangat basic, macam how to pronounce alphabet,numbers, name of days and months correctly...basic kan? and you wouldn't know ada je benda basic yang kita selama ni salah sebut...contoh:

H - pronounce as ech NOT hech
Z - pronounce as zed NOT zek (ni typical lidah melayu)
Wednesday - pronounce as Weddensday
three - yang ni i memang pronounce 'tree' sampai cikgu pergi depan lukis pokok muahaha...

belum masuk bab grammar lagi...hehe...yela, kalau kita cakap tu nak cepat je kan memang tak sedar grammar tu betul past tense ke present ke plural or singular...for us malaysian maybe a bit advantage sebab bahasa melayu pakai tulisan rumi, and sekolah pun ajar english yang advance compare tu my 2 other new friends (from china and thai..what do you expect?) dah la ada tulisan native sendiri...dari apa yang Maureen cerita, overall i'm really impressed for their improvement, dari tak tau cakap langsung, sangat-sangat pasif and pemalu and now dah pandai cakap basic things and dah boleh buat lawak and gelak-gelak...seriously, we really feel welcomed and seronok sangat semalam...memang jumpa-jumpa terus click and boleh gelak-gelak...

masa tu terus terfikir, alangkah bagusnya kalau benda macam ni ada kat negara kita kan? kalau nak fikir-fikir, buat apa diorang bersusah payah tolong orang asing walhal banyak lagi local people yang susah dan perlu ditolong macam homeless people or binatang yang terbiar...they really treat us with respect and very professional...sangat kagum dengan inisiatif macam ni...macam kalau kat tempat kita (no offence) but i do think yang kita ni sometimes tend to judge people to quickly, dah la tu judge orang pun mesti nak fikir negative je...or kalau buat kerja tu macam tak ikhlas je....kalau kat sini beli telur pun cashier akan greetings senyum2 and akan bukak untuk check yang telur tu tak pecah or rosak..bagus kan? well, memang la tak semua benda diorang ni bagus but in terms of manners and courtesy i think banyak yang kita boleh belajar daripada diorang ni...contoh dalam hal kerja, setakat ni tak pernah dengar mi amor menrungut 'tensennye nak pergi kerja'...sebabnya environment sangat best, kalau kena present walaupun salah bos2 tak kan fire...setakat nak cari salah org bawahan tu bukan stail diorang la...kalau buat simulation and tak tau fromula, tanya super duper senior yang tahap atuk2 pun diorang akan ajar satu-satu...kalau dalam meeting walaupun kita ni baru setahun jagung still kalau bagi opinion diorang akan take into action...kesimpulannya, kerja bertibun banyak mana pun semua orang akan balik on time pukul 5 petang..wahhhh bahagianya...takde kena marah pulak tu..hehe...

then terfikir pulak, agaknya kita memang dah di didik macam ni ke? sebab dulu kat univ kalau present kecut perut sebab tau akan kena fire kaw2 punyer dengan lecturer...sudahnya buat kerja asal siap dan hafal jawapan....betul tak? ke..aku sorang je kena fire sebab korang sume genius dari lecturer? haha... =D

eh eh..tiba-tiba dah lari dari tajuk asal..termembebel pulak...kalau nak cakap pasal benda ni sampai ke sudah tak habis..hehe..tu kena buat satu entry khas later la kan..hehe...walau apa pun, i tetap rindu tanah air ku tercinta...msia tetap di hatiku huhu...rindunya nak balik....nasib baik dah ada kawan baru, so semalam memang rasa sekejap sangat dah habis masa and nak tidur...baru la rasa bermakna sikit hehe...

ok la ye..kalau i ingat next week i snap gambar my new friends yang chomel and kelakar tu..

Wednesday, 28 April 2010

what's cookin - Molten Chocolate Cake

like usual, on and off mesti ada rasa gian ketagih nak baking...dalam seminggu tu kalau tak bancuh telur and main tepung memang tak sah..at least perlu buat 2 kali untuk puaskan hati hehehe....at this time, i've decided to give this so called Molten Chocolate Cake a try...there were so many recipe version or names of these cute lil decadent babies, whether from famous chefs like Danny Boome, Gordon Ramsay to other foodies and food blogger...some people call it Chocolate Lave Cake, some may call it Warm Chocolate Cake...


as for me (and as usual) mesti la cari resepi paling simple, paling kurang bahan berkolesterol (egg yolks)dan paling senang..and it is super dead easy to make..hehe...just make sure you use good quality chocolate for that dense and rich chocolatey taste...

Molten Chocolate Cake

4 pieces (squares) good quality Semi-sweet Baking Chocolate (or about 112gm)
½ cups Butter
1 cup Powdered Sugar - sifted
2 whole Eggs
2 whole Egg Yolks
6 Tablespoons Flour

1. Preheat oven to 425 degrees.

2. Prepare ramekins or muffin tins. Apply generous layer of butter and coat with cocoa powder. Set aside.

3. Microwave chocolate and butter in large bowl on high for about 1 minute, until butter is melted. Whisk until chocolate is also melted.

4. Stir in sugar until well blended. Whisk in eggs and egg yolks. Stir in flour.

5. Divide between cups.Bake 13-14 minutes until sides are slightly firm and center is soft. DO NOT OVER BAKE. Keep an eye closely as you dont want your cake end up like kuih bingka.

6.Let stand 1 minute before transfer to serving plate. Serve warm with whip cream or vanilla ice cream. Enjoy! =)


surprise parcel

kan dah citer yg my PIL ada hantar (surprise) parcel kan? dah la tak bitau ada hantar barang...pastu lambat sampai sebab volcano punya pasal...haha..mula-mula ingat dah kena buang dgn imigresen sebab siap dengan daging salai and sotong kering bagai..nasib baik selamat...hehe...

tapi sayang seribu kali sayang...daging salai tak dapat diselamatkan, penuh berkulat satu plastik..yuck! takpela..janji i dapat makan rendang daun...and paprik! =)

wah wah wah! daun limau purut! i suka you! macam tau2 je i teringin makan paprik...spesel ni beb, mesti fresh bibik baru petik kat mini kebun ma belakang rumah...bertambah koleksi daun frozen i dalam freezer..

sambal ikan bilis...yum! and rendang daun...double triple yummieee..! korang pernah makan ke rendang daun hitam ni? hanya org nogori or org yg kawen dgn org nogori (like moi) je yg pernah jumpa raso eh...hehe..sedap weyh..ada bermacam daun di masak dgn santan plus ikan bilis or ikan masin..perghh...layan dengan nasi panas...kena pulak ada masak lomak ikan parang dgn sawi jeruk..uwaaa...nak nangis bila teringat masak lemak sawi jeruk! slurrppp...

akhirnya...setelah lama ku mimpikan..baru sekarang dapat kita bertemu, OH PAPRIK...haha..serius memang teringin sangat makan paprik beb...ada try buat tp tak terangkat sangat la sebab pakai paste tomyam and takde daun magic nih...baru je beli sos tiram tiba-tiba ada org hantar daun limau purut..macam mana i tak terharu, sebak kejap lepas bukak2 kotak jumpa daun limau purut idaman kalbu then terus lebur-lebur bahan zass sana sini kejap je dah siap! haha..puas hatiii..cukop puas hatiii...!


ok tu je sekian cerita surprise parcel dari ibu bapa mertuaku yg chomel...mesti kesian teringat kat anak menantu yang kerinduan makanan masakan rumah or makanan tradisi nogori to be exact...hehe..nasib baik sampai, kalau tak mesti diorang serik nak hantar parcel ala-ala surprise lagi kan? =)

late weekend updates

heh. baru nak update citer weekend =P

last weekend sewa kereta. sebab? tiba2 rasa bosan and dah lama tak jalan-jalan (which means 'jalan2 yg bukan setakat ke bandar yg belakang rumah ni' )

motif sewaan dan keperluan:
sabtu - terjah kedai mainan terkenal toys-adalah-kita, shopping groceries kat ASDA dan bawak mya main kat mana-mana indoor play area
ahad - car boot sale (yippie!)

car boot sale? nah. tetibe dah macam tak best =(
hampa, kecewa, tertekan (haha mcm tagline dunhill gaya mutu keunggulan pulak)
adakah kerana kali ini tanpa kehadiran wajah neneks-neneks mya kesayangan hamba maka kunjungan ke car boot sale terasa suram kelat? yeah, maybe.

uwaaa...tiba-tiba kan, saya rindu gila la sama emak-emak saya iteww.... T_T
dah la mak mertua saya tu chomel sebab ada pos benda best, dah la tak bitau pun ada pos parcel, bila 10 hari takde khabar baru nak cakap 'ada tak dapat ape2 barang?' huhu...

serius car boot tu bosan minggu ni. baju sume saiz 14,16 gilo ke hape kalau ye pun i gemuk tp takde la sampai segemuk itu okeyyy...kasut pun cam ala-ala jek...jadinya me and mi amor cam takde mood nak beli pape..last-last macam biasa yang untung adalah mya...barang dia semata-mata yang sangat banyak pilihan dan best melampau..

as a result, mya dapat 3 kasut (2 clarks, 1 adidas)and gaun chomel pink boleh buat baju raya sebab sesuai dipakai di msia (condition adalah tip top macam brand new)

from parking area..haha dah turun bukit baru ingat nk snap gambar so tak berapa nampak sgt la deretan gerainya

duduk-duduk sambil makan fries panas untuk tenangkan fikiran mya yang dah mula kacau sebab mengantuk dan tak puas hati kenapa hari ni mak bapak aku kejutkan pagi-pagi buta...ya, mya bangun pagi secara paksaan hari ni gara-gara mama dia yang sibuk kejarkan car boot sale (start jualan 8.30 am okkkkk) =D

tengok tu, muncung dah kuar = saya bosan nak tidor mari kita balik cepat mama!

and oh yes, hasil dari kedai mainan toys-adalah-kita; a playhouse! =)

before : main house-house guna selimut dan bantal...mya tgh sibuk main masak2 dgn bear2 sekalian..huhu pathetic okey T_T tapi memang sangat bagus untuk menjana imaginasi si kecil =)

after: akhirnya dapat jugak house sebenar...hehe ok la kan, rumah pun kecik chomey...dah ada house mya ni nak tgk tv pun susah...layan je dia golek-golek dalam house sambil tengok i can cook


Thursday, 22 April 2010

what's cookin - Donut Pesona

for those who still remember, i'm having such a difficult time trying to make doughnuts before...huhu..sila bayangkan, dalam masa seminggu almost 5-6 kali cuba buat tapi hampeh....satu rumah penuh bau yeast...yeurghh! keadaan itu sangat lah tidak dapat diterima sebab dulu kat msia nun ok je i buat..huhu sedih...

well, maybe salah tengok resepi...refer resepi malaysia which instant yeast (mauripan) are widely used tapi beli yeast lain....hahaha..okay okay my bad... =P

disebabkan itu, mauripan menjadi bahan utama dalam senarai-barang-mesti-bawa emak saya semasa datang melawat....amik ko, berbelas paket dia bawak hehehe...

and for that, i present you.....

...

.....

........

..........

.............


taraa! my homemade doughnuts....pardon me for the cockiness of their appearance, senget benget but what the heck, that's what I called 'homemade' =)


sangat suka hati donut ku menjadi...tak sia-sia gagahkan diri tabahkan hati tahan tangan yang lenguh masa menguli....gebu yang amat (mana taknya tepung sikit tp guna satu paket mauripan)...macam tuan yang buatnya jugak hahahaha...serius weyh, kegebuannya mengingatkan diri ini kepada keadaan pipiku sekarang..and my thighs...oh my bon-bon also...and my bangers wings...not to forget my muffin tops..but err, whatever lah kan!

for me, the dough was quite sticky to work with....gebu melampau...nak canai utk terap pun susah sebab melekat-lekat...adakah sukatan resepi ku tersilap? hehe...so what i did was bentuk bulat-bulat kecil, then tebuk lubang kat tengah-tengah with muncung botol coke saiz kecil tu...and becoz it was soooo soft and gebuz, masa nak angkat utk goreng pun macam senget-senget..haha lantak lah...janji sedap..janji dapat rasa donut macam buat kat rumah...tak pun dapat rasa macam donut yang jual kat tepi jalan depan mpi area hala kat kg abu bakar baginda tuh...woot woot..donut gebu terbaek segar dari ladang tuh... =D

Donut Pesona

Bahan-bahan:

3 cwn tepung gandum
2 tbs gula castor
11 gm instant yis mauripan
2 tbs air suam
3/4 cwn susu cair
(macam rinnchan, i pun fresh milk je)
1 biji telur
3 tbs mentega
1/2 tsp garam halus
1 titik esen vanila (opt.)...
(tak letak)
1 titik esen ros (opt.)...
(tak letak)
1 1/4 tsp pelembut BIOSTAN ...
(sorry tak pernah dengar pun..hehe..tak letak)

Cara-cara :

1. Di dalam mangkuk pengadun, larutkan yis ke dalam air suam dan apabila telah rata (pekat), tuangkan susu dan ratakan. Biarkan 2 minit.
2. Masukkan gula, telur dan mentega. Campur sehingga sebati dengan memukul atau gunakan mixer.
3. Ayak tepung bersama garam dan bread improver. Masukkan separuh tepung ke dalam bancuhan yis dan gaulkan sekurang-kurangnya tiga puluh saat. Tambah lagi tepung baki dan uli sehingga rata (10 minit). Taburkan sedikit tepung jika perlu untuk memudahkan ulian.
4. Tutup mangkuk dan biarkan selama lebih kurang 30 minit (atau apabila ulian doh sudah berganda)
5. Uli doh sekali lagi sehingga ulian menjadi pejal (4 atau 5 minit).
6. Terap doh menjadi lapisan kurang sedikit dari setengah inci. Tabur sedikit tepung untuk memudahkan pengendalian doh.
7. Gunakan pencetak doh atau ciptaan sendiri untuk menebuk doh tadi.
8. Sapu hanya sedikit minyak pada bekas untuk mengelakkan doh melekat. Perap selama 25 minit atau apabila doh sudah naik secukupnya.
9. Goreng pada api yang sederhana dan balikkannya dengan kerap. Goreng sehingga kuning keemasan. Sekiranya hendak dibekukan, memadai kuning pucat sahaja.

selamat menguli kawan-kawan! =)

Wednesday, 21 April 2010

GLEE - Hell-o

Song Assignment
*pics taken from tvfanatic.com

wohoho..GLEE IS BACK BEBEH! and so do Sue Sylvester...patut update semalam sebab on-air isnin malam tapi saya lupa...dan malas =P takde la basi sangat kan? for those yang belum berpeluang tengok (ke korang dah habis dvd? chet!) sila refer kepada ulasan tvfanatic.com nih.

as per said by the writer, my feveret lines were:

"sometimes i forgot my middle name" by Brittany si bimbo cheerleader kegemaran...stupid-stupid chomel =)

"did you know dolphins are just gay sharks?" muahaha...also from Brit si bimbo chomel (^o^)

"..you know what else i'll bring in? some Asian cookery to rub your head with. Cos right now you got to much product in your hair that you could season a wok" By Sue si cikgu jahat busuk hati pendengki dgn glee..modal utama sakitkan hati Mr Shue adalah kutuk rambut =P

and paling tak sabar nak dengar dalam upcoming episode - The Power of Madonna:

"...somewhere in the countryside madonna is weeping!!" by Sue - masa tgh train cheerios...dialog ni sangat famous, belum kuar tv lagi dah di bincangkan dlm forum rancangan hiburan hehe..

wahahahaha....sangat suka ayat Sue yang sarcastic, sangat rindu munchung Rachel masa tgh bercakap bersungguh-sungguh and fellow glee clubbers yang meluat tengok dia beria...kan? kan?

with upcoming episodes specially dedicated to Madonna and Lady Gaga afterwards, Mondays are definitely will be my favourite day of the week =)

Tuesday, 20 April 2010

what's cookin - Mini Baked Lemon Cheesecakes


oh my...just look at those babies...and try not to drooling over your keyboard..hehe...my home made mini cheesecakes....yummie yummie yummm...after being dreamt about cheesecake for almost 2 weeks only now i manage to make them....walaupun ada sedikit bekas-bekas hangus di tepi..haha what the heck, janji buat sendiri...janji dapat makan cheesecake....burn baby burn.....hehe...

now the main reason why i make these cakes dalam bentuk mini adalah kerana tidak mahu membebankan diri untuk habiskan the entire cheesecake (though i know i'll be happy to do that even my thighs and waistline begging me not to..haha...)

i mean come on peeps...nama pun kek keju. bahan utama:krim keju + heavy/sour cream + telur...huhu T_T tak ke rasa nak nanges berasa guilty kalau nk kena habiskan satu buku kek keju tersebut seorang diri? kan? no? ;P

lapisan biskut tebal sebab saya suka biskut byk =D

and i've even divided the recipe to half...which means using only 125g of cream cheese and yes, i'm that cocky to put half the egg..muahahaha...FYI, semenjak tekak ku kepingin cheesecake sudah 3 kali try buat...yg kali ke 3 ni baru jadi...

1st take; so~ so~ je la...rasa cheese kureng,mungkin kerana pakai mascarpone cheese yang ikut sejarah salasilah keluarga keju bukanlah jenis keju sejati...again, niat suci di hati guna mascarpone kerana mahu kurangkan segala mak nenek kalori lemak if using cream cheese...plus biscuit base tak sedap sebab main campak je apa serdak biskut yang ada (my preference - mc vities digestive biscuits, yummeyyy..)

2nd take; my bad...sebab tak tengok vanilla essence tu ada alkohol..sangat rugi..telan air liur je tengok adunan cheese (kali ni dah semangat beli medium fat cream cheese) tenggelam bersama-sama sisa sampah dalam garbage...pengajaran utk kali ke berapa entah yang selalu lupa nak check ingredients betul-betul before purchase.. T_T

for recipe refer to MyRecipe.com and again, even recipe pun cari yang paling basic dan paling less fat less calorie less bebanan and less everything lah..owh, and i did added about 2-3 tablespoon of fresh lemon juice..oooohhh tangy! =) me loiikeeee...resepi paling simple and basic...cukupla utk puaskan tekak yg craving nak makan....me adalah malas mahu taip resepi so rajin-rajin la tengok kat MyRecipe.com tu kalau nak buat...macam-macam jenis kek keju ada...maybe kalau suka kek keju yang rich and fluffy boleh try resepi yang ada sour cream or heavy cream...the choice is yours, cheers! =)


Monday, 19 April 2010

to tell..or not to tell?

we are currently on a really really, err..should i say critical situation? haha drama sangat pulak ayat 'critical' tuh =P

but it IS a critical situation..kalau dah melibatkan masa depan tak ke kritikal namanya? senang citer sedang di persimpangan dilema la...the decision that we made TODAY surely will put our future at stake...belum bab fikirkan masa depan anak-anak lagi..haih. or my career. or his. or about our family yang jauh di mata. double triple haih.

sometimes terasa rindu zaman study...free and easy...no responsibilities yang berkaitan dengan masa depan sendiri selain dari perlu belajar betul-betul (or at least utk dapat cukup2 makan or sekadar gred lulus sahaja hahaha..)

kan? kan? well..i guess macam tu la putaran hidup...sekolah-univ-bercinta-kawen-beranak-kumpul duit-beranak lagi-beli rumah,beli keta-kumpul duit balik-then abes duit anak study-then anak kawen,abes duit lagi..bla..bla..bla....

korang faham ke apa yg aku cakap nih? kalau tak faham pandai-pandai la teka sendiri naaaa......sape dapat tekaan betul hadiahnya tiket pergi balik msia-lndn-abrden di tanggung diri sendiri kihkihkih..makan je free aku belanje, ditanggung halal dan toyiba =P

Friday, 16 April 2010

i am 1 year and 5 months today!


hari ni Mya dah setaun 5 bulan...how time pass by..cepatnya dah setahun, sekejap je dah nak masuk 2 tahun...which means, saya boleh kembali teuja plan her 2nd birthday party! muahaha...kali ini WAJIB buat best...tak payah susah-susah, masak lebih sikit then ajak family je pun takpe...kalau ada rezeki lebih panggil kawan-kawan..kan? kan? tapi...korang nak ke datang party budak2 nih? =P

sekarang Mya dah makin pandai joget..dan dah tahu banyak benda eg; point to her nose, hair, ear, baca buku tengok gambar bnatang dan siap buat bunyi such as mau-mau for cat, kong-kong for dog, kak-kak for duck..hehe...kalau tengok gamba lelaki je such as fireman or king mesti cakap pa-pa! heh. papa je dia ingat..pastu tengok budak gemuk sebut ma-ma...sentap okeh!

but to my surprise, she can pronouce tet** clearly yesterday! actually, she was in the room with me while i changed and suddenly dengan suara chomel she said : tet**! siap tunjuk kepada bahagian berkenaan okeh....wahh..tolong tolong..mana dia dapat kepandaian ni.. T_T and i was shouting like mad (dengan pakaian tidak lengkap, buruk sungguh!) to my husband to prove him that this is why we shouldn't speak about those non-proper words in front of her...do u understand now my love? look what happen to our little..innocent..suci-minded..baby...

video
aksi Mya dah sihat, joget dan kontrol comel sebab tau ada kamera..heh.

so pengajaran dan tauladan kepada diri sendiri dan kawan-kawan, sila perbaiki segala perangai buruk kita as parents dahulu sebelum nak ajak anak-anak how to behave themselves.. apparently their brain are like sponges and just absorb everything...last thing u know they will be acting like yourself in the mirror!

Mya...tolong jangan copycat perangai buruk mama (and papa hehe..) okeh...sikit-sikit sudahhh....

Thursday, 15 April 2010

report duty


hello there! i'm baaaackkk!!

fuh...berkulat dah blog ni..lama betul tak update..alhamdulillah my Mya dah sihat start from last weekend...dah jahat balik dah pun hehe....yela..org baru dapat semangat baru, banyak la kerja yang nak dibuatnya..hari-hari sibuk manjang kat umah ni =)

to cut it short, aktiviti kami sepanjang weekdays ni adalah seperti berikut:

MONDAY - for the first time after a week duduk bertapa kat rumah, we're off to buy groceries...hehe...rasa macam jakun pulak dapat keluar...
motif : beli bahan nak buat cheesecake..ngeee.... Hasil cheesecake = tak jadi...huhu..refer to recipe that call for using masarpone cheese (konon nak kurangkan lemak compare to guna cream cheese. haih.) tapi jadi tak sedap..i will say my bad becoz buat suku adunan jadi sila bygkan measurement ingredients bila i bahagi empat..ngee ngee..and oh, buat sikit sebab nanti yang nak makan saya sorang jek..mau gemok eh silap makin gemok la i kalau sebuku kek keju nak telan sorang kan...mi amor? oho cheese is just not his thing! =)

TUESDAY - keluar lagi. destinasi Union Square shopping mall belakang rumah.
motif: cari susu Mya yang dah kehabisan terus. Hasil = kosong. chet! call hubby to inform so that he can buy it somewhere after work but to make it worst susu Mya tu satu bandar ni dah habis..apakah....??

cari cheesecake dekat bakery mahal tapi ada ke patut banyak2 hari hari ni pulak diorang tak buat cheesecake..siot...terpaksa sempatkan diri beli cream cheese untuk cubaan kek keju mini kali kedua..hehe...

WEDNESDAY - keluar lagi...kali ini ke destinasi lebih mencabar iaitu ASDA..
motif : cari susu...dah emergency sangat dah ni..malam tadi Mya mengamuk sebab papa tipu beli susu lain and tak sedap sebab susu Mya patutnya ada rasa vanilla..cheh..pandai betul ini budak...perjalanan mencabar sebab kena naik bas (dengan Mya) hehe..dah la masa tunggu bas ada budak sewel, dah la masa tu jugak Mya menangis sebab mengada konon takut..takut i kut-kut si budak sewel tu makin meroyan sebab tension dengar Mya mejerit..takut woo sebab dia marah sorang-sorang then gelak sorang-sorang..dah la dia pun naik bas sama dengan kitorang huhu takutt... T_T
susu sedap Mya
*pics from SMA Website

pergi ASDA ambik kesempatan beli barang baking hehe...nasib baik servis bas sini ok..bas luas ada tempat untuk wheelchair and stroller...kalau ada org OKU nak naik driver siap turun lagi kalau orang tu sorang2..bagus kan..satu lagi best sebab bas on time..kalau jadual tulis pukul 10.17, 10.16 dah nampak bas kat simpang...bas berhenti kejap2 je so kalau ada orang datang lambat berlari2 siap ketuk2 pintu bas tapi bas dah nak jalan driver buat tak tau je sebab kalau semua orang dia tunggu apa guna buat jadual kan? bagusnya kalau public transport kat Malaysia macam ni...

balik ASDA, cubaan kek keju take two.
result: tiada..sebab? kelam kabut buat tengah kacau-kacau cheese tuang esen vanilla pastu dah letak baru nak check rupanya esen vanilla tu ada alkohol...uwaa...selalu macam ni..kenapa la tak ingat2 nak check dulu sebelum beli T_T selalu sangat careless tawww...sedih.sebab.terus.buang.cheese.tu.dalam.tong.sampah.

then untuk mengubat hati yang lara, cuci mixing bowl then nak buat muffin pandan pulak..tup tup tengok telur dah habes..demmit...simpan tepung yang dah sukat elok2..cuci mixing bowl lagi and mash pisang pulak...buat cekodok pisang je la jawabnya.....

TODAY - bangun pagi2 lepas buat bfast lari kejap pergi kedai dekat.
motif : beli telur and cream cheese (what else? heh.) utk cubaan kek keju take three...
hasil for the day: Muffin Pandan and Mini Baked Lemon Cheesecake - Laporan masakan dalam episod what's cookin akan datang ya...

ok. done. abes hutang nak update blog. entry London je tak habis lagi sebab patutnya ending trip sampai Manchester (cik puan Lady, anda peminat MU bukan? best wooo dapat masuk Old Trafford..hehe..) tapi tertunggak lagi..hehe..nanti lah ye..tata~

Wednesday, 7 April 2010

weng weng weng...


my lil princess is not well...start having high temperature since monday evening and it keeps on going up and down and up and down until today..huhu...

saya adalah seperti tajuk di atas; weng dan weng dan weng....but no worries, her condition is still under control and tak teruk sangat...malam tadi je la around 4am terkejut tgk temperature sampai 40C...fuh, terus terbeliak biji mata risau tak boleh tido...huhu...nasib baik tergerak hati nak check, syukran syukran....bagi ubat, bukak baju and lap-lap badan mya...

around 5am mya meragam and nangis, base on gaya tangisan mugkin tak tahan kepala sangat sakit dan mulut pecah...so terus bawak dia ke depan, setting tilam baekkk punya and bukak i can cook...hehe layankan je la kan...orang tgh sakit memang la mengada dia lebih sikit, apa lagi la si kecik baby cam ni....bila dah reda panas tu baru la dia (plus mama) boleh tido....hubby kejut dia nak pergi keje pun dalam mata ni ternampak lembaga putih je..kenapa lembaga putih? sebab dia pakai kemeja belang-belang putih dgn seluar khakis kaler cream..and i was, erk..what the hell is he thinking by wearing that?hello! obviously those two are not meant to be together ok..selalu pegi ofis selamba kodok pakai jeans jek (tgh weng masih boleh lagi teringat pasal gaya mutu keunggulan) cakap dalam hati je la sebab memang tak larat nak bangun...miahahaha... turn out hari ni ada meeting dengan client and the only workpant yang wearable (dah iron hehe) is the cream khakis (i lupa ok - bertuah punya bini)

Mya...cepat la baekkk...mama miss you...huhu...

oh, and for lunch i only manage to cook maggi mee kari dengan telur..clap clap clap! (-_-')

apa nak buat, i sendiri pun pukul 4 baru dapat makan...sayang anak punya pasal kan...sori la ye bebeh, esok i masak sedap-sedap eh, kalau sempat la..hehe..

yang penting perlu jaga diri sendiri sebaik mungkin sebab kepala sudah rasa cloud nine...chaiyok chaiyok!