Monday, 21 March 2011

projek menyiput

gaya kepochi macam makcik jual kerepek kat pasar..mai2 adik kakok...

tiba2 teringin nak makan kuih siput...memandangkan mak dah pos acuan hari tu apa lagi kan, jom menyiput! hehe...

mak dah pesan kalau buat tu jangan banyak2 sangat, nanti nak termuntah habiskan gentel tu berjam2 pun tak habis...omg, so true ok! memang agak psycho tau sebab doh tu besar, kena cubit kecik2 je then tenyeh kat acuan...kalau ikutkan hati memang i buat je siput saiz gaban XXL tapi nanti bahagian dalam dia tak masak pulak, sia2 je usaha gigih menyiput kalau hasil tak sedap kan?

nasib baik buat setengah adunan je, pheww! tapi hasil tak berapa banyak, dapat la satu botol setengah tu ha...memang betul la kuih ni psycho beb, nak buat leceh, hasil tak banyak lepas tu bila makan tak boleh berhenti...wakakaka... =D



hamik ko, kedekut tau budak kecik ni sekarang semua benda tak share dgn org

resepi i amik kat My Resepi ok, buat setengah adunan je dalam 2 cawan tepung, tapi i tambah serbuk kari sikit and daun kari...ikut hasil research marjerin tu yang menentukan kadar kerangupan so pandai2 la adjust ye...senang sangat nak buat leceh je lebih... rasa ok tapi tak berapa rasa sangat la curryness beliau hehehe..ni kata mi amor la, so next time maybe kena lebihkan sikit daun kari and udang kering...baru mahsyuk!

KUIH SIPUT
Source: My Resepi
  • 5 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 50gm margerine
  • 1 s.kecil serbuk jintan manis
  • 1 s.kecil serbuk jintan putih
  • 2 sudu kecil serbuk udang kering
  • 1 sudu kecil garam (ikut rasa)
  • Sedikit serbuk perasa (optional)
  • 3 sudu besar cili boh/serbuk cili - tukar dengan serbuk kari
  • Daung bawang /daun sup (dihiris ) - ganti dengan daun kari gunting2 je
  • Santan secukupnya untuk menguli

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya.
  2. Uli dengan santan hingga menjadi doh.
  3. Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.
  4. Bila semua dah digentel, boleh lah goreng hingga garing. -time ni kalau dia melekat2 pun tak pe, slow2 masuk dalam minyak panas nanti ok la tu hehe....

3 comments:

Kak Gie said...

As Salam...

Amboi sedapnya kuih siputnya tu..sib baik jauh kalau dekat dah joint sama2 makan...hi..hi
Emm bab nak menggentelnya tu la yg malas tu...mkn berjam2...tp bila makan kejap je kan...

suhana azlin said...

mmg kan? kuih siput ni berhantu tau, nak habis gentel punya la lembab cam siput gak tp makan lajuuuu je habis hehe...

btw, nampak x banner kedai u kt sebelah tu? hehe..promote sket.. =)

just azura! said...

fuiyooo, ni boleh buat time raye ni..mak mesti suke gille bila anak dia pandai buat kuih siput ni.. hehe