Tuesday, 15 March 2011

sumbat punya sumbat akhirnya....

hari2 setia dengan update pictorial entry, tiba-tiba senyap....

hehe...we all dah balik kembali di rumah kecil yang comel, mya (mama and papa) yang sangat homesick rindukan rumah comel ni punya la happy dapat jumpa si capik, teddy, lulu and segala macam mak nenek toys dia semua...terus bukak api dapur dia yg comel tu and main masak2 ok..so cute!

sekecil mana pun, dan biar pun rumah kita tak semewah, tak selengkap hotel 4 bintang tapi tetap nak duduk rumah sendiri kan? =)

oh ye, berbalik kepada tajuk di atas, sumbat punya sumbat akhirnya saya kena food poisoning...huhu....makanan durjana yang menjadi penyebab adalah maggi goreng with leftover kebab which is me, dengan bijaknya hanya simpan kebab tu dalam microwave aje...tak masuk fridge pun...padan muka! hari rabu petang tu balik berjalan dengan mya cam lapar, and niat di hati nak buat megi goreng utk hubby....tengok2 dlm microwave eh eh ada kebab semalam la..boleh masuk dalam megi nih....nasib baik i dah bantai megi goreng tu sampai habis, kalau mi amor yang makan tak tau lah apa nasib dia...sebab perut dia tu lagi la extra sensitive...silap2 berguling2 terus kena ponteng course kut..nauzubillah....

anyway, khamis tu terus demam....melepek di bilik dengan mya...after almost 3 years alhamdulillah sihat and tak pernah demam (last demam adalah masa early pregnancy mengandungkan mya dulu) tiba2 sakit terlepek tak larat nak bangun dengan si kecik yang perlu di layan, diberi makan dan di mandikan adalah sangat susah nak kumpul kekuatan untuk bangun gagahkan diri okeyy...seriously sangat tak boleh bangun, masak nasik utk mya sampai terbongkok bongkok okeh...masa tu dalam hati cam nak nangis je...papa cepatla balikkk...time tu la rindu kat yanti, babe kalau kau ada memang aku dah hamun ko datang layan mya main huhu.... T_T

kategori food poisoning ni i letak kategori mild, sebab takde muntah and sesi tidur di toilet tapi bisa perut tu hanya Tuhan yang tahu...konon nak muntah tapi acah2 aje, buat penat badan je mual2 tapi hasil takde....betul la orang cakap, kalau sakit perut ni nak fully recovered memang makan masa...kadang2 ada je angin2 sakit kepala and badan lemah melanda tapi nak duduk termenung aje seharian rasa loser la pulak, alamatnya tak makan la laki den kan..hehe....

tapi kan, best jugak sekali sekala sakit ni..best partnya apa lagi dapat manja2 la kan..ahaks! sebelum tidur siap pesan kalau sakit sangat2 kejut papa okey tapi tak sampai hati la pulak nak kejut...ape je yg dia boleh buat kan? takkan nak jadi tukang sorak bagi semangat masa i berusaha membuang kat toilet kut? patut la mi amor selalu cakap "mama jangan sakit2 tau...tak best la..alamatnya punah la semua satu rumah ni..."

hah, baru tau ke? hehe...mya merengek lebih2 sikit je dah tak faham and mintak mama translate apa yang si kecik tu nak...kehkehkeh....mya pun cam pelik2, eh, papa ni pandai jugak dia buat milk for mya kan? mama, papa also clever..papa can change nappy for mya =P

kesimpulannya, sakit tu tanda Tuhan sayang....sila berhati2 dengan food intake anda and sebelum tido pastikan segala leftover dah simpan dalam fridge ye....peace!

4 comments:

DeLancrettLurpak said...

biasa i belasah aje makan leftovers yg tak masuk fridge.. hehehe..tapi Alhamdulillah takde apa laa.. hehehhe

sakit perut and sakit gigi and sakit kepala adalah sgt tak best...

eh semua sakit la tak best, hehehehe

suhana azlin said...

eh baik2 sket time belasah tu..sbb masa makan tu dah cm rasa2 aura x elok kebab basi tp i belasah je, siap dlm hati ckp 'ala..basi sikit je kut..xpe perut i ni kebal..biar i abiskan jgn bagi laki i yg perut x tahan tu makan..'

amik ko, konon kuat sgt esok terus demam =P

Piza said...

Babe, aku bukak page ingatkan resepi ikan sumbat sambal, rupanya kes lain. Get well ya!Minum teh pekat la kasi reda.

suhana azlin said...

piza: wakakaka...ni ha perut berlipat masak sumbat

smpikan terfikir eh ni mengandung ke? haha..sbb loya2 and pening aje kan..ok ow...ada baby kah? tu yg buat feel mengada lebih tu hehe... =P