Thursday, 3 June 2010

Glasgow Trip


ok , sebelum terpost another entry berkaitan makanan or masak-masak baik story cepat-cepat pasal pergi Glasgow ari tuh...nanti lama-lama sure basi and tak ingat nak citer ape =P

tujuan adalah untuk mintak extend visa application which akan expired ogos ni...appointment dah buat kul 10 pagi tapi kul 8.30 kitorang dah terpacak depan gate..hehe...awal tak? biasala...base on pengalaman lepas mesti ada je dugaan dan cubaan...lagi pun takut nanti kalau ada ape2 dokumen yang tak complete takde la kelam kabut kan...tapi, ada ke patut orang yang datang awal ni kena marah? haih. kitorang pun diam je la kan, tempat dia ikut kan je la...mula-mula tu guard kat gate dah call orang ofis kat dalam tanya boleh bagi masuk ke tak sebab appointment lambat lagi...dah la sejuk tak hengat time tuh..then lepas dia dah dapat green light dia pun bagi kitorang masuk...sampai je depan pintu ofis yang berkenaan guard besau dia la pulak tanya lebih kurang cam 'korang ni apa hal lak datang awal sangat? kan lambat lagi?' erk..terpuzzle kejap...then kamal pun cakap la sebab guard depan kata boleh masuk, kalau tak nak bagi masuk sekarang pun ok je..boleh je tunggu kat mana-mana kedai kopi minum-minum...then boleh lak dia kata 'hey leave that guy he's nothing..this is my place everything must go through my consent' gila berlagak weyh...badan dia tegap tinggi gila, kepala botak, pakai cermin mata tebal cam kanta pembesar so masa dia marah-marah tu i tak amik port sangat sebab distracted kat biji mata dia..hahaha..dalam hati ' mak aii..besaunya mata kau nak tersembul...'

benda-benda macam ni dah agak dah...cam experience lepas time mintak visa kat kl mak aiiii...punya la sombong kau orang yang jaga kaunter tuh (so sorry la ye kalau ada sesape keje kat situ baca entry ni..memang kenyataan pun) dengan muka masamnya, orang tanya tak jawab, cakap pun berlagak...time tuh kamal dah datang sini so masa i pergi apply dengan mya dia tanya mana husband punye visa, untuk support application i la konon...bengong ke hape...visa mesti la kt uk nun, dengan tuan punya badan takkan i nak pegang pulak, jadi pendatang haram la laki i kan..pastu dia cam cakap kasar, kalau cam ni susah la nak approve kalau kena reject jangan salahkan dia nanti bazir je duit ribu-ribu nak buat application tapi kena reject..ewah! padahal uk ni bukan negara dia, rakyat kita je yang kerja kat situ tapi berlagak yang hamat sampai hari ni ingat lagi muka stone mamat tuh..haih...

haha..tetibe jadi luahan perasaan pulak =P kesimpulannya kawan-kawan, benda-benda urusan berkaitan dengan nak masuk ke negara orang ni bukan mudah ya...buat la preparation sebaiknya..mental, fizikal and of course fulus yang banyak =)

lantak ko la pakcik guard mata besar, janji visa i dah lepas...haha tersenyum bangga mak bila lalu kat kaunter masa nak balik tuh...woot woootttt...haha..alhamdulillah...misi seterusnya;

1)shopping (till kamal drop kuang kuang kuang...)
2)beli tiket balik raya
3)prepare surat sambung CTG

sebelum tu, kita makan dulu!! agenda selain urusan visa datang ke Glasgow adalah nak makan sedap...ada halal chinese restaurant Panda Chinese Cuisine and Halal Nando's yang served halal chicken uols....both restaurant located side by side at The Quay facing River Clyde...in fact, kalau tak silap ada 3 kedai makan halal kat Quay ni..no wonder la banyak pak arab dengan minah arab lepak kat sini...enough said, tengok gamba la pulak ye...

Panda Chinese Cuisine...lunch buffet so memang makan sampai perut ketat hehe
kedai Ashoka kat bawah tu pun halal beb...Indian food so depa dok bukak lagu hindustan, mak aihhh rindu ah hindustan..rasa cam tengah jalan kat pasar malam pulak =P

first round mi amor; udang besau! udang besau! wahhhh..sexcited okeh! dah lama tak makan udang besau fresh ada kepala gini...nyum nyum...

first round saya; bersepah sebab tamak haloba...hehehe...

the next day, layan Nando's pulak...belakang ni sungai sebab tu nama tempat ni Quay...

ohhhh sorga...rindu bangat sama Nando's akhirnya bertemu juaa....

Mya baru bangun tido...kasi can mama and papa menikmati Nando's dengan tenang...hehe..

Buchanan Street...best wooo shopping kat sini...tapi we all tak dapat nak membeli pon..sebab layan cinonet yang 'sibuk' memanjang..sibuk apa? nanti kita tengok eh...

sibuk pertama; nak lari dari mama...tak mahu dukung, tak mahu duduk dalam stroller...

sibuk kedua; tolong papa tolak stroller...huhu..bayangkan la orang ramai tengah lalu lalang dia dok tolak stroller cam ni...risau okeh, kalau mya terhilang memang susah wooo nak carik T_T


sibuk ketiga; mama..dont la disturb me! go away go away! aku nak bebas aku nak bebas!hahahaha...

George Square; ada banyak burung merpati kelaparan...cinonet ni tak takut langsung kena kerumun dengan burung, mama yang drama panik lebih-lebih..hehehe...

tengok tu..kesibukan bersambung kat train station...tengah tunggu train pun nak main lagi..hadoiii...

penat woo layan cinonet...sangat tak shopping-friendly okeh...2 hari sakit badan i ni tak hilang equal to 2 hari mendukung Mya...kalau tak dukung meronta mengelintin mintak lepas...dia dah pandai nak jalannnnnn jek...kalau nak pegang tangan tu takpe jugak ni nak lepas..wah wah wah...ingat dah bosa bona la tuh...hehehe....layan kan je la kan...lepas ni kalau dah pandai shopping memintak mintak puas la papa dia nak melayan kan....botak sebab ada dua orang perempuan mengada nak kena layan...kehkehkeh...

Mya, cepat la besar teman mama shopping...nanti kita boleh main try2 baju dalam fitting room or main sample make up sama-sama okeh =)


2 comments:

swit@kon said...

terliur aku tengok sos nandos tu.
hahaha

suhana azlin said...

eh eh sebok lak nak terliuq jugak eh..hehe...