Thursday, 24 June 2010

kepandaian terbaru saya

dah lama rasanya tak cerita pasal Mya kan? asyik2 cerita makanan and jalan-jalan...hehe...

sekarang memang banyak yang Mya dah pandai, dari segi perkembangan mental dan emosi...bab bercakap tu lagi la, makin banyak vocab yang Mya dah pandai...and cepattttt je ikut kalau dengar orang cakap...lagu program feveret dia pun dah pandai miming hehe...kira pun dah pandai, kalau main sorang tu membebel kira one two three sampai ten tapi terabur giller..hahaha...selalu mama dia tergelak bahak-bahak tengok dia main sesorang =D

nak tidur mesti nyanyi nursery rhymes or selawat alternately depends on her mood...and dah boleh ikut sikit-sikit...latest songs - Incy Wincy Spider...

Incy Wincy spider climbe up the water spout
(inn see parr em em parr...)
Down came the rain and wash pour Incy out
(aun kar arr and sher war arrhhh...)

and so on..hehe...siap tarik2 nafas tu nak ikut nyanyi...


gambar raya last year, betul-betuk sebelum datang Aberdeen...pakai baju sailormoon hehe...masa ni right before nak raya kat kampung acik atie..hehe...

contoh perkataan yang dah boleh sebut clearly:
book, door, nak, milk, car, egg, bye, hat, duck cup, star, fork, cat and paling best 'bag' (sila sebut dengan slang baku scottish ye..bukan 'beg'..over tau)

perkataan yang kebanyakannya hanya mama saje yang faham:
pheephee = pampers
fah = flower / feather
bibi = baby
sheeshee = pee
har = hair
berkd = bird
poon = spoon
amor = one more
barber = bubble
bohr = balllon / ball
faish = fries
hok = hot
korr = cold
semaaa = smileee!! (bila nampak kamera)
apik = si capik (one of her teddies)


sudah pandai demand mahu bubble bath 2 kali sehari

paling best sekarang ni dia dah pandai cakap 'come' which akan digunakan setiap kali mintak didukung dengan over emphasizing the words 'commmeeeeee...' then pantang nampak mama pakai baju lawa sikit mesti cakap 'kak,kak' (bukak,bukak) sebab ingat mama nak keluar and takut kena tinggal...

and hari tu macam tergamam kejap sebab...

mama: mya, show mama your tummy?
mya: (point and pat on her tummy)
mama: good girl! now tell me what is this? (point to her tummy)
mya: bibi (baby)
mama: erkkk...no no!


sangat suka main batu....nampak batu kutip, then nampak batu kaler lain campak batu tadi kutip batu baru dan begitulah seterusnya...nak jadi geologist kut...

owh...ni gambar Mya yang paling feminin and gurly...baru la nampak macam anak dara


gambar paling alim..hehe..ustazah notty dengan muka penuh keimanan =)

suka kemas bakul laundry juga...kutip baju papa or worst lingerie mama and sarung atas kepala..haih.


mya juga dah pandai main handphone, and buat action tengah call someone..hehe...its hillarious just to hear all the bits that come out from her mouth...rasa nak je rekod satu-satu tapi bila nampak kita capai digicam je terus tak jadi...so rekod dalam kepala je la...

kalau terdengar papa or mama (most of the time papa ok =P) let out big loud fart, Mya akan gelak and says 'potttt...' haha....

oh my, cepatnya masa berlalu kan? sedar tak sedar the next time i know Mya dah nak sekolah...and i'm soooo looking forward to that! imagine send and fetch her from school, to hear about her day with friends, cook and bake together...sob sob...tetibe nak sebak! haha...

and the most dreadful thing is, she's almost 2 now and im still carrying this 'baby fat' (if i can still called it that haha) around me! uwaaa....

2 comments:

swit@kon said...

alahai. tak sabar nak pelok mya.
kalau mya nanges tanak kat aku, aku kidnap anak kau lin. berani taknak god mother ye!

:P

oho. gambar feminin itu adalah best! i like!!!

suhana azlin said...

hehehe..mya ni badan nampak je kecik tp sedap peluk and gomol...

nanges kejap jek, dah lama2 nnt ok la dia...janji ko rajin layan apa dia nak

gambar feminin tu pun feveret aku juge... =)