Monday, 7 June 2010

what's cookin - Karipap Sardin


aha! layan kan kalau dapat makan karipap sardin inti banyak bukan bawang yang banyak? hehe...tiba-tiba teringin nak makan...yang inti tu ok la kan tapi tang kulit dia tu cam blur-blur sikit camne nak buat...sebab dulu time zaman anak dara gorjes selalu tolong (kena tolong hehe) emak buat karipap berkilo-kilo semua benda dah siap tinggal nak tolong gitu-gitu jek...col mak tanya camne nak buat dia cakap main agak-agak je..adusss...main agak-agak ni yang seram...buatnya kulit karipap jadi kulit pai kang tak ke haru....

tapi disebabkan semangat nak buat meluap-luap...kita try je la buat pelan pelan okey...

doh dah siap uli, bulat-bulatkan secubit doh...canai or digelek nipis ye....

letak inti sardin setamak yang boleh...hehe...

part paling mendebarkan;the kelim...kelim in english apa weh? hehe...ingat-ingat lupa dulu camne mak ajar kelim karipap...hantam saja lah...my mum's karipap has the most cutest, neatest kelim a karipap can ever had... lajuuuuu je jari dia kelim cam mesin kelim dah i tengok...me and my sis will be like 'whoaa...terer siot..' haha kekaguman then masing-masing try buat kelim yang paling hampir dgn piawaian kelim comel emak...which of course menyebabkan banyak karipap yang terhasil buruk rupa parasnya haha..

SUKSES! SUKSES! nasib baik menjadi uolss....goreng tiga jek dulu sebab nak try kulit karipap tu menjadi ke tak..hehe...takut la syok sendiri mengelim sekali kulit tu keras ke hape kan...buat jadi bahan si kamal mengusik je kang i jugak yang meroyan hehe...

untuk frozen, buat bekal mi amor ke ofis =)

antara batch akhir, inti sikit sebab time ni sardin dah nak abes tapi tepung banyak lagi...camno tuh?
Karipap Sardin
(Source: Emak saya =) )

Bahan Pastry:
2-2 1/2 cawan tepung - plus minus lebih kurang lah ye...
3 sudu besar marjerin/butter
1 sudu besar minyak masak
1/2 cawan air suam (larutkan dengan 1 tsp salt)

1. Panaskan minyak dan marjerin sampai marjerin cair. Biarkan sejuk sekejap. (mak saya cakap panaskan minyak ni untuk dapatkan kulit karipap yang rangup).
2. Tuang campuran minyak dan marjerin ke dalam tepung. Gaul perlahan dengan tangan.
3. Then, tuang air sedikit demi sedikit sambil menguli, jangan nak cepat je okay ikut jenis tepung ada yang require air sikit je and vice versa.
4. Uli sampai tak melekat kat tangan, pour more water if needed.
5. Bulat-bulatkan doh jadi bebola kecil, kalau nak karipap giant buat bebola besar ok.
6. Gelek nipis doh yang dah bulatkan tadi atas permukaan yang dah tabur tepung, isi inti, kemaskan tepi lebihan pastry untuk memudahkan keliman (wahaha kelakarnya ayat =P).
7. Kelim comel-comel secomel anda then goreng. Tadaa!


Bahan Inti:
2 tin sardin sederhana
1 biji bawang besar
1 sudu besar cili boh

1. Buat cam korang biasa goreng sardin, tumis bawang yang dipotong dadu or dah di blend sampai naik bau. Masukkan cili boh (nak pedas letak lebih). Masukkan sardin and kacau sentiasa sampai sardin agak kering. Perasakan dengan garam.

2. 2 tin sardin ni cukup-cukup je nak isi karipap ikut amaun tepung doh di atas. Tapi kalau uols pun tamak letak inti banyak cam i ni memang tak cukup la kan..hehe...

ok korang...cuba jangan tak cuba..hehe...tapi kalau korang terdesak cam i yang takde gerai or pasar malam nak beli mesti terpaksa rajinkan diri jugak membuat kan? huhu...rindu weh pasar malam...takpe kejap je lagi nak balik kampung...tapi karipap ni kalau buat ramai-ramai nak2 kalau buat time bulan puasa untuk buka mesti syiok...oh,tiba-tiba rindu nak main masak-masak ramai-ramai...huhu...

ah sudah sudah! cakap pasal makanan mesti terberangan macam-macam..hehe..till then, tata!


5 comments:

swit@kon said...

tadi g pasar malam. dengan didi yang-tak-tahu-lah-mengandung-ke-hape-tapi-mengidam-macam.

didi beli cendawan goreng, putu bambu. aku plak roast lamb. tapi tak sedap. dan sekarang sakit kepala. kambing hape tah dia pakai!!

anyways. giler power ko kelim. aku nak try. tapi malu. takut tak jadi. hahahaha.

nak g obersea aa camni. rasa cam laki kau makin sayang kat kau je. hahaha

suhana azlin said...

oh my god putu bambuuu!! feveret aku tuh (ada ke benda yg bukan feveret hehe)

aku x bole bygkn didi pregnant cmne weh, mest comel je perut ke depan wehehe...

try je ler..rupa paras karipap dah x penting kalau rasa sodap, ko je yg nak makan pun hehe

duduk obersea terpaksa mensurvivekan diri beb, kalau x kebulur! =P

Mursapap said...

Kelim adalah tidak pandai utk dilakukan!!

Weh, kalo ade balance tepung tu, buat la bentuk2 comel such as braid rambut ke, bentuk bulat2 ke then goreng.

Sodap tau.
Dulu kecik2, PuanMama selalu buat benda tu. Dok amik tepung jek, karipap tak makan.

suhana azlin said...

mursapap: saya juga dulu kelim gemuk tp sekarang terpaksa memandaikan diri! =)

hehe...baki tepung tu haruslah tidak dibuang kannn....dah gelek nipis then tengok inti abes so goreng cam tu jek..cam lempeng goreng jadinya, rupa paras kurang cute tp sodap! kehkehkeh...

.:pUbLiC_eNeMy:. said...

oh sedap nyaaa..sy suka karipap sardin..nyum2..harus cuba :D