Thursday, 24 June 2010

hasil terbaik car boot sale setakat ini


kan hari Ahad lepas pergi car boot sale kan, kan? so far that was the best trip, hasil rembatan yang paling memberangsangkan...hehe...jualan ni memang diadakan every Sunday, from 8-12pm in Thaistone Centre...naik kereta tu tak la jauh mana pun dalam 20 minit gitu....

kalau nak shopping kat car boot ni ikut nasib sebenarnya...sebab kita tak tau apa yang best at that week and like i said, kali ni terjahan yang mengena...yippie! nak shopping pun kena ikut strategi, ye la kan...dah la Mya ni tak nak duduk dalam stroller..memanjang nak berlari so kena gilir-gilir dengan mi amor, sorang layan Mya main sorang gi meninjau barang...haha of course la giliran i pergi meninjau paling banyak hasil kannn....bagi 20 pounds pun habis, masa mula-mula tu masa hubby nak bagi duit 'eh, alamak takde duit kecik la pulak..ni bahaya ni bagi mama banyak-banyak..' and i was like 'ngeh ngeh ngeh...ala bukan nak beli apa pun. orang nak guna 5 pounds je nanti ad alebih bagi balik ek' sambil tersenyum kegembiraan...

harus kita ingat di sini ya kawan -kawan...kalau bawak 20 pounds pergi car boot sale setakat nak beli baju Mya boleh dapat 25 helai...hehe...sebab harga for each baju paling mahal pun 3 pounds...cam ne tu? =P

tapi kan, rasanya hari tu hari malang hubby saya la..sebab dah la msian international driving licence hilang (kitorang suspect ada orang copet sebab kepit sekali dengan passport kalau jatuh mesti jatuh dua-dua kan tapi passport ada..syukur...lantak la kome bukan boleh pakai pun) dah tu dah la dia beli satu barang je iaitu kasut ala-ala but, beli pun sebab memang keperluan ( unlike me beli untk kepuasan =P) untuk trip panjat bukit tengok batu minggu depan sekali tengok oink-oink skin lining daa....sungguh jelas dan nyata 3 dots itu...yuck! terus pergi amik tanah kat belakang rumah samak hehe...sudahnya dai tak dapat ape pun, dapat penat layan mya and mama aje....teehee...

fokus kali ni nak cari barang untuk neneks Mya, then dah capai objektif baru kita fokus kepada barangan melahar yang lain...my mum so far berminat pada tea pot and kristal and MIL dah pesan carikan silverware yang ala-ala Queen Anne tu...so, jom kita tengok hasil ye...


For Ma (mum in law), Clockwise: dulang silver (5 pounds), kristal bowl (tak tau harga hubby yang beli, pandai kan?), backstamp for blue engraving plate(jenis backstamp indicate tahun di buat), pinggan hiasan (1 pounds each).

For mak saya: tea pot set...apparently when i'm googling about this set memang company yang buat ni dah set up lama...Johnsons Brothers Co. and until now they still produce various gorgeous hand engraving China...cantik wooo....try tengok kat sini harga dia korangg....i beli satu set dalam RM35 jek, diorang jual satu cawan = RM 21...


Rembatan melahar, clockwise : Warehouse brown blouse (3 pounds), Warehouse silk print tunic (3 pounds), cotton flower print blouse ( 2 pounds), GAP Teens military jacket (3/5 pounds, tak ingat), brand new Clarks shoes (5 pounds), hardly ever worn River Island nude shoes ( 2 pounds...kut?)

best tau...kali ni baju-baju banyak pilhan tapi masa nak memilih je yang tak mengizinkan...sebab kena ikut mood si cinonet...tapi kan, kan..sedih tau....perasan diri ini masih kecil chomel and konon sekli imbas tengok baju dah tau boleh muat ke tak...but, nuh-uh....sila sedar diri Lin, kamu dah mengembang! both Warehouse blouse tu i tak muaattt! gilo...balik rumah baru perasan satu saiz 8, satu saiz 6...wey, ingat ko tu model ke boleh muat saiz 6..wakakaka....takpe la, nanti boleh jual kat sedara mara i anak-anak dara yang selim melim tuh... T_T

tapi kan, hasil paling best adalah ini:

the winner, long black skirt with paisley print, 0.50 pence (^_^) terbaekk!

hahaha..best kan kan kan? bargain giller tu...yang penting jangan rushing (or you'll end up dapat baju cantik tp tak muat like moi), pilih betul-betul untuk dapat baju yang elok and berkualiti plus mesti buat muka comel yang tunjukkan yg kita ni berminat sangat dengan barang dia untuk memudahkan proses tawar menawar hehe....

for me, car boot or garage sale like this is the best place if you want to start your collections in antique goods...macam pinggan and tea pot tu, berbaloi-baloi....and kalau surf kat web site pasal antique china ni the most important thing if you want the original piece is to look at the backstamp of the goods...corak, nama syarikat and kalau ada nama tempat boleh melambangkan tahun pinggan tu di buat....contoh gambar pinggan hiasan warna biru dalam gambar first tu, dibuat oleh W H Grindley and apparently they have various style of backstamp like these.

macam last time yang ma ana mak datang tu diorang dapat pinggan hiasan yang dah wujud since 1880's...whoaaa...to think of all the places they must've been before, from one house to the other hands until selamat dipamer dalam almari kat rumah kita...its feels like really something isn't it?

haha tetibe nak cakap pasal pinggan antik kan? but i do find it interesting...so dah cakap kat hubby before balik msia for good nak borong pinggan mangkuk banyak-banyak and simpan...kalau anak cucu takde duit boleh jual kat muzium hehe =)


2 comments:

swit@kon said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaa nak nanges haku.
ni yang buat aku nak g sana ni. aku tau kat sana banyak tea pot and set makan antik. tak sangka harege murah. wuhuhuhuhu. nantilah. balik ni story dan i pilih mana nak suh belikan.

baju semua meletup hoke. tambah kasut itu. meleleh air lior!!!!

suhana azlin said...

hehe...tu la beb..sume cantik2 tp tang nak bawak hangkut masuk beg tu yang i maleh...huhu...besau dan berat beno...

sbb mostly yang set banyak barang tu..pinggan berbijik2 dgn cawan bagai..haih.