Tuesday, 1 June 2010

what's cookin - Marble Cheese Brownies


rasa cam dah lama tak post entry masak-masak kan? episod kali ni kita post cubaan memasak cheese brownies okeh...try buat as a dessert masa kawan-kawan mi amor datang dinner sebelum pergi Glasgow last Tuesday...

resepi macam biasa adalah dari rinnchan.fotopages (been trying to search her email through her page tapi fotopages memang tak display email eh?)

hasil cubaan: sedap memang lah sedap...mana tak sedapnya kalau dah combine cheese dengan chocolate...emmm emmm....make sure use good qualtity cocoa to get that 'intense' taste of chocolate for the brownies part, okeh?

satu je, kalau refer resepi kena bakar asing-asing which is bake the brownies part first then pour the cheese, design the marbel effect using a bit of chocolate brownies batter then bakar lagi...which is resulting my brownies part a bit dry especially on the edges..hmmm..lagipun oven i ni memang kepanasannya melampau so next time maybe kena agak-agak masa bakar brownies tu biar sampai 3/4 masak je kan....after all, im having fun makin thise brownies walaupaun rekaan marble effect tak menjadi cantik macam tuan punya resepi..huhu...tengok rupa asal dalam fotopager sis rinnchan tu cantik je memang cam lantai marble mahal hehe...i punyer? macam ular sawa gemuk melingkar muahahaha....

tengok anak dara ni makan cokelat, pantang nampak...haih...like mama like mya =P


ni resepi i copy-paste je dari yang empunya resepi...untuk instruction lebih jelas sila jenguk ke fotopages beliau, ada step by step cmne nak buat corak marble yang gorjes tuh...

to kak rinn, mintak halal ya saya selalu 'cedok' resepi akak...hehe...


MARLE CHEESE BROWNIES

Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.


HAPPY BAKING PEEPS! (^_^)

8 comments:

swit@kon said...

aku penah buat. base on David Lebovitz atau Joy punya resepi. aku lupa lah.

aku bakar sama2 je babe. lepas tuang chocolate tu, tuang cheese dan spread throughout the dulang.

kena guna bekas kecik supaya dia tebal. bila guna dulang lebar, dia jadi nipis dan kering.

hahaha. ala2 iron chef plak i bagi elobration. :P

*email sudah dapat, akan memulakan pencarian. due date???*

thesweetlittlecat said...

adoi, i pantang tgk chiz + choco!!! sslluuurppp..

*ko wat aku nak wat brownies ni this weekend*

suhana azlin said...

hehe..aku mmg nan ado la loyang brownies, tuang je dlm loyang kek...nasib baik tebal kan, ok la sket yang tang tgh2 tu..sedap je =P

bestkan masak2? aku kt sini xde org nk jamu so ada tetamu nk dtg baru bole ada alasan kukuh nak try resepi yg tertunggal dlm bookmark..hehe..

due date xde ye..lagi cepat lagi bagus..start next weekdays nak shopping, mya akan ditinggalkan kat creche hehe...

suhana azlin said...

kucing manis: buat jgn x buat beb..senang jek =)

swit@kon said...

wokeh. beres.
aku ingat nak try skype ngan kau. hahaha. tapi aku tak reti guna skype la plak. insya Allah by this weekend. akutgh kumpul 'material' ni. hahaha

shazlinda said...

lin....berselera je mya mkn....cam best jer,....ni kene try ni....ape beza baking powder & baking soda eh...kalu letak slh 1 je leh x?

suhana azlin said...

mya mmg suka dpt mkn cokelat...pastu tamak takmo benti...poo poo keras baru tau hehe..

baking soda tu pure sodium bicarb;
baking powder tu ala2 baking soda tp ada campuran bahan lain, dah kena alter la tuh..

kalau ko xde baking soda maybe lebihkan sket baking powder since asal usul dia dtg dari baking soda jgk tp maybe effect pada rasa...emm tp kalau ko bake guna cocoa yg elok which bagi result kek yg sgt chocolatey maybe tak effect sgt kut..try la tgk jadi ke tak hehe..

.:pUbLiC_eNeMy:. said...

Yang nie mmg simple resepi nya..sedapp..cik suhana pkai cream cheese brand ape?and serbuk koko ape?