Wednesday, 6 January 2010

my bannoffee pie disaster


saat pertama kali saya mendengar pencuci mulut bernama 'Bannoffee Pie' adalah semasa di deey-peey-yehh. ingat lagi time tu dalam audi, dgn cik ahkon sibuk membelek hp baru tengok martha stewart (haha ingat x babe? syiok kan?) , cik um dan m.i.l.a nya sedang membaja kasih, cik puan chief geng sibuk dgn ras-swiss-roll bersama cik min, max yang entah dtg ke entah absent tanpa dikesan time tuh, beserta cheche dan ayol yang..err,sedang lena diulit aircond serta bersandarkan seat audi yang best kut...and yours truly yang sedang menyalin resepi Bannoffee Pie from Min's Readers Digest (betul kan min ko yg selalu beli RD?) di dalam buku nota kecil merangkap my lil wedding planner book...hehe...ingat tak kawan2 buku yang ada sketching pelamin idaman i siap dgn border bunga2 kat page dia tuh? then ada skrip lagu comel kegemaran um, kesan permainan bingo, chi chat dan bermacam2 aktiviti mengisi masa lapang eh silap avtiviti terlarang semasa di dalam kelas...teehehe...

being a sweet-tooth and dessertholic myself, i was truly amaze by the recipe...plus with the article on how the chef come with the perfect recipe to get the best result and how later it become a truly hits among his cafe's customer..tau je la kan kalau baca RD tu mesti terpengaruh dengan penceritaannya yang realistik dan sangat membuai perasaan, kalau citer sedih mesti terlelh air mata setitik dua, kalau citer motivation pasti rasa motivated secara tibe2 and well, in this case perasaan itu adalah 'wah, apakah ini macam sedap sahaja oh oh lepas ni kene ajak the girls pergi beli dunkin nyum nyum..' see, i told ya i have this kind of affection or can i say it long time affair-special bonding-relationship with food.. (T_T)

and of course, after that day and even after finished our deey-peey-yehh coursesess (merujuk kpd modul yg banyak) i just being what i am, totally forget about that what so called Bannoffe Pie...ye la kan, kata sibuk nak kawen...i got married just after 2 weeks from our last day at intan weh, sila bygkan perasaan mahu putihkan muka, kuruskan badan, hilangkan parut pacat tentera, treatment rambut, check pelamin and the dress and catering oh plus the hantaran lagi..pheww..sangat mencabar ok, the only thing yang dah tercapai at that time adalah - kuruskan badan. kata banyak penderaan fizikal mana taknye kan? and oh, kalau suruh pergi balik itu course konfem mak nangis nooksss....tak sanggup!

baiklah, objektif utama mahu meluahkan perasaan pengalaman kali pertama membuat Bannoffee Pie fokus fokus...dipendekkan cerita last Saturday, my husband's fren from Edinburgh (yg kitorang pergi melantak tu yang ada tiramisu tuu...) and his family came to Aberdeen jalan2...and menu of the day adalah - Nasi Tomato, Ayam Masak Merah, Acar Timun, Papadom, Choc Chunk Muffin, and guess what, that so called Bannoffee Pie thingy as a dessert...

basically the pie comes in 3 layers - choc crumbs as the base (similar to basic cheesecakes base), somewhat toffee kind of thing as the middle, then slice bananas and whipped cream on top.. i came across a few recipe from the net and most of the recipe, eh sori all of them make the toffee layer using condensed milk which is cara memasaknya adalah sangat bahaya iaitu -didihkan tin susu pekat(WITHOUT OPENING IT FIRST, yes read my line) didalam a pot of boiling water for about 3 hours and make sure you top-up the water from time to time or otherwise the can will explode- i mean, are u kidding or what? oh no no no...of course i dont ant risk myself getting the 3rd degree burn from exploded condensed milk..nanti pergi hospital nak citer kat doktor pun malu..hish, karut betul.

and then i found this blog (and bila nak cari balik link blog yang dah di bookmarked kan itu hilang lah pulak how ironic), masak toffee dgn butter, gula, susu pekat atas api sampai bubble...hah, kan senang.already pesan to hubby beli banana and heavy cream and start working with the base. aha, tu senang je hancur biskut then tekan2 dgn melted butter then simpan dalam fridge. ok siap.

buat toffee pulak, masak butter and gula, kacau2, masukkan susu pekat and masak lagi sampai berbuih. hehe suka suka cam jadi je wpun dalam hati kecil berbisik 'mesti manis giller nih, ok ke ek?' then tuang toffee atas base tadi and chilled for 1 hour. ok siap.

next, hiris hiris pisang, susun atas toffee yang dah sejuk....then bukak cream and start whisking, tung tang tung tang...pelik betul, apesal tak kembang2 cream i nih? sekali tengok hubby beli single cream, which is NOT FOR whipped, ONLY FOR POURING...wh wh WHAT? takkan nak hidang dessert dgn pisang ni je?

OK. OK. RELAX. cepat lin think, think, u can do it gurl! cepat2 capai cooking chocolate, campak dalam crean then campakkan kedua-dua mereka di dalam microwave..ok, ok whats the plan nih? entah la tak tau lagi tapi buat je la kan..ahah! terpandang kek vanilla fingers husband atas microwave..hahaha...ok ok...teruskan usaha, and the last think i know i was susun susun kek tadi atas pisang and poof! curah melted chocolate atas kek tadi..woo hoo hoo..sedihnye serius rasa nak nangis uols (ToT)

apakah nasib 'Bannoffe Pie' itu tadi? inilah hasilnya...(sila jgn ketawa, i serius ok!)


uhuk uhuk..susu pekat a.k.a the toffee cair giller dan meleleh...sangat tidak appetising...dan tak ada org pun yang makan selain saya..oh in fact, saya tgh makan sepiring demi sepiring sambil taip this entry...i should have trust my instict, i does make my sick after the 2nd bites...manis giller...the key is, bila susu tu cair i scrapped all the toffee out and only ate the base and the top. actually, yang tang biskut to not bad juga rasanya hehe.. (ah sudah anda memang seorang kuat makan lin, face it!)

woh. serius lepas ni kena stadi resepi betul2.

and until today my hubby still tak tahu kek vanilla fingers ala kek apollo dia dah selamat...and also i tak sampai hati nak beritahu dia salah beli cream ;-)


7 comments:

swit@kon said...

hehehe. aku ingat buku tu. aku ingat sketch pelamin itu juga! dan aku ingat betapa seronoknya menonton Martha Stewart menggunakan N77 aku dalam audi sambil latar belakangnya bebelang saadon.

hahaha.

ko bawak buku tu g aberdeen ke? hehehe gigih kau ni.
aku nak buat scone babe (senang je kan) tapi nak carik the best recepi. tau kat ne?

didi said...

deskripsi kau on audi di INTAN tu memang betul. aku dengan laling rasuisrol dan min tgh taksub dengan power of 3. Antara perkara ajaib yg we discovered ialah dua2 belah court shoes aku boleh masuk dalah sebelah kasut rasuisrol. Adakah dia giant atau aku yg kerdil?

And, oh. Main bingo/wordsearch/sudoku. penghibur hati.

Nostalgia.

ami wafa said...

aku gelak mcm nak mati baca entry ko ni. sampai aznie pelik aku gelak sesorang kul 5.30 ptg kat opis yg memang ala2 seram sejuk ni. hehehe....

tetibe rindu zaman odi dulu. betul la, deskripsi yg sgt tepat. aku masih boleh bayangkan ari aati omot bawak hp baru yg boleh tgk tibi (ikut sebutan kezoo) tu. owh, dan wedding planner ko yg penuh dgn segala mak nenek psl ur then-upcoming wedding.

adoiii... daripada nak citer pasal banoffe pie boleh melalut ke citer aktiviti haram di odi. ;D

suhana azlin said...

cik ahkon: hehe idok le aku bwk smpi ke aberdeen...jumpa resepi online teringat nostalgia lama tu yg semangat nak cuba gak tuh..sekali hampeh =P balik msia konfem aku kena cari buku tu beb, nak tunjuk kat mya bila dia dah besar nnt hehe...

best kan tengok tv kat odi? rindu ar beb...pastu dgn gelakkan org tidor lagi (teratas dlm carta adalah adi!) haha tak sedar diri mcm la aku tido cantek sgt! XD

didi: hmm..aku rasa both statemen tu betul, dia adalah giant dan ko adalah petite (sila jgn gunakan perkataan kerdil u are worth more than that laling!)

min: haha ko bebaik sket min ofis ko tu dah la sesuatu...

heyy...buku bukan sebarang buku tau, ini buku dtg dari egypt! haha tetibe lawak citer p.ramlee pulak.
chief geng nak kawen dulu pun tengok list aku gak, tak gitu chief? ;)

tu la nak citer benda lain, terhanyut pasal benda lain... kenangan kenangan.... (^_^)

swit@kon said...

banoffe pie entry ko tak valid dah kerana cerita odi. hahahahaha.

tibi tu best kan. dah takleh bukak pun skang. kena bayar. dulu pree.

hohoho. bila cerita bab tido. memang best. dan ingat tak aku ada sekelumpuk gambar orang2 tido tapi dalam hd aku yang ala2 rosak tu. waaaaaaaaaaaaaaaaa

Mursapap said...

Lesson:

Sekiranya minta husband beli barang - SILA CATIT DENGANG TERPERINCI APA YANG DIKEHENDAKI

or you will risk not getting the exact thing that u want. Pada derang sama je...

suhana azlin said...

cik ahkon: muahaha...koleksi pose tdo di dlm odi, termasuklah gamba aku!

mursapap: yeah thats true...tp kan i tak sampai hati nak bitau sbb dia akan berusaha utk fulfill my shopping list..hehe..