Thursday, 14 January 2010

what's cookin - Vadai


ini permintaan mi amor di malam hari sebelum tidor...apa mimpi entah, mimpi hindustan kut...tak pun mimpi berdating dengan anty jual vadai favourite dia kat depan Ocean kat Seremban tuh..hehe..my MIL pun gelak je bila i report anak dia request buat vadai (
ye la kan, after all those kuih and savoury dishes, never came across my mind hubby akan request buat vadai)

memandangkan saya seorang isteri yang comel baik gorjes dan pantang dicabar (ceh!=P ) bangun pagi terus google "resepi vadai" and voila! senang je rupanya...bahan semua ada so wooshh...terus rendam kacang dal and prepare bahan-bahan...




Resepi adalah dari Rinnchan.fotopages. terima kasih la sebab dengan adanya fotopages kakak-kakak yang sifoo masak and rajin macam ni lah impian suami saya untuk makan Vadai tercapai hehe.. =)

Rasa dia? hey, of course la sedap beb..first thing hubby cakap lepas makan "emmm sedapnye kalah vadai depan ocean!" dan tersengih kepuasan..and i dengan berlagaknya in slang mem mat saleh "darling, mestila sedap ini buat pakai tangan mama mestila lagi lazat dari vadai yang anty depan ocean tu okey! hehe.." haha...memang la berlagak sebab menjadi...cuba kalau tak jadi mesti buat muka cencorot then bila hubby balik dan tanya mana vadai papa? terus buat muka chomel, give him a big hug just to buried my face and said whisperily "hihihi tak jadi la appaaa..."



8 comments:

swit@kon said...

too good to be true ok. hahaha. layan nya. tgk gambar memang macam sedap.

waaaa best la lin. masak je koje ko.

vadai - layan ngan cili ijau. huhuhu. meleleh wa cakap lu

didi said...

oh, kalau lah aku ada masa mcm kau, impian aku adalah untuk mencuba buat hidangan berikut:

lamb shank
lemon meringue pie
quiche lorraine
spaghetti meatballs from scratch
dim sum

huhu
aku pun nak cabar diri sendiri jugak
xde masa!

btw,kau dah makan tak smoked mackarel kat sana? favourite dish aku kat sana.

huhu

fara said...

lin..kagum betul aku dengan ko...menjadi jek ko masak..

suhana azlin said...

cik ahkon: hehe nasib baik jadi beb, kalau x menjadi gurauan sensitip (haha dah masak x jadi nak meroyan lak kalau laki buat lawak =P )

didi: aku pun byk giler nak buat beb,especially kek n desserts.. tp sape yg nak mkn...balik2 akak jugak kang makin kembang susah woo..hehe...so baik masak ikut order big boss je, nak try menu baru tunggu ada org dtg...

smoked mackerel? entah la beb...nnt aku try entah tekak aku boleh terima ke x hehe..i kan tekak melayu sejati =P

fara: hehe ni ko tak tgk yg x jadi..aku try buat donut 5 kali okkk...sume hancus, yg ke-6 jadi keria keras giller..cari instant yis x jupa sesuka hati je pakai apa yg ada cmne nk jadi hehe...

pastu bile kamal kata donut jd keria aka karipap keras nk muncung haha so drama! (^_^)

Mursapap said...

Mengong tol la statement if let say tak jadi vadai tu.

I loikeeee!!!!!!!!!

ami wafa said...

aku suka vadai tapi kalau beli kat pasar malam mesti keras sebab depa letak tepung and lebih tepung dari dal.

ari tu buat dalca ada lebih dal. nanti nak buat la vadai ni.

Lady said...

mak ai! impress aku.. terer siot.. kalau aku ni menggeletar tangan nak buat.. kekekek

suhana azlin said...

min: sila sila...senang je just time nak bentukkan kcg hancur tu la mencabar kesabaran sket..hehe...

lady: cik puan lady, kalau ko kat perantauan cm aku then hubby mintak nak makan benda yang possible dibuat wpun kita ni cam impossible nak fulfill ko akan terer gak...hehe..