Monday, 11 January 2010

what's cookin - Apple Pie and my late night cravings mania

uwaaa..tolong..saya selalu laparrrr.....konon tak nak makan nasi untuk dinner but then i end up makan macam-macam sebab lapar tak makan nasi for dinner (eh, apa ni ayat belit2? oh lapar eh sian patut la weng!)

so as a result, saya makan papadom sedap dengan banyaknya, cornflakes bercawan2, ini....

Apple Crumble


...dan ini!


Easy-Peesy Mushroom Bruschetta
(suppose makan dgn french bread bakar tapi hantam saja makan dengan roti putih, haha roti tu pun malas nak bakar tau nak ngap cepat2 je hehe)


oh my! ni kalau kira kalori dah sama banyak dengan makan nasi berlaukkan ayam goreng pedas kegemaranku kut..tsk tsk sob sob (T_T) there goes my expanding waistline, i hope you happy now!!

but still, ada sahaja alasan untuk saya main masak2 dengan happy dan senang hati..haha konon je lepas makan rasa menyesal dan berazam tidak mahu snacking dan berhenti memasak...cheh! =P

alasan terbaik kali ini adalah dengan kebanjiran apples yang sudah agak tidak ranum dan enak untuk dimakan...memandangkan telah berjaya buat apple crumble dengan senangnya, maka saya nak cuba buat Apple Pie pula...when talking about making pies, the first thing you have to consider is about the crusts...or orang kampung saya panggil kulit tepung kuih tu...either you want to use frozen pie crusts from the store or making your own...and for that, i decided to make my very-own-first-time-ever-made pie crust from one of my favourite food blogs, SimplyRecipe.com

resepi untuk buat crust pie adalah simple dan senang..nasib baik menjadi..ikut je semua instruction dalam resepi tuh...and for the filling i just make it my own way...kupas epal, buang biji, potong dadu, then masak atas api perlahan letak cinnamon sticks (suppose letak cinnamon powder), lemon juice, lemon zest, and balance dengan gula. walla! (^_^)

but then if you want full and complete (plus more proper heheh) apple pie filling recipe, again please refer here.

mi amor bila tengok deretan pai nak bakar boleh tak buat lawak "mama, ni apesal ada 'pangkah' atas pai ni? macam rumah kasim baba je kena cross dgn penchuri hahaha" . dan gelak dengan sepenuh hati. boleh? inilah padahnya membesar dengan filem p.ramlee =)


bentuk empat segi...wah! letak dalam bekas plastik macam nak pergi piknik..hehe...


Apple Pie Simple Saya...
menjadi menu breakfast Mya keesokan harinya


Happy Baking (and eating) my friends!
XOXO


8 comments:

PENA KASIH said...

Lin,selalu cerita pasal makan,Terliur kami kat Segamat ni.

swit@kon said...

oh my! the pies look superbly done babe. huhu. jangan naikkan kadar kalori. sila kejar mya selalu. hihihi. aku nak update sekon aku. tapi kan kamera aku kong. huhu

bruschetta ni sedapnya!

didi said...

haih.
aku tak faham betul bila perkataan english dieja melayu.

puas aku fikir. apakah itu sekon? hah? boleh dimakan?

cis!

sekon. gojes. slotok.

pelik-pelik

swit@kon said...

SEKON = SCONES

maaf didi.
aku lupa ko anak mat salleh celups. :P

suhana azlin said...

kak wati: hehe..masak biasa2 je boring la dok umah, dah tu sejuk pulak apa lagi macam2 la teringin nak makan =)

cik ahkon: pie tu? ok la, filling kurang manis, then crusts tu lupa letak garam..hehe..tapi rupa paras tu dah cun dah...ada la rupa pie kan...hehe...update jgn x update gambar SCONES.. ;P

didi: kahkahkah...sorry la chief, tndakan memelayukan spelling english adalah tidak disengajakan, spontaneous hehe.. =D

didi said...

yantie,

aku dah 2-3 kali terfikir, amendenya sekon. ada kena mengena dengan ahkon ke.

haha

swit@kon said...

haha

serius ke ko tak perasan sekon adalah SCONES? hehehe. ampun la di.

suhana azlin said...

hahaha lawak lawak...

seriously, aku ingat didi sarcastic as always rupanya memang tak tau sekon adalah SCONES..

adoiyaiii.... =D