Wednesday, 20 January 2010

what's cookin - Ayam Percik II

Menu hari Selasa, Ayam Percik Aberdeen...hehe...dah pernah post entry Ayam Percik ni sekali, tapi rupanya hubby i prefer Ayam Percik yang kuah merah macam sos tu...hai laaa...itu dah tak ori la darling...marah orang Kelantan kalau tengok percik kuah merah, sebab kalau tak silap resepi style Kelantan yang ori cili giling pun tak letak, betul tak Mek Murni? =)

punya la i mencari resepi ayam percik style kuah sos merah merah tapi nan ado uols....tu mesti resepi olahan penjual kat pasar malam untuk cipta ayam percik yang lain sikit dari rupa paras....ala kontemporari la tu kan...last last cipta resepi sendiri je, main campak-campak agak2 rasa letak kiub ayam sikit so jadi la Ayam Percik Aberdeen...hehe...

kalau ikut resepi-resepi lain ada yang tak letak cili, ada yang letak buah keras and macam-macam lagi la...a few resepi yang saya jadikan guideline is from EmahTimah's Blog and Anjung Cafe. But for mine, just ikut apa bahan yang ada kat dapur chomel i aje okk..so kepada yang berminat nak mencuba tu maybe boleh ubahsuai ikut taste masing-masing ok? =)

Bahan:
ayam dipotong ikut suka
santan
air asam jawa (sikit je )

Bahan untuk dimesin:
serai
bawang merah
bawang putih
halia
cili kering (yang dah rendam air panas/direbus)
jintan
serbuk ketumbar

Cara-cara:
Masak santan bersama ayam dan bahan yang dah mesin tadi atas api perlahan. Kacau sentiasa jangan sampai pecah minyak sampai pekat (it takes quite a while ok). Perasakan dengan kiub ayam, garam, gula dan air asam jawa. Bila dah mendidih dan pekat, keluarkan ayam dan bakar sekejap. Masa tengah bakar tu berus-beruskan ayam dengan kuah percik yang dah masak tadi. Siap!

p/s: kalau masak lauk pauk saya tak pandai ikut sukatan, leceh! main campak2 je senang dan sedap hehe..


sedap ni tau kawan-kawan...lemak2 santan, ada rasa serai sikit, gabung dengan manis jintan, pedas-pedas cili and manis masam masin...hehe...i can say it is much better than my previous ayam percik...see? kan dah cakap resepi sendiri main campak-campak lagi menjadi...time masak tu just follow your heart...cewah!

cuba jangan tak cuba okk?

and kalau sesape yang ada resepi buat kuah percik ala sos merah macam kat pasar malam tu share la ok..


2 comments:

ummphs.. said...

lin
setiap kali baca blog kau
aku akan rase lapar. dan nak makan.
masalahnye - aku takleh masak. so.. terpaksa berabis duit. :(
(aku tau kau bc komen aku smbil geleng kepala ckp - um.um.)

suhana azlin said...

eh, takde la um..
aku baca komen ko sambil tergelak je hehe...

takpe la, mila kan pandai masak ;)