Wednesday, 27 January 2010

Skinny Me Silly - An Introduction


I think everybody at least have experience weight problems once in their lifetime, whether over or under weight. For me, unfortunately I’ve been faced the latter ones. Tak pernah seumur hidupku ini mengalami masalah kekurangan berat badan…oh! Teringin jugak nak rasa macam mana ‘terkurus sangat’ tu..hehe…

Back to my old school days, I was a known as ‘Lin yang chubby-chubby tuh’ or even lagi nakal ‘Lin-tat’ stand for buntat (yeah I know dunia ini kejam lebih2 lagi dalam dunia high school yang banyak persaingan huhu) OR, kalau nak sedap sikit telinga I ni mendengar, ‘ala..Lin yang comel2 tuh’ hehe (hey I wasn’t make this one up okay LOL)

But then, during my prosperous uni years (eceh, konon di era zaman kegemilangan…I bet it is for all of us, kan?)bit by bit I’m losing my weight…well, part of it because of my very unhealthy lifestyle I led that time - not enough sleep for assignments of course or, aktiviti marathon menonton CD Box filem Jepun or Korea sehingga pagi atau just being silly with the girls bergosip dan menari dangdut di asrama…woohoo rindu la weyh! (murni, ko ingat tak kita bukak sesi aerobic salsa dalam bilik? Hehe..)


teman tidur sekatil, sebantal, share makan nasi tapau sebungkus,
juga teman kumpulan menari gelek inul dan aerobik latin dalam bilik =)


Selain itu perlu juga berterima kasih kepada ketidakmampuan keluarga untuk membekalkan kereta bagi memudahkan urusan berjimba ke Jaya Jusco Taman U eh bukan bukan silap tu, nak pergi/balik ke fakulti…berjalan kaki setiap hari dalam panas terik dengan sandal tipis dan baju kurung berpayungkan folder kuliah dengan muka tebal menahan geram kerana diusik abang-abang kental a.t.m.a…hey mereka sangat nakal okkk, ada ke patut we all gadis sunti yang comel2 ni tengah jalan diorang kawat kan kitorang…ok, sekarang sila bayangkan… macam ni, kitorg tengah jalan then diorang jerit ramai-ramai ‘KIRI! KIRI! KIRI, KANAN, KIRI!!’ then mesti si gadis-gadis sunti tadi akan terikut rentak kawat diorang, ches! Berselirat kaki I nak terikut okeh..dah la kita tengah sibuk, sebelah tangan pegang plastik tapau nasi untuk lunch sebelah lagi nak pegang folder (yang sekarang digunakan untuk mencover muka comel dari pandangan abang kental, bukan lagi untuk melindungi wajah dari terkena matahari) wuuwuuwuu..nasib baik I gadis sunti yang bersopan santun, kalau tak ada jugak yang kena baling dengan nasi lauk ikan keli sambal ni…tapi kadang2 kalau nasib baik terserempak dengan mamat kancil biru NBA, so selamat la I dari gangguan pengKAWAT,dah ada orang hantar sampai depan blok (haha tu kereta bf @ hubby I dulu tau, enjin turbo, 2 km dah boleh dengar dia datang nak amik pergi dating)

Selingan penaja : Yanti, ko mesti paham apa yang aku cerita ni kan? Hehe…

Satu lagi, perlu berterima kasih kepada diri sendiri kerana mendaftarkan diri dalam Adventure Team di kolej…jadi setiap petang perlu memaksa diri ikut berjoging untuk training naik gunung, rather than enak berselubung menikmati tidur petang yang panjang dalam bilik dengan langsir tertutup…huhu…kalau program dah dekat training lagi mahsyuk, I still remember ada satu kali tu we all kena naik-turun tangga bangunan asrama yang baru siap, dalam 8-10 tingkat kut..woh ho ho! Nak tercabut bon-bon I okkk! Bukan sekali, tapi berkali-kali tau…naik, turun, naik balik, turun, naik balik…Gilak betul…tapi memang patut pun sebab masa tu nak pergi naik Gunung Tahan, are you kidding me? highest in Peninsular OKK…oh my, that was my biggest achievement dalam arena mendaki gunung ni.…kalau ingat balik, sumpah dan taubat tak nak buat dah…dah pancit beb! Hehe…


muka zaman ateam...cari gambar masa naik gunung tak ada kalau x mesti korang puas hati tgk muka i yg masam berkilat comot akibat tak ada kerja cari kerja (that's what my emak said) duduk bertapa 3 hari dalam hutan atas gunung hahaha

meletak gambar teman lelaki yang sunburned sebab baru lepas balik keje di off-shore dan terus roadtrip bersama kawan2nya ke jb mahu bersama buah hati konvo adalah disengajakan muahahaha... (^o^)

Bila balik cuti sem dan jumpa kawan-kawan sekolah dulu mesti diorang terkejut Lin-tat bukan lagi Lin-tat yang dulu..sudah tidak buntat lagi..hehe..i tell you what, perasaan getting compliments from other peeps yang diri sudah kurus tu sangat membahagiakan..hehe…

Akan tetapi, ya ada tetapi disitu..kebahagiaan berkurus tidak lama, getting married then immediately preggie, badanku mengembang selaras dengan nature calls seorang wanita mengandung (T_T) DAN, mahu kembali kepada bentuk badan asal adalah SANGAT MENCABAR tahap motivasi diri ini…kerana saya mahu kurus, tetapi selalu lupa (atau buat2 lupa) akan fakta untuk kurus – EAT LESS, MOVE MORE. Susahkan? Bagi anda yang selalu rasa sukar untuk berkata ‘Tidak!’ kepada hidangan enak di depan mata seperti saya, ya memang susah.

engagement...masih boleh ketawa lebar tanpa risau muka tak muat masuk kamera

deepeeyeaa...masih chomel dan boleh bergambar dgn kamera duduk di bawah bersama teman yang chomel kecil molek juga tanpa risau saiz tidak setaraf dengan mereka dan kelihatan gorgon dalam gambar

preggie...moral of the piccas: jgn bergambar disebelah teman wanita anda yang kurus dan memakai kebaya (iya, walaupun bibirnya muncung) hahaha

Jadi, renung-renungkan lah motto di atas, EAT LESS, MOVE MORE.

Sekian, untuk rancangan Kurus Saya Bod** kali ini.


10 comments:

swit@kon said...

suhana, saya memahami situasi di UTM itu. hahaha. serius aku rindu zaman itu k.

oh btw. aku setakat ni tiada major problem dengan weight aku. sejak aku menjadi *baligh* aku mula naik sikit demi sikit. kalau dulu cam kurus melenking, lepas aku *baligh* aku jadi mantap. hahaha. sampailah masuk uni. paling berat zaman ada bf kelate. beratku 52kg tapi 3rd year aku kena gastric dan menjadi kurus semula.

masa deepeeyaa, aku paling debab. asik makan telor je. tambah2 kat obs. skang ni aku balik ke asal. berat bermain2 di timbangan 43-45. aku teringin nak jadi 41kg balik. tapi muka kurus sangat kot.

aaa pedulikkan. ko happy. ada hubby yang sayang kau, ada anak yang chomel, gedik dan pasti sayang kau.

so be it. maintain saja. me love you the way you are. ko tetap diva meletup!

*rindu*

suhana azlin said...

(T_T) - haha nangis dulu sbb syahdu membaca komen di atas..

ha'ah, rindu kan zaman utm, masa kt u adalah saat kegemilangan sume org =)

aku mahu kurus, mahu kurus mahu mahu..wuuwuuu...teringin pakai super skinny jeans dan belt besar over my blouse cam org pakai tuuu..huhu...kalau pakai dgn keadaan bodyku skang mesti cam buah betik kena picit kat tgh dan nampak makin pendek =(

dan utk sedapkan ati aku buat pelbagai xtvt membakar kalori spt - push up kt counter dapur sambil masak, joget dangdut sambil mendukung mya, dodoikan mya tido sambil berdiri, angkat kaki sambil gosok gigi or cuci pinggan, u named it...

tapi lepas tu reward diri sendiri dgn makan brownies sepinggan, minum kopi sambil baca shopaholic...

haih. geram x dgn diri sendiri?

swit@kon said...

ko kan surirumah berjaya di aberdeen. nak buek camno. badan montok kamal sayang. cewah. tetiba ada tagline. :P

aku pun tak berani nak pakai tali pinggang atau nama lainnya clincher di pinggang sebab kaki pendek dan aku pendek. nama kemetot je sat g. hahaha. takpe2 kalau ko nak gak, aku bagi pinjam clincher tu bila ko balik eh. hehe

Mursapap said...

Weh, anda-anda yang kecil molek dan kurus sahaja takdek gemok langsung ANDA ANDA TAK GEMOK. DIULANGI ANDA-ANDA TAK GEMOK!!!

Sila lihat kawan anda yang lebih gemok dari itu (seperti yang menulis ini) dan kasihanilah mereka. Dah la kene tahan makan pastu lapar tp tak kurus jugak.

Sedih tau.

Mursapap said...

Saya pakai waist belt rasa ok je. All u need is confidence people.. Lantakla mcm nangka balut baju kat badan pastu perut kuar kat bawah.

LANTAK!! Janji i happy.

princess~syeena said...

Lin,

Caye tak syeena dari zaman u smpi skrang weight boleh fluctuate dengan senang...dlm mase seminggu boleh jadi 52 kg....kemudian boleh turun jadi 47 kg...

Dr. ckp syeena ada masalah metabolisme....so, jgn risau...once u get back from aberdeen and work, the kg's will shed off slowly...

enjoy your stay there and jgn panik2 dan buat push up dkt kitchen counter byk2 okeh!!(syeena tgh imagine lin buat push up dkt kitchen counter neh!)

m.i.l.a. said...

aku tak risau psal berat tapi risau pasal shape.itu yang um selalu komen.ada ke, dia compare aku masa kat dpa ngan skang.x patut betul..huhu

suhana azlin said...

mursapap: membaca komen anda saya adalah ketawa besar kerana sungguh lucu! =D

yeah, i guess major problem is lacking self esteem..tiada keberanian utk pull off gaya2 terkini disebabkan spare tyre..maybe kena pakai clincher besar utk cover my tummy? (haha baik ko pakai corset je linnn....)

syeena:hehe terima kasih kerana membygkan...jg kesihatan elok2, jgn skip makan, bahaya tuh...

m.i.l.a: mmg adalah sangat tiak patut! um, waktu dpa adalah saat semua org memaksakan diri utk fit dan maintan body okeh! have to u hera me? WE HAVE TO! (haha tetibe emo!)

Anonymous said...

hello!
hello!

testing

1
2
3!




~coffeeaddicts~

Anonymous said...

huhuhuuh...testing gk....:p