Wednesday, 20 January 2010

weekend menus and update


ahahaha...weekend sudah basi baru mau update ka...sori la saya sangat terasa kemalasan mahu update blog 2-3 hari ni...LOL.

ISNIN, main tepung buat Irish Soda Bread...sambil tengok recorded Keeping Up With The Kardashians New Season..sebab malam tu perlu layan Mya bergolek2 sebelum tidur jadi kena la record sahaja (kenapa la Astro tak bagi je decoder boleh record sekali cam kat sini kan? Astro Max adalah super mahal dan tak laku pon huhu..) best woo new season...Kim down sebab masalah percintaan dgn Reggie, Scott ada isu untuk ambil hati The Kardashians(dari dulu lagi kan? tak habis-habis sebab dia adalah malas kerja hari2 duduk lepak tepi pool kat rumah diorg cmne Kris tak bangang. haih.), Khloe tengah cari rumah and currently she and Lamar stay at the hotel..wahh..bestnye idop kalau kaya cam tu, eh bukan kalau rich, young and beautiful seksi meksi cam diorang nih (T_T)

OK, kembali kepada tajuk di atas..Sabtu lepas Enche Hafiz and family singgah rumah sebab ada nak amik barang and then afterwards we all nak pergi lunch kat Lahore Karahi, restoran Pakistan kat sini...mana lagi nak pergi jalan kan? bila tau je nak pergi makan kat Lahore hati i ni berbunga2 you...ahaha..excited sebab lama tak kelua rumah sampai hubby ckp " nak pergi Lahore cam nak pergi Genting.." hehe sian kat bini dia si pathetic ni kan? =P

dan memandangkan we all akan pergi lunch bersama jadi saya just buat kuih-kuih je la nak jamu diorang, tengok dalam fridge ada Plum yang tak berapa nak manis so search resepi yang berkenaan dengan plum maka terhasil lah Plum Shortcake

sedap jugak shortcake ni, chewy2 gitu..Mya dgn Shin Chan pun suka..tapi rasa cam agak manis so next time maybe kena kurangkan gula sket..lagi satu kalau ada sape2 yang berminat nak buat shortcake ni maybe kena check both layer dah masak betul ke tak sebab dia lapis2 dengan plum kan, so takut yang bawah tu tak masak betul..OK?

sebelum dapat makan sedap, pergi beli barang kat Asda dulu...hubby terlupa nak bawak turun digi cam so tak adalah gambar..chis! baru je nak posing sambil shopping and dukung Mya konon ada papparazi snap gambar =P

lepas shopping, fuh lapar lapar semua orang pun dah kembang kempis menahan kelaparan...dah terbayang Mango Lassi sedap..slurpp! nasib baik Lahore tak ramai orang..cam pelik jugak sebab selalunya confirm penuh lagi2 la time weekend cam nih, dgn mat saleh pun sibuk nak makan nasi beriani pedas2..maybe sebab tengah bulan and orang tak dapat gaji kut, husband kitorg je dapat gaji tengah bulan hehe...


cepat-cepat chop seat tepi dinding depan sekali sebab sebelah heater..me and hubby berlagak malas nak pakai jaket tebal bagai, sekali angin kuat dgn hujan lagi hehe amik ko sejuk yang amat..tu la uols, i ingat cam nak pergi shopping alamanda tadi...(wah rindu alamanda la tetibe!)

ok sudah order mari kita pose...Mya adalah nampak seperti boy dan tahap kekembangan muka saya adalah sangat ketara disini..ni kena tukar gaya pose senget nih..

haaa..baru la nampak slim sikit pipiku..hehe...penat i ternak ni uols =P eh, tapi Mya masih nampak seperti boy, senyumla ayu sket mya oii... (T_T)

bekal Mya, Plum Shortcake and ada satu lagi meehun goreng putih..shortcake ni mama dia pun tumpang kaki sekali hehe..lapar tau dah lama order ni tak sampai2....


hehehehe..sudah sampai sudah sampai...Mango Lassi, feveret Mya and Mama...sedap nih..

mine, Vegetable Beriani saja nak tukar selera nak rasa..nama pun veggie haruslah kureng..mahal nih nasi je 5 pounds baik amik Lamb Beriani terus..next time konfem tak nak order dah huhu...i makan tak sampai half pun sebab portion dia banyak... tapau bawak balik pun tak habis makan rugi rugi...

for hubby, nasi apa entah Pilaf Rice kut...tapi sedapppp...

Chicken Tandori yang super sedap...seekor ni habis uols hubby ratah...tapi ayam saiz mini je la bukan ayam dewasa hehe..

yang ni hubby pulak nak tukar selera, Prawn Curry...sakit hati tak kalau anda membayangkan udang besar tapi realitinya adalah seperti ini? uwaaa..kechewa tau, ni udang dia besar sikit je dari udang kering...dok celah gigi je chett!


wah wah sedapnya dia minum...dah pandai pakai straw =) nasib baik tak sakit perut sebab minum banyak sangat..berebut lassi dengan mama so i terpaksa order lagi satu bawak balik hehe...

dah makan, fuhhh..lega sikit perut i ni uols hehe...

ok cerita hari AHAD pulak, mi amor nak keluar pergi beli mentol so tengok cuaca ok me and mya gediks nak ikot

winter yg gloomy..ni pun kira ok ada sunshine sikit...i hate winter, cepatla spring..i miss sunshine you know...city centre on weekend as usual mesti busy and ramai orang..entah apa lagi la yang diorang dok shopping lagi ni,cuba bawak bertenang sikit.. jeles i okkk....

beli mentol kat kedai 1 Pound...hehe cam kedai 2 ringgit la kalau kt msia tu...mya dah ngantok time nih, ok dah bayar then terus balik...nasib baik la rumah dekat je..

balik rumah sambung projek tergendala saya - membuat kuih Tepung Pelita...ini request mi amor..see? i told uols hubby i nih typical lidah melayu, eh bukan 1Malaysia punya taste, request Vadai then Tepung Pelita pulak...jadi objektif untuk me-western-kan selera dia adalah impossible,for that, i rest my case hehe... saya surrender =)

Resepi Tepung Pelita ni dapat dari MyResepi. did a few research and it seems like all the recipe for this kuih were quite alike. plus, super easy...jadi keyakinan saya untuk mula ketung ketang di dapur membuat Tepung Pelita adalah almost 90% hehe (jangan over confident weyh nanti tak jadi kena usik sikit dgn hubby muncung cencorot pulak )

disebabkan daun pandan adalah sangat berharga di Aberdeen dan saya sangat sayang dengan koleksi daun pandan frozenku ditambah dengan malas nak belajar cara lipat-lipat daun menjadi mangkuk, makanya curah dalam tupperware besar aje la jawabnya...hehe...sayang woo dgn daun pandan kat sini,secekak kecik kalau convert 6Ringgit okkkk, haruslah i frozenkan.. kalau kat msia tu pijak2 je depan rumah siap bazir2 ambik secekak penuh padahal nak guna sehelai je untuk buat kuih buah melaka (alamak, Buah Melaka also sound yummy...kan?huhu..)

tadaaa! sudah siap..mi amorrrr meh makan meh...nasib baik jadi kawan kawan...kaler hijau bawah tu je la tak berapa kick sangat sebab blend daun pandan je, cari pandan paste tak jumpa entah2 tak pernah sampai pun kat sini...


sila eh sila...nak makan kena scoop scopp ceduk ceduk okk...punya la banyak i makan sampai muak and sebu perut ni ha...hehe...

ok la, itu je kisah weekend diari harian seorang suri rumah yang kebosanan mencari kerja...kalau tak masak, surfing cuci mata tengok baju kasut handbag or menjeleskan diri bukak blog/fb perempuan cantik kurus, kalau tak surfing i tengok tv jadi kerusi kentang (couch potato la hehe), sibuk sikit pun just untuk melayan mya or laundry or basuh pinggan...itu sahaja...

but then, kalau saya di tempat anda pasti saya merasa cemburu - wah, banyak betul masa perempuan bermuka lebar ini untuk dihabiskan (T_T)

ya tak? especially for those working mum (oh trust me i know how u feel..tak boleh lari dari perasaan bersalah kurang masa untuk anak dan keluarga) jadinya, saya harus bersyukur kerana diberi kesempatan memikul tanggungjawab sebagai surirumah, being able to do what i like the most (cooking and baking of course! and eating) whilst giving my undivided attention to our Mya (^_^)



2 comments:

swit@kon said...

serius rindu. aku dok refresh2 je blog ko.

alamanda? hahaha. takpelah. takde mende pun babe. cuma skang kalau shopping hari sabtu, negeri selangor da charge RM0.20 setiap beg plastik. Wilayah blum buat. me likey. tapi ramai je yang sanggup bayar dari bawak shopping beg sendiri.

kat obersea lama dah kot tak pakai plastik.

serius mya cam boboy. tapi manis la kot. tak la cam lelaki sangat. pakaikan sekirt la. :P

*aku mencik ko bleh masak/bake hari2* jom aaa balik nanti aku benti kojo dan kita bukak kedai. mau?

suhana azlin said...

hehe rindu alamanda weyh, kamal ni malam nak tido je mesti dok citer pasal makanan..sushi king la, bagan lalang, nandos, nak pegi psr malam la...stress i nyah!

mya dah boleh ikat rambut dah..hehe no worries nnt aku letak reben2..

sini memang digalakkan beli shopping bag recycle...kalau kt german kena byr plastik bag, aku memula dulu terkejut kene byr beg 20 sen hehe...

kedai makan? malas la beb...buat homemade je, homebased, jual online sudahh....hehe...