Thursday, 30 December 2010

boxing weekend and one day get away


best wooo..dapat pegi holiday...walaupun Dundee tu dekat je, naik train sejam je and cuaca my gawd very the sejuk beku tatapi i tetap happy you...hehe..the only thing yang tak best is jalan slippery giler..snow dah jadi ais nak start cair so rasa pakai kasut ice skating lagi cepat sampai kut hehe..bahaya woh...memang licin sangat...

anyway, mari kita mulakan penceritaan sekarang. Sabtu - Krismas raya kat rumah je...kumpul tenaga dan kira duit utk shopping esoknye hehe.... Ahad - Boxing Day..yippie! ingatkan keluar rumah dah awal dah rupanya orang dah ramai...we all pergi satu tempat je, shopping mall belakang rumah ni je..malas nak ke tengah bandar sebab orang ramai sangat, susah nak berjalan and sejuk tak hengat..phew...

hasil shopping banyak untuk mya je...mama just beli 2-3 t-shirt, papa dapat jeans Zara(as he said, jeans paling mahal dia pernah beli...and i said relek ar papa ni kira murah la ni,kalau kt msia memang tak mampu weh...saje nak sedapkan hati hehe), mya 4-5 pasang t-shirt comel and dress....dah spend masa pilih baju mya tu lama sangat sebab susah nak cari saiz mya...baju semua dah bersepah2 terabur tak ikut umur dah..adoi...dengan orang tolak2...sebab sampai2 je terus cari baju untuk mya so by the time nak cari baju untuk mama mya dah start boring and cranky....nak memilih baju pun susah, nak berebut lagi..dah berkenan saiz pulak takde....haiyoh....serius beb i rasa awal2 lagi orang dah sapu habis baju2 tu hehe....tak kisah la kan...memang dah set dalam kepala tak nak shopping over sangat, and thanks to mya's crankiness niat untuk shopping secara berhemah demi memelihara keharmonian tabung cuti2 europe tercapai..wakakaka... =D

Isnin - off to Dundee....naik train pagi, sampai Dundee around 10.30...sejuknyeeee masya Allah...sampai2 Dundee terus cari makanan, kedai pun tak bukak lagi hehehe....so makan brunch, Tuna Sandwich kat Subway je...i gerammmm je tengok orang meja sebelah tu makan sandwich ayam sedap daging tebal...huhu... T_T

jalan2 selepas kenyang dengan sandwich....time ni Mya dah hampir hanyut dah hehehe...tau2 dah lelap....penat koooo...bangun pagi nau nak naik train kan, dah la lapar..dapat makan terus ngantuks....


then jalan2 kejap..kejap ke eh? sebab Mya dah tertido dalam stroller pon...hehe..then check-in hotel....as usual book hotel yang murah tapi best adalah harus ye...mana lagi kalau bukan Premier Inn, bak kata slogan mereka; 'everything's premier but the price' wah gitu! pada kawan2 yang nak nak travel around uk memang i sangat recommend ini hotel, one of affordable hotel chain yang worth every penny...much more better than Travelodge i think, sebab Travelodge kadang2 ikut nasib la kalau dapat yang hotel lama tu bilik and perabot cam buruk and tak best, but for Premier Inn so far alhamdulillah....katil standard, bantal tebal, air shower laju and everything bersih....tu yang penting kan?

our room..dapat extra bed as requested...bukan Mya punye, papa yang kena tidur katil kecik..sampai ke sudah jangan harap la Mya nak bagi kitorang tidur romantik2 eh....dia mesti kat tengah2 hehe...

view from our room...hotel ni memang kat tepi sungai, dekat je dengan railway station memang sangat convenience...

muka konfius baru bangun tido..masuk ke bilik terus bukak mata ...eh eh aku kat mana nih? got big bed mama! mya can jump on the bed like three little monkeys!

ok dah letak beg dalam bilik mari kita sambung jalan2 semula...Dundee ni suppose lagi kecik dari Aberdeen tau, tapikan shopping mall dia lagi meriah uols...seronok cuci mata..betul ni taw i cuci mata je window shopping hehe...sangat vangga dengan ketabahan hati sendiri wakakaka....

me and my new 'kak melah' shirt...beli masa boxing day tu sebab cam comel ada sequin2 love, kaler pink and nak satu tema dengan baju Mya so boleh la nak perasan diri secomel Mya yg juga pakai sweater heart shape baru beliau kononnya...then bila mi amor cakap 'macam ramlah ram la mama ni' baru i perasan babe...muahahaha....

see what i mean? hehe..kak melah and her famous lip lap dress....memang trend setting sampaikan........
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

20 tahun kemudian pun masih menjadi ikutan..j-lo lagi kooo! hehe..sori la j-lo, hang dah ketinggalan...kak melah dah lama dah pakai dress sequin lip lap bentuk heart nih...siap ada lampu pakai bateri ko...kehkehkeh....


bila sejuk ni perasaan lapar sangat menebal kan? dah la tak jumpa kedai halal..adus....kembung dah perut ni dok makan pringles dengan chips....orang sangat ramai okkkk....takut je terlepas tangan Mya....tu la sape suruh dok menyibuk time orang tengah shopping raya wakakaka...kesimpulannya memang takde shopping apa pun....terlampau ramai dan suasana tak kids friendly lah untuk membeli belah...jom la balik hotel makan..lapar..lapar..lapar.....

dinner makan kat restoran hotel jerr...malas nak explore jalan pergi kedai halal walaupun dah google map siap2 kat rumah....dengan jalan licin nye... tak payah la susah2....fish and chips for papa...

fried scampi and baked beans for mama....baked beans again? kan best sejuk2 ni dapat order nasi goreng kampung extra pedas plus telur mata....kan? kan? ada benda nak makan ni pun bersyukur la dengan rezeki yang ada weh....

next day; before balik posing jap dengan baju baru masing2...uwaa..nampak gemuk kan i? crop jumper Zara ni murah giler you...around 40hinggit ajer....tapi serius kena kuruskan badan wehh...adeh deh...



ni masa dalam train...semua putihhh jee...rasa macam kat Narnia pulak..kehkehkeh...masa ni gloomy sangat, fogging agak tebal bercampur dengan light mist shower...tu yang gambar kelabu asap...hehe...kalau ada snow then ada sunshine sure cantik....

tu je la cerita story mory cuti2 we all...takde apa yang menarik pun...yang paling bestnye shopping memang murah la tapi kitorang je yang takde kesempatan and uwang nak spend hehe...walaupun sekejap and dekat and tempat bercuti tu biasa2 je hati ni tetap puas dan happy tau....yang penting dapat bercuti dengan family...thank you papa belanja mama shopping, makan2, and jalan2...suka suka...next time kita pergi Italy eh? eh? eh? ok janji taww...haha tetibe....

2 comments:

Nik Zureena Tahir said...

bestnyaaa trip itew lynn.. :)

suhana azlin said...

hehe..ala jalan2 biasa aje..tp best sbb dgn family kan =)

oh and dapat baju comel ala kak melah hehe...