Thursday, 2 December 2010

what's cookin - Cream of Mushroom Soup




sekarang kan tengah sejuk kan...banyak-banyak musim winter adalah paling least favorite sebab 1) tak dapat keluar berjalan-jalan to earn some 'me' time, 2) bersedia dengan stok losyen pelbagai jenis sebab tangan akan jadi kering yang tahap flaky and kulit nipis sampai pedih (heh, budget banyak kerja cam cinderalla la tuh kat rumah =P) dan seluruh badan akan gatal,sangat pedih bila mandi sebab kesan calar menggaru dan paling tak suka 3) saya sentiasa laparr! grrr...

adoi...apa pun bersyukur la dengan nikmat Tuhan kan..tak baik selalu merungut pasal cuaca ni..tapi memang tau keadaan cuaca memberi kesan kepada tahap emosi, and kajian pun ada buktikan paling depressed adalah masa musim sejuk hehe...(nanti kita tengok tips untuk kekal ceria di musim sejuk ye) patut la emosi tak tenteram..bahaya tau sikit-sikit nak sedih tak tentu hala..rasa macam lonely pun ada...pastu cam nak marah je bila Mya naughty sikit..cepat2 sedarkan diri dan beristighfar...tak boleh jadi ni, kena bawak2 la mengaji ke bertafakur ke apa kan...tak pun esok kena jugak keluar rumah kejap hehe... (alasan nak berjalan =P)

wah...saje je nak tunjuk kereta diselaputi snow kat belakang tu kan? hehe..takde la..tepi tingkap ni la spot paling 'terang' nak snap gambar tau...

enough said (and whining hehe)...apa kata kita pusingkan keadaan tak best kepada best? selain dari spend time dengan Mya bukak chanel exercise dan buat work out tummy scoop bersama dan berjoget zumba dari youtube, aktiviti lain yang boleh dibuat selepas penat bersenam tentunya masak! kan? =)

ni menu hari tu tiba2 teringin nak hirup sup cendawan lemak berkrim...first time belajar masak sup ni dari hubby's auntie, Mak Teh...beliau memang otai masakan barat hehe...so bila tengok macam mana nak buat sup ni alahai baru tau sonang yo nak buek eh....selama ni dok bukak tin campbell tu je...main campak2 je segala macam jenis cendawan yang ada...kalau kt msia selalu campur oyster mushroom, shiitake dengan fresh white mushroom..tapi kat sini susah la nak dapat oyster mushroom semua tu...so pakai white button mushroom je la kan....then kalau nak rasa lagi lemak pekat boleh juga campur sikit kentang...ikut la selera masing2 kan....at least boleh kurangkan penggunaan heavy cream...or tukar to low fat single cream, or low fat creme fraiche... kurang ngeri sikit kalori dia hehe....
shiitake mushroom...berlambak ada kat supermarket carrefour nuuu...

white button mushroom..paling common kat sini...huhu rindu nak makan oyster mushroom buat nasi goreng cendawan (-_-')


Cream of Mushroom Soup
Source: self made and depends on what i have in hands =)

400-500 fresh white button mushroom OR
the same amount of a mix of shiitake, white button mushroom and oyster mushroom
1 whole onion - diced
2 clove garlic - minced
1/2 cup water
1/4 cup or less whip/heavy cream (kalau nak diet kurangkan la ye..mak nenek segala kalori nih hehe)
salt and pepper to taste

1. Heat 2 tablespoons of cooking oil, sauteed diced onion and stir for a while. Then put in minced garlic.
2. Put in all mushrooms, stir occasionally until it totally caramelized and all the juices come out. Season with salt and pepper to taste.
3. Pour in water, bring to boil. Turn the heat off and cool it down a little bit before pureed the soup using food processor. Pureed the soup according to your own preferences; some people like 'chunky' soup while others prefer 'runny creamy' soup.
4. Pour the pureed mushroom soup back into the pot, turn the heat on and pour in the cream, bring to simmer and stir occasionally. Put more water or creme and add more seasoning if necessary. Enjoy!


4 comments:

kew_chop said...

senang jek nak buat, selama ni aku pun dok pakai yg dlm tin tu jek. musim sejuk camni mushroom pun harga dia murah sikit. leh la try, cam meleleh jek air liur aku tgk gambar tu..

suhana azlin said...

shedap tau...try la buat..campak2 je mek tak susah pon..kalau budak2 suka yang blend halus, kalau ada ketul2 kecik mushroom tu mesti keluarkan balik hehe..

swit@kon said...

sedap. aku terliur. cepat2 g amik nasik dan makan. oh tempe panas. sedapnya. kat sini pun sejuk beb. tapi bukan hari2 la. takde snow, tapi ujan. tido nyaman je.

eh, dah beli but pua chua kang? kirim polka dot kaler pink satu. hahaha

suhana azlin said...

sengaja je nak sebut tempe kan kan..siap dgn 'tempe panas' lak tuh hehe...

woh kalau snow lagi nyaman beb..liat nauzubillah nak bgn pagi hehe..

baru balik ni dari beli but getah..jumpa gak, kedai lain aku gi sume abes last2 amik je la kaler ape pun..kaler biru polka dot putih hehe..ko nk pakai gi mana beb? menebas kebun? =P