Tuesday, 14 December 2010

what's cookin - Kerepek Lobak Merah


sekarang ni memang demam buat snacks hehehe...saje la kan bagi alasan buat untuk Mya, padahal..... (^___^) -> tengok muka pun dah jadi lebar...

serius tau..sekarang ni kan sejuk kan, so mulut ni asyik nak mengunyap je..huhu tolong tolong...masuk hari ni dah 3 kali buat kerepek carrot ni...mula-mula tu memang cam pelik sket time buat tu, sebab dalam resepi minyak cuma 2 -3 sudu besar je kan...alih2 tambah punya tambah rasanya dah dekat 1/2 cawan kut dok tambah minyak sebab nak jadikan doh ...tapi rasa memang sedap buat kunyah2..sesuai untuk yang tengah berdiet sebab kerepek ni bakar ye bukan di goreng...sekali hadap je mama mya ni habiskan dok tengok tv hihihi...oops! =P

2nd time pulak buat pakai olive oil...sedap eh bukan bertambah sedap weh...flavorfull sket rasa dia, makan pun cepat rasa kenyang...tapi doh tu abit tricky sikit la nak handle...sticky semacam melekit2 maybe olive oil tu pekat kan..extra virgin lagi kau....hehe...

hari ni pulak buat lagi hehe...cam ketagih pulak nak jugak ada benda buat snacking time duduk2 tu kan...hari ni buat pakai both minyak masak and olive oil...dua adunan lagi you...tu diaaa...penangan musim sejuk dan kerepek carrot nih kehkehkeh...

rasa dia kan, lemak2 sket...sebab ada cheesekan...kalau nak dok bayang2 lagi rasa dia cmne, pi makan biskut cream crackers nu...labih kurang cam tu la rasa dia...but personally i lagi suka yang olive oil version, lebih rapuh dan rangup...sangat rapuh actually, sebab pegang sikit je dah patah! =)


Kerepek Lobak Merah
Source: My Resepi.com (mintak halal ye tuan punya resepi =) )

60g lobak merah yg diparut
100g tepung gandum
2 sudu kecil cheese diparut
1 1/2sb minyak masak
1/4sk baking powder
garam dan lada sulah secukupnya

1. Campur semua bahan-bahan di atas. Uli sehingga jadi doh. Kalau keras boleh tambah sedikit minyak lagi.
2. Balut dengan pplastik dan biarkan 15 minit.
3. Canai setebal 2mm. Potong panjang lebih kurang 10cm panjang dan 2-3mm lebar
4. Bakar dalam oven dgn suhu 200C selama 15-20minit atau sehingga rangup.


4 comments:

kew_chop said...

cam menarik jek kerepek ni.. cilok lagi yea mekk.. hhihi..

Mursapap said...

Hei, tu pakai cheese ape?

suhana azlin said...

kew_chop: sila sila...try buat dgn olive oil, double kan adunan pun ok sbb satu adunan x dpt byk sgt pun..tp kalau buat double baking powder tu remain ye, xyah doublekan =)

suhana azlin said...

mursapap: i dah try pakai cheese triangle yg lembut tu and cheddar kepng, both ok je tapi kalau nak senang uli pakai parmesan or mozarella kut....lagi lemak2 gitu...