Thursday, 2 December 2010

S.A.D - kan betul expert yang cakap bukan sendiri pandai-pandai!

*pics from google image

hello peeps! check this out....6 Ways to Beat Depression During Winter Months...banyak-banyak tips paling suka yang ni sebab simple dan senang nak buat..hehe..betulkan bukan saya sendiri yang sengaja merengek-rengek nak mengadu domba tak tentu pasal kan? ironically, bila jumpa artikel ni terus terasa ok..hah! ok then looks like i'm not the only one *lari-lari senang hati lalalala~ =P

apparently ada tajuk artikel yang sampai berbunyi 'how to stay sane during long winter months' haiyoh...kronik betul sakit orang stress bermusim ni ye...oh ye, penyakit ni ada nama ye..S.A.D - Seasonal Affective Disorder..erkkk...apakah diriku dah berjangkit dengan penyakit ni? perkataan 'disorder' tu sangat takut okkk...ingatkan ada penyakit eating disorder or sex disorder jek..hehe...takde la kut...sebab bila baca simptom tu takde la teruk sangat sampai morning sickness or susah nak bangun pagi or overeating or oversleep or..eh..ok-ow. yang overeat, susah bangun pagi dengan pening2 tu cam...k.e.n.a.l.j.e.s.a.p.e eheh. e-heh-heh. *uwaa....tolonggg......

in conclusion enam tips berikut adalah:

1. Get outside often
- akan dibincangkan kpd kakanda menteri segala menteri, kekangan untuk keluar sesuka hati seperti selalu adalah kerana Mya senang selsema

2. Exercise regularly
- erkk...ni memang pasang niat dah lama kan,buat je belum =P

3. Drink green tea - ok, boleh diusahakan

4. Avoid coffee
- paling susah, in fact, tersangat susah..huhu...ingatkan pengurang stress rupanya lagi menyumbang kepada mood swing ada la

5. Keep eating fruits
- yang ni pun senang, i like!

6. Be aware of the depression
- cadangan penulis adalah apply teknik meditasi, tapi pada kita yang Islam ni sembahyang dan banyakkan mengaji la kan...memang betul dan sangat setuju, bila baca Quran bukan ke hati jadi tenang dan lapang =)

*pics from google image

ok then, that's it. enough of this stupid SAD disorder thing that makes me feel more pathetic of myself just by reading its name (i mean, what kind of name is that? its just..sounds sad). just embrace yourself...live life to the fullest....play fun game with Mya more often like all the time...try your hardest to ditch out your coffee...just keep doing that zumba thing from youtube and you'll be fine...teeheehee... (^_^)

ops, tak dilupakan tuntut janji dari kakanda menteri beli but baru weekend ni...or at least nak bawak lepak kedai kopi berehat menikmati kek sedap sambil minum err..green tea? haiyoh.

boy i'm screwed..........

2 comments:

zulaikha mz said...

babe, aku rindau kau jugak... bukan x nak update tapi x tahu nak update aper... hehe nantilah aku update, resolusi tahun baru nak rajin update ehehe

suhana azlin said...

huhu...sila la hapdet dgn lebih rajin ye...lama2 x update i tertunggu2 berita u taww...hehe...