Monday, 6 December 2010

let's dance! dan menu what's cookin - Nasi Daging (sedappp woh!)

hai all! how was your weekend? bagi orang yang bekerjaya mestilah 'heaven' kan dapat lepak dan relaxkan badan tenangkan otak sekejap..lepas tu cam hadoiii kejap nau dah senin ish ish ish... =P

we all spend weekend dengan aktiviti biasa-biasa aje...nak berjalan sakan tak dapatla kan dengan weather sejukkkk macam sekarang ni...tapi memang dari weekdays lagi dah target nak bawak Mya join toddler dance session hari Sabtu..baru pernah pergi sekali je then tersangkut sebab stranded dalam rumah hehe...alhamdulillah weekend lepas both days weather tak teruk...sejuk tu dah tentulah kan tapi ok la asalkan tak turun heavy snow..dapatla bawak Mya berjoget then mama dan Mya jalan2 makan2 sambil tunggu papa offfff lari jap gi kedai arab beli ayam hehe...ngelat kan?

sementara tunggu papa sempat kitorang bedal set margharita pizza...pizza apa lagi yang boleh telan kan..amik yang tomato dengan cheese je la hehe...berbaloi baloi tau sebab si cinonet ni dah lapar penat berdansa agaknya =)

kan dah dekat nak raya kan..so kat tepi jalan tu ada je group yang nyanyi christmas carole....mostly from charitable foundation la kan nak kutip sumbangan hehe...meriah pulak rasa..cam suasana tu happyyy je..jalan sket nampak atok santa..jalan sket nampak orang dressed up jadi apa2 la...orang kerdil ke...tukang tarik santa's sleigh...hot chicks eh bukan salesgirl dressed up as err...santa's assistant?

then ahad, duduk rumah aje....entah mimpi apa malam tu bangun mid morning hehe bukan morning eh terus teragak nak buat nasi daging...do a quick research and decide nak try resepi dari otai masak fofular, Hanieliza.fotopages. simple jer...kalau ikut resepi tu sukatan bahan untuk 5-6 cawan beras kooo...idokle teman buat sampai banyak gitu kan..agak-agak je la ikut berapa ramai orang kampung yang nak di jamu hehehe....

rasa dia memang sedap....puas hati tengok Mya yang tengah mood don't-want-eat-want-play-only hari tu berselera pulak dia makan...makan pulak dengan Ayam Kurma kurang pedas..tu yang sedap kut hehe..tengok resepi nasi daging ni makan dengan air asam...teringat ada mangga muda belum kopek dari minggu lepas lebih buat kerabu so zup zap zup zap jadi la air asam mangga muda..campak2 aje uols...

seriously, highly recommended...sedap simple untuk tukar-tukar menu...kalau tak mama tu asyik2 cook matomato raish (tomato rice), nasyik yemak and kitchen eh chicken raish aje...bosyan yah...

so, ni resepi dia ye...i copy paste resepi je ye bukan harung semua sekali dengan gamba and caption tuan rumah (sekarang tengah isu blogger otai masak tak puas hati sebab hasil gambar masakan diorang kena curik! bukan takat novice blogger je, ada tu caterer fofular, majalah masakan fofular yang nama dia sinonim dengan perkataan 'hidang' pun sama uols...ish ish ish...tak baik buat gitu..kalau nak guna mintak izin la kan...nak tau boleh jenguk sini)


NASI DAGING
Source: hanielize.fotopages.com

Bahan:

1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut
6 cawan beras bathmati....bersih dan toskan
8 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair (
me dont have..pakai air jek hehe)
3 sudu besar minyak sapi (
use butter or merjerin je pun boleh)
1 tin tomato sup [500 gm tomato cincangkan] (
just bancuh tomato puree and cincang tomato sket)
3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
2 sudu besar kismis
5 helai daun pandan ..disimpulkan
garam & gula secukup rasa

Bahan tumis
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buag pelaga
2 labu bawang besar ]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk
1 inci halia ]

Cara memasak:
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker
2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan.
3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi.
4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendideh.
5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis
6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa.
7. Hidangkan bersama Dalca Sayuran dan Air Asam.


2 comments:

swit@kon said...

matomato.

ahaks. mya...mya..
weh belikan dia tutu skirt la. syiok sikit. pakaikan leggings. oh chumelness. nak raya eh. mesti syiok. another white christmas. :)

aku pun ada baca jugak pasal curik2 gambar resepi ni. tah apa2. kalau kau buat, kau malas amik gmbr takyah aa sebut apa2. ni curi2 semua. buat orang hangin je.

aku harap blogger2 yang inspired aku ni takla marah if aku pinjam resepi je. huhuhu

suhana azlin said...

tutu? hehe mama mya dah berangan mya pakai tutu skirt time birthday party next year (cam biasa yg akan diawalkan sbb balik raya kan hehe)

beb, kalau diorg share resepi dlm blog means that halal la kan kita amik resepi tu?hehe..ni dah smpi dgn gambar2 dgn ayat org tu tulis bwh gambar pun dia angkut...pastu org dah komen berapi pun buat lagi...

serius i tak paham =P