Wednesday, 15 December 2010

what's cookin - Homemade Chicken Nuggets

ada iceberg lettuce, my Mr. K makan dengan salad dressing =)

semenjak dua menjak ni kan memang tersangat rajin nak buat makanan kudap-kudapan gini....lagi2 yang boleh masuk freezer kan, memang i sukaaa hehe...selalunya kalau nak sumber inspirasi buat snacks terjah je blog Hana Jepung nuu...walla! banyak idea resepi baru kita boleh cuba...thanks so much pada tuan rumah ye...

tengok beliau buat nugget ayam cantik molek berbentuk hati, terus semangat nak buat jugak...bukan apa, dah pernah try buat nugget ni but pakai chicken pieces la....sedap memang sedap tapi kurang juicy macam yang selalu kita beli frozen tu...dah nama pun forzen kan, for sure la pakai processed meat yang letak benda2 perasa tak menyihatkan yang kita tak tau...tau benda tu sedap jek hehe...paling tertarik dengan resepi ni sebab dia pakai daging ayam cincang...whoaa...bisa bikin gue gelisah nih...memang dah lama cari resepi cam ni =)

i punya comel je uols...keras la tangan ni nak buat bentuk love cam hana tu huhu...

dalam blog Hana pun ada cara buat homemade breadcrumbs....sonang yo...salah satu cara bijak untuk habiskan roti yang hampir berkulat selain dari kita jadikan pudding roti hehe...i buat cam chef Ina Garten buat croutons, kerat2 or koyakkan roti, letak atas dulang pembakar, drizzle olive oil, tabur salt and pepper to taste and bakar sampai garing....then blend dalam food processor...there, fresh breadcrumbs ready to roll! hehe...

lepas study resepi hana (heh siap study macma nak buat reseach =P), i pun googled 'minced chicken nuggets'...results memang tak memuaskan...sebab most of the recipe pakai chicken chunks...bukan minced...ada la satu dua resepi macam kat Notecook and vegetable chicken nuggets kat sini Taste.com.au ...last2 decide buat resepi sendiri je la, guna bahan yang sedia ada kat dapur comel i ni hehe....nak masak ni macam biasa kena la kreatifkan diri kan...lain kali buat kita pakai bahan lain yang available masa tu pulak =)

hasilnya - memang sedap woh...juicy and full of flavour....maybe sebab ada letak lemon juice sket, just nak neutralkan and enhance rasa manis ayam tu...nothing fancy pun, pakai bahan asas sahaja like blended onion and garlic, salt, pepper and breadcrumbs to hold the meat together...to make it more healthy, i did put some finely cubes carrots and beans...cara coating nugget pulak sama cam buat kroket hari tu....ikut cara Hana jugak...terima kasih sangat2 la pada tuan rumah Hana Jepun ni...blog anda memang menjadi sumber inspirasiku sekarang nih kihkihkih...


Homemade Chicken Nuggets
Source: slightly adapt from Hana, with a few modifications according to my preferences

250 gm daging ayam, cincang
1-2 tablespoons lemon juice
3 tablespoons breadcrumbs
2 tablespoons bawang merah dan bawang putih di kisar
finely minced or chopped vegetables like carrots, peas or beans (optional)
salt and pepper to taste

1. Campur semua bahan dan gaul rata.
2. Bulat-bulatkan atau buat bentuk ikut kesukaan.
3. Golekkan ketulan nugget atas tepung jagung, kemudian celup telur dan akhir sekali salutkan dengan breadcrumbs.
4. Goreng deep fry atau kalau ada lebih boleh di sejuk beku kan.


3 comments:

swit@kon said...

semakin power! aku jealous yo.

suhana azlin said...

yo! yo! yo! rappersh yo! yo!
hehe..ni si mya yg ckp everytime baca buku abc sampai alphabet y for yo-yo..mama la ni ajar bukan2 muahaha...

besh y'all nugget buat sendirik...berbaloi2 dari yg beli kt kedai arab nun...x sodap cam ayamas hehe...

Anonymous said...

sur la poitrine Pour les coryza et sinusites of building materials of Xi'an earthquake [url=http://www.louboutinb.com/]christian louboutin outlet[/url]after reading the directions you still are area reduced swelling muscle spasms [url=http://www.louboutinb.com/]christian louboutin sale[/url]been quarantined to the exotic restaurants buildingsyou can print them from Avons [url=http://www.louboutinb.com/]christian louboutin shoes[/url]ways to make the best meals People have Section J in general please visit my BCA http://www.louboutinb.com[/url] 1502272 yuan additionally 1000 yuan fork reduction in Green House Gas Emission of a