Friday, 24 December 2010

what's cookin - Pancake


resepi simple hasil dari lawatan rumah ke rumah hehe...katanya resepi asal dari Hajar, tapi takde link la pulak...so kepada tuan punya resepi ni i mintak halal ye...sonang yo nak buek, sodap pun sodap...gebu dan lembut...makan dengan butter, sos coklat, honey, peanut butter pun okeh! tinggi kan menara pancake i? tinggi2 ni pun mama mya yang rembat sorang...kehkehkeh..haru betul...si budak bertuah tu orang dah buat sedap2 kaya sos raspberry buat tak tau jek dia....haih..ada la sesuap dua then sibuk main...mya tak berkenan sangat dengan sos masam manis ni, dia makan pancake kosong je...haruslah tak best kan? apa-apa je la labuuuu....

ada abang salleh kat luar tengah sibuk kikis snow tebal...time2 cam ni memang standard siapa yang pergi kerja naik kenderaan datang lambat, tak kisah la drive sendiri or naik bas...jalan tu penuh dengan kereta tersangkut kat snow so memang la jammed kan...laki i je pergi keje jalan kaki uols...sonang...hehe..

Pancake

3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (i tak letak)

1.Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
2.Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
3.Biarkan selama 10 minit. Goreng dlm frying pan hingga masak.

5 comments:

swit@kon said...

setaaaaaaaaaaaaaaaaaaaapppppppppp.

terliur aku. tapi kat mesia, tak lalu kot aku nak buat. sebab takde sapa nak makan.

oh, btw. kalau nak. g beli hotcake mekdi je la kot. hahaha

suhana azlin said...

tu la kan...itulah yg terjadi kpd saya, makan sorang jek huhu mano tak gomuk..

mmg ar, kt sana sonang idop,apa guna ada drive thru 24hrs hehe...

F.a.d. R.o.y said...

sedapnye..

.:pUbLiC_eNeMy:. said...

cik suhana nie buat fiffy terliur je..dahla tengah ganti puasa nie..hehehe..setapppp nya!!! :D

didi said...

Oh, aku pernah buat jugak, 2 kali bila Syazwan balik. Buta stack tinggi2, makan dgn half melted butter & maple syrup.

Oh, sedapnya!!!!

Yanti, nanti kalau aku buat lagi, aku roger kau. Rumah kan dah dekat? :)