rupa loaf cake yang tak berapa nak cun =P
bila jumpa resepi ni cam terasa sangat-sangat lah nak mencubanya, sebab resepi ni tak pakai butter and used Extra Virgin Olive instead...saje la kan tak cuba tak tahu sedap ke tak...nak buat memang la senang...zus zas zus zas dah siap masuk oven hehe...resepi ni dari chef terkenal, Dorie Greenspan from her column in Serious Eats: Baking With Dorie
hasilnya, just plain everyday loaf cake with a little tangy zesty taste from the lemon zest...rasanya much more better kalau tambah perahan lemon form 1 whole lemon kut, sebab rasanya agak manis so kalau ada sikit rasa masam lemon tu balance sikit...dan yogurt pulak buatkan kek ni moist..apa pun, kek ni sedap juga buat minum petang atau tiba-tiba dapat tau ada tetamu nak datang mengejut, sebab mudah nak dibancuh, just kena spare some time memandangkan kek ni agak lama juga nak di bakar...satu lagi, kualiti olive oil pun memainkan peranan, disebabkan i ni just ambil the cheapest EVO time pergi cari kat kedai hati tu, so flavour olive oil tu macam takde effect sangat hehe...jimat punya pasal =)
oven i tu kan memang tau...tahap kepanasannya memang over sikit habis kek ni senget2 and ter sun burn sikit kulit dia hehe...
for recipe, click here okey....terasa kemalasan nak copy paste hehe...lagipun better kalau kita baca sikit note from the chef and komen-komen dari orang yang dah try resepi ni...happy baking! (^_^)
No comments:
Post a Comment