Bahan-bahan
5 biji kentang medium
1/4 biji bawang
1 sudu makan carrot - cincang (optional)
1/2 sk serbuk lada putih
1 sudu besar butter
1 sudu besar mayonis
1 sudu makan gula
Garam
Untuk Saduran
Telur
Breadcrumbs
Tepung gandum@tpg maizena – guna tepung jagung pun okeh
Cara-cara
1. Rebus kentang hingga empuk. Jangan terlalu empuk sbb akan mengakibatkan kroket lembik dan pecah semasa digoreng.
2. Kupas kulit dan masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan butter dan mayonis. Lenyek kentang sehingga halus. Jangan kasar2 yer..Dan jangan tunggu sejuk! susah pula nak melenyek halus.
3. Masukkan serbuk lada putih, bawang, carrot (jika suka).
4. Ambil sedikit dan kepal2kan. Bentukkan oval dan leperkan sedikit.
5. Untuk saduran - Bedak2kan kentang ke dalam tepung. Masukkan pula ke dalam telur yang telah dkocok. Kemudian ke dalam breadcrumbs. Utk saduran yang agak tebal, ulangi proses tadi. (petua nak senangkan keje tgk chef buat kat tv– satu tangan untuk handle bahan kering – celup tepung / breadcrumbs, satu tangan lagi handle celup telur..gitu..kalau x nanti salut kroket ke mana jari korang yang tebal lebih2 kena salut hehe)
6. Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
7. Boleh juga di frozenkan sebelom digoreng. Susun tidak berlapis dalam plastik ziplock. Kemudian simpan dalam freezer.
8. Hidangkan dengan sos cili, mayonis, atau mustad. Enak juga dimakan begitu sahaja.
Nota Dapur: sori la ye kualiti gambar sangat tak best..masa ni luar dah golap so xleh berposing tepi tingkat...terpakse guna flas, mak tak soka taw! hikhik..
5 comments:
sedaaaaaaaaaaaaaaaap!!!
nak try!
senang je beb, boleh tambah2 bahan lain ikut suka...mya makan sekeping dua, mama dia yg lebih2 hehe...
Nak try jugak!!!
Agak-agak dpt tak rasa mcm kat Sushi King punye tu...
Yum!!
Lin...ni macam makanan Faheem yang didewasakan haha...but so nice rasa nak try la!
piza: hehe tu la pasal..sbb tu la mama mya yg rembat lebih2...over tau =P
Post a Comment