Tuesday, 7 December 2010

what's cookin - 'Kenny Rogers' Roast Chicken


memang dah lama teringin nak masak ayam bakar ala pakcik kenny tu...me sangat suka kenny but hubby prefer nando's...sebab dia kata cannot gi la makan ayam kenny (what! i okeh je layam semua, semua pun suka huhu...)...see, dia memang sangat tekak melayu..western2 ni selow sket hehe....
dah lama jugak dok terintai2 resepi ni kat blog Hana @ Kanazawa..waduh...comel sungguh ayam beliau...cantik jek complexion ayam dia kena make-up...takdak pun jerawat batu hangus sana sini..hehe...anyway, katanya resepi asal from here and dah ramai pun yang try test resepi ni kat myresepi...gituuu....tapi takde la i bakar ayam sekor tertonggeng gitu kan...kebetulan mi amor baru beli ayam kat kedai ayam and saiz dia cam gemuk sket lak dari biasa and ada kulit (selalu tu skinless and saiz comel) so memang cantek ahh nak kena golek ayam ni dalam oven hehe....


up close....ayam tak seayu dan sekiut Hana punye..ada kerak2 hitam si cantik manis..shedap wooo dok korek kerak hangus tuuu....hehe...


brussel sprout tu saya sangat tak suka okeh...sebab beli packet prepared mix veggies dah siap ada sekali dengan carrot and brocoli, so den campak kan yo lah..sebagai penghias ayam i je la kan dengan kecomelan mereka tergolek-golek disitu...memang tak paham kenapa brits people suka makan sayur ni (-_-')

makan dengan mashed potato, gravy bantuan gravy granules paket dan roast veggies...yummss!


hasil - betul betul how liaw! manyak kaw ohh! hehe..serius sedap...petang hari sebelum tu dah start perap ayam walaupun nak makan lunch esoknya so maybe tempoh perapan yang lama membantu rasa ayam panggang ni sampai ke tulang temulang! hehe....

ni resepi dia ek..kita copy paste je dari rumah Hana..thanks Hana sebab share =) kalau nak resepi kentang putar pun ada kat rumah Hana...

Ayam Bakar ala Pakcik Kenny =)

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • Bahan-2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - aku tadak sos nih ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
  • 2 sudu besar madu (i xdak madu...yg ada golden syrup hentam sajalah..hehe..)
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar herba campuran (i use mix italian herbs)
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
Cara-cara
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  5. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.

Nota Dapur: selongkar dapur terjumpa pek serbuk daging black pepper maggi so masukkan sikit dalam marinate ayam...so kalau agak2 malas letak tu je pun boleh kut hehe....

11 comments:

thesweetlittlecat said...

wwwwwwooooooooooooooowwwwwwwwwwww!

swit@kon said...

hik hik.
aku nak buat. tapi takde masa dan malas :p


nampak pun super ho liau lin...terliur ai

suhana azlin said...

kiera: try la buat beb..berbaloi baloiii...

suhana azlin said...

ahkon: hehe..mmg hor liauuu maaa...buat jgn x buat...

kew_chop said...

malam tadi lagi dok usha resepi kat blog hang ni mek. dah perap ayam dah nak bakar petang nanti.. yihaa.. tak sabar nak meratah ayam..

didi said...

Wow!
Ayam kau sgt photogenic. Lighting mantap. Berkilat2 ayam kau. Gulp!

Aku suka brussel sprout, ok? Rebus ke, bakar ke.

Yum!

suhana azlin said...

kew chop: wowwiee..shedapnye...jgn lupa buat dgn mashed potato..mesti anak2 hang suka mek =)

suhana azlin said...

didi: serius? ko suka eh sprouts tu? hehe..skang kan mmg tgh musim dia kan...jgn nnt ko preggie ngidam nak makan sprouts yg tumbuh kat uk lak hehe...

part hangus kilat2 tu yg sedap beb...tp aku tengok blog lain yg buat sume smooth je make up ayam diorg..ah lantak! =P

rennylesa said...

macam senang lah lin...tunggu suatu waktu nanti nak try jugak..hehehe..

p/s-resipi lin agak mudah diikuti dan difahami..for me yg bab masak memasak ni yg agak kureng skit.. :)

tq

suhana azlin said...

renny: try la, senang je...marinate ayam semalaman then esok bakar,,biar oven tu je yg buat keje hehe...

ala renny...sume resepi copy paste org je, tp mmg suka cari yang simple2 senang nak buat =)

Anonymous said...

There is definately a great deal to find out about this issue.
I really like all the points you've made.
Here is my web page grumpy cat