Friday, 31 December 2010

goodbye 2010, hello 2011



pejam celik pejam celik akhirnya dah sampai ke hari terakhir untuk tahun 2010...recap tahun 2010 rasanya apa ye? emmm...disebabkan saya adalah tidak bekerja makanya tahun 2010 ni semuanya manis2 belaka...wakakaka....ada la sikit pahit manis kan...bermula dengan kunjungan mak dan ma in march, then pulang bercuti for almost 3 months, dugaan dengan FIL yang sakit in Ramadhan (fortunately i'm there at the moment)....but yet, alhamdulilah semuanya ok...

berlalu setahun bermakna setahun juga la kami tinggal jauh di tempat orang...macam sekejap sangat rasanya dah winter 2010....duduk di perantauan ni macam-macam dugaan masam manis payau...hehe..

resolution?

new year resolution paling utama kategori peribadi haruslah nak mengurangkan kadar ketumpatan badan....kehkehkeh...dah basi weh...memang tiap tahun ni la azam baru takde lain =P

other than that, berdoa pada Tuhan supaya menjadikan saya seorang isteri dan mama yang baik pada suami dan anak...dan untuk tahun baru ni first of all terasa sangat bersyukur atas semua nikmat Tuhan, a perfect husband for me, Mya yang membesar dengan sihat dan semakin pandai, kesihatan yang baik, keluarga yang bahagia, rezeki yang dimurahkan....masya Allah...bila ingat2 balik semua nikmat tu terasa diri ni kerdil tersangat sangat...sesungguhnya kita sebagai manusia ni selalu leka dan alpa, kadang2 terlupa nak berterima kasih pada Nya kan?

kepada semua, selamat tahun baru....semoga semuanya sihat selalu, murah rezeki dan sentiasa beroleh keberkatan Nya...amin.

*pics from jokesprank.com

Thursday, 30 December 2010

boxing weekend and one day get away


best wooo..dapat pegi holiday...walaupun Dundee tu dekat je, naik train sejam je and cuaca my gawd very the sejuk beku tatapi i tetap happy you...hehe..the only thing yang tak best is jalan slippery giler..snow dah jadi ais nak start cair so rasa pakai kasut ice skating lagi cepat sampai kut hehe..bahaya woh...memang licin sangat...

anyway, mari kita mulakan penceritaan sekarang. Sabtu - Krismas raya kat rumah je...kumpul tenaga dan kira duit utk shopping esoknye hehe.... Ahad - Boxing Day..yippie! ingatkan keluar rumah dah awal dah rupanya orang dah ramai...we all pergi satu tempat je, shopping mall belakang rumah ni je..malas nak ke tengah bandar sebab orang ramai sangat, susah nak berjalan and sejuk tak hengat..phew...

hasil shopping banyak untuk mya je...mama just beli 2-3 t-shirt, papa dapat jeans Zara(as he said, jeans paling mahal dia pernah beli...and i said relek ar papa ni kira murah la ni,kalau kt msia memang tak mampu weh...saje nak sedapkan hati hehe), mya 4-5 pasang t-shirt comel and dress....dah spend masa pilih baju mya tu lama sangat sebab susah nak cari saiz mya...baju semua dah bersepah2 terabur tak ikut umur dah..adoi...dengan orang tolak2...sebab sampai2 je terus cari baju untuk mya so by the time nak cari baju untuk mama mya dah start boring and cranky....nak memilih baju pun susah, nak berebut lagi..dah berkenan saiz pulak takde....haiyoh....serius beb i rasa awal2 lagi orang dah sapu habis baju2 tu hehe....tak kisah la kan...memang dah set dalam kepala tak nak shopping over sangat, and thanks to mya's crankiness niat untuk shopping secara berhemah demi memelihara keharmonian tabung cuti2 europe tercapai..wakakaka... =D

Isnin - off to Dundee....naik train pagi, sampai Dundee around 10.30...sejuknyeeee masya Allah...sampai2 Dundee terus cari makanan, kedai pun tak bukak lagi hehehe....so makan brunch, Tuna Sandwich kat Subway je...i gerammmm je tengok orang meja sebelah tu makan sandwich ayam sedap daging tebal...huhu... T_T

jalan2 selepas kenyang dengan sandwich....time ni Mya dah hampir hanyut dah hehehe...tau2 dah lelap....penat koooo...bangun pagi nau nak naik train kan, dah la lapar..dapat makan terus ngantuks....


then jalan2 kejap..kejap ke eh? sebab Mya dah tertido dalam stroller pon...hehe..then check-in hotel....as usual book hotel yang murah tapi best adalah harus ye...mana lagi kalau bukan Premier Inn, bak kata slogan mereka; 'everything's premier but the price' wah gitu! pada kawan2 yang nak nak travel around uk memang i sangat recommend ini hotel, one of affordable hotel chain yang worth every penny...much more better than Travelodge i think, sebab Travelodge kadang2 ikut nasib la kalau dapat yang hotel lama tu bilik and perabot cam buruk and tak best, but for Premier Inn so far alhamdulillah....katil standard, bantal tebal, air shower laju and everything bersih....tu yang penting kan?

our room..dapat extra bed as requested...bukan Mya punye, papa yang kena tidur katil kecik..sampai ke sudah jangan harap la Mya nak bagi kitorang tidur romantik2 eh....dia mesti kat tengah2 hehe...

view from our room...hotel ni memang kat tepi sungai, dekat je dengan railway station memang sangat convenience...

muka konfius baru bangun tido..masuk ke bilik terus bukak mata ...eh eh aku kat mana nih? got big bed mama! mya can jump on the bed like three little monkeys!

ok dah letak beg dalam bilik mari kita sambung jalan2 semula...Dundee ni suppose lagi kecik dari Aberdeen tau, tapikan shopping mall dia lagi meriah uols...seronok cuci mata..betul ni taw i cuci mata je window shopping hehe...sangat vangga dengan ketabahan hati sendiri wakakaka....

me and my new 'kak melah' shirt...beli masa boxing day tu sebab cam comel ada sequin2 love, kaler pink and nak satu tema dengan baju Mya so boleh la nak perasan diri secomel Mya yg juga pakai sweater heart shape baru beliau kononnya...then bila mi amor cakap 'macam ramlah ram la mama ni' baru i perasan babe...muahahaha....

see what i mean? hehe..kak melah and her famous lip lap dress....memang trend setting sampaikan........
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

20 tahun kemudian pun masih menjadi ikutan..j-lo lagi kooo! hehe..sori la j-lo, hang dah ketinggalan...kak melah dah lama dah pakai dress sequin lip lap bentuk heart nih...siap ada lampu pakai bateri ko...kehkehkeh....


bila sejuk ni perasaan lapar sangat menebal kan? dah la tak jumpa kedai halal..adus....kembung dah perut ni dok makan pringles dengan chips....orang sangat ramai okkkk....takut je terlepas tangan Mya....tu la sape suruh dok menyibuk time orang tengah shopping raya wakakaka...kesimpulannya memang takde shopping apa pun....terlampau ramai dan suasana tak kids friendly lah untuk membeli belah...jom la balik hotel makan..lapar..lapar..lapar.....

dinner makan kat restoran hotel jerr...malas nak explore jalan pergi kedai halal walaupun dah google map siap2 kat rumah....dengan jalan licin nye... tak payah la susah2....fish and chips for papa...

fried scampi and baked beans for mama....baked beans again? kan best sejuk2 ni dapat order nasi goreng kampung extra pedas plus telur mata....kan? kan? ada benda nak makan ni pun bersyukur la dengan rezeki yang ada weh....

next day; before balik posing jap dengan baju baru masing2...uwaa..nampak gemuk kan i? crop jumper Zara ni murah giler you...around 40hinggit ajer....tapi serius kena kuruskan badan wehh...adeh deh...



ni masa dalam train...semua putihhh jee...rasa macam kat Narnia pulak..kehkehkeh...masa ni gloomy sangat, fogging agak tebal bercampur dengan light mist shower...tu yang gambar kelabu asap...hehe...kalau ada snow then ada sunshine sure cantik....

tu je la cerita story mory cuti2 we all...takde apa yang menarik pun...yang paling bestnye shopping memang murah la tapi kitorang je yang takde kesempatan and uwang nak spend hehe...walaupun sekejap and dekat and tempat bercuti tu biasa2 je hati ni tetap puas dan happy tau....yang penting dapat bercuti dengan family...thank you papa belanja mama shopping, makan2, and jalan2...suka suka...next time kita pergi Italy eh? eh? eh? ok janji taww...haha tetibe....

Wednesday, 29 December 2010

coffee anyone?


muahaha...korang ingat apa? another session lepaking di kedai kopi with mya and mi amor eh? i letih ni uols...cewah..padahal jalan2 gi Dundee dokek tu yo....hehe...kat sini baru nk pukul 9 am..bukak youtube layan zapin, candy man, dangdut inul and lagu melankolik fauziah latiff dengan safura...hahaha...(mek mur:sila imbas kembali zaman kita bergelek inul kt hostel dulu, yanti: ingat x duet lagu safura dlm lori polis?, geng joget: uwaaa..i miss y'all!) kacau cekodok pisang mya kejap then sambung gelek...then sambung minum kopi jap then syiok sendiri layan lagu sedih...the perfect way to kick start your day di kala kepenatan dan hati meronta nak pergi bercuti lagi....ok la ye, later i sambung entry weekend yang panjang baru ni...take care love!


Friday, 24 December 2010

what's cookin - Pancake


resepi simple hasil dari lawatan rumah ke rumah hehe...katanya resepi asal dari Hajar, tapi takde link la pulak...so kepada tuan punya resepi ni i mintak halal ye...sonang yo nak buek, sodap pun sodap...gebu dan lembut...makan dengan butter, sos coklat, honey, peanut butter pun okeh! tinggi kan menara pancake i? tinggi2 ni pun mama mya yang rembat sorang...kehkehkeh..haru betul...si budak bertuah tu orang dah buat sedap2 kaya sos raspberry buat tak tau jek dia....haih..ada la sesuap dua then sibuk main...mya tak berkenan sangat dengan sos masam manis ni, dia makan pancake kosong je...haruslah tak best kan? apa-apa je la labuuuu....

ada abang salleh kat luar tengah sibuk kikis snow tebal...time2 cam ni memang standard siapa yang pergi kerja naik kenderaan datang lambat, tak kisah la drive sendiri or naik bas...jalan tu penuh dengan kereta tersangkut kat snow so memang la jammed kan...laki i je pergi keje jalan kaki uols...sonang...hehe..

Pancake

3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (i tak letak)

1.Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
2.Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
3.Biarkan selama 10 minit. Goreng dlm frying pan hingga masak.

Thursday, 23 December 2010

jom main snow



video ni amik dah minggu lepas, selepas second wave salji tebal (cewah second wave tu tak ingat =P) melanda kembali after a week salji dah cair dan we all(we all di sini means mama dan mya) baru nak bergumbira keluar jalan2 lepak makan fries or fish and chips sambil call papa yg tgh keje kat ofis just to say 'hi' haha keji sungguh =P

dah la esok nak raya..hehe...dah la lepas raya nak berboxing kat kedai...mintak2 la hari nak bergumpal boxing tu snow tak turun...fuhh..fuhh...(hidung kembang kempis start warming up sebelum berboxing) then dah la hari lepas boxing tu nak gi 'raya' kat Dundee pulak..heh heh heh...Dundee je uols...dokek yo, pokan pun kocik comey...1 jam je naik train...memang plan nak jalan2 time org tengah sibuk raya Krismas saje je nak menyibuk...tapi beli tiket pun dah lambat so semua tempat mahal ya ampunnn...so amik yang paling murah je hahaha...nak pergi bandar around Scotland je pun..berangan je nak gi Glasgow la Edinburgh la nak shopping pun cam happening tapi mahal sangat cam tak berbaloi and dengan cuaca tak menentu ni kalau train stranded takde la rugi sangat tiket tu burn kan? airport pun still tutup lagi ni..sedih woo sebab tengah tunggu parcel makanan sob..sob..hang in there ikan masin busuk, tauhu kering, sotong kering and ovallette(tetibe ada ovallette terselit ek,i teringin nak buat marble cake sedap resepi malaysia you)...entah kat mana la diorang tersangkut...mintak2 la keharuman mereka mekar semerbak tu tak terhidu dek anjing2 kat airport tu kehkehkeh...kalau tak nasib ko la anjing, mau rosak deria hidung terus tak leh keje dah =P

ok la ye, we all akan pergi Dundee hari Isnin, tido satu malam.. saje je nak habiskan masa dan duit dan nak cari fridge magnet menambah koleksi...hehe....takdo kojo cari kojo...harap2 train still boleh jalan and weather semakin baik....Happy Holidays! (^_^)

Wednesday, 22 December 2010

what's cookin - EVO and Yogurt Loaf Cake (Dorie Greenspan's)

rupa loaf cake yang tak berapa nak cun =P

bila jumpa resepi ni cam terasa sangat-sangat lah nak mencubanya, sebab resepi ni tak pakai butter and used Extra Virgin Olive instead...saje la kan tak cuba tak tahu sedap ke tak...nak buat memang la senang...zus zas zus zas dah siap masuk oven hehe...resepi ni dari chef terkenal, Dorie Greenspan from her column in Serious Eats: Baking With Dorie

hasilnya, just plain everyday loaf cake with a little tangy zesty taste from the lemon zest...rasanya much more better kalau tambah perahan lemon form 1 whole lemon kut, sebab rasanya agak manis so kalau ada sikit rasa masam lemon tu balance sikit...dan yogurt pulak buatkan kek ni moist..apa pun, kek ni sedap juga buat minum petang atau tiba-tiba dapat tau ada tetamu nak datang mengejut, sebab mudah nak dibancuh, just kena spare some time memandangkan kek ni agak lama juga nak di bakar...satu lagi, kualiti olive oil pun memainkan peranan, disebabkan i ni just ambil the cheapest EVO time pergi cari kat kedai hati tu, so flavour olive oil tu macam takde effect sangat hehe...jimat punya pasal =)

oven i tu kan memang tau...tahap kepanasannya memang over sikit habis kek ni senget2 and ter sun burn sikit kulit dia hehe...

for recipe, click here okey....terasa kemalasan nak copy paste hehe...lagipun better kalau kita baca sikit note from the chef and komen-komen dari orang yang dah try resepi ni...happy baking! (^_^)

Tuesday, 21 December 2010

weekend yang 'menyihatkan' (T__T)

heyo! baru nak update cerita weekend...kenapa menyihatkan? hehe....sudah semestinya disebabkan jumlah kalori yang disumbat dalam satu hari tersebut! tsk..tsk...serius nak nangis bila teringat balik... (T__T)

plan hari minggu adalah bawa Mya jalan-jalan ke bandar, objektif nak belikan si kecik jeans dan lepak di kedai kopi kerana secara tiba-tiba kopi di rumah sudah tidak enak lagi...muahaha...

kita mulakan dengan hidangan sarapan ye...sepinggan nasi lemak berkrim dengan sambal pekat manis sedap...tsk.. (-_-')

guest house comel diselaputi salji...ambik gamba sambil jalan je malas nak shoot betul2 sebab dah la gelap kan, sejuk beku beb! tangan tu tak rasa eh aku dah klik ke belum kamera nih...

sempat lagi..hehe..bawa Mya tanpa stroller lebih mudah dari mengigihkan diri tolak Mya dalam stroller tersebut dalam keadaan salji tebal begini..kesannya, tangan papa rasa nak tercabut ibarat memikul sekampit beras 10 kilo hehehe....

kishmash tree mama! kishmash tree got lightttt....!

lepaking di Costa Coffee....diorg ni kan, lunch makan cam ni je uols...kopi, sandwich or buah ('or' ye bukan 'dan') dan ada lah crisps sebungkus gitu....konon nak ikut minah salleh lunch padahal kat rumah dah melantak nasi lemak sepinggan ko tak ingat eh pompuan! dah la pilih Lemon Cake dengan icing tebal bukan amik sandwich rumput huhu...dush! dush!

despite perut yang menebal, ada hati lagi teringin nak makan epal crumble...kagum dengan semangat waja diri sendiri kupas dan masak inti epal walaupun keletihan berjalan meredah snow huhu...


see see...memang buruk lantak weh...time winter sejuk2 ni memang ngeri sikit selera makan seseorang itu (ceh, seseorang kononnn...) dah la suri rumah kan, kalau kena pegi keje tu ok sikit ada benda nak buat tak gitu? what to do eh... *sigh*

takpela, i decide kita embrace aje moment indah ada alasan perut lapar waktu sejuk untuk makan sesuka hati...oops, baru teringat petang tu ada buat mee hoon soup and dinner menghabiskan another plate of nasi lemak from the morning...teeheehee...memang sesuai penggunaan ayat 'makan sesuka hati' seperti di atas (T__T)


enough whining bout my uncontrollable food consumption, ni ragam si kecik bila dapat berjalan bebas dan dah pandai nak pilih baju kesukaan =)


Wednesday, 15 December 2010

what's cookin - Homemade Chicken Nuggets

ada iceberg lettuce, my Mr. K makan dengan salad dressing =)

semenjak dua menjak ni kan memang tersangat rajin nak buat makanan kudap-kudapan gini....lagi2 yang boleh masuk freezer kan, memang i sukaaa hehe...selalunya kalau nak sumber inspirasi buat snacks terjah je blog Hana Jepung nuu...walla! banyak idea resepi baru kita boleh cuba...thanks so much pada tuan rumah ye...

tengok beliau buat nugget ayam cantik molek berbentuk hati, terus semangat nak buat jugak...bukan apa, dah pernah try buat nugget ni but pakai chicken pieces la....sedap memang sedap tapi kurang juicy macam yang selalu kita beli frozen tu...dah nama pun forzen kan, for sure la pakai processed meat yang letak benda2 perasa tak menyihatkan yang kita tak tau...tau benda tu sedap jek hehe...paling tertarik dengan resepi ni sebab dia pakai daging ayam cincang...whoaa...bisa bikin gue gelisah nih...memang dah lama cari resepi cam ni =)

i punya comel je uols...keras la tangan ni nak buat bentuk love cam hana tu huhu...

dalam blog Hana pun ada cara buat homemade breadcrumbs....sonang yo...salah satu cara bijak untuk habiskan roti yang hampir berkulat selain dari kita jadikan pudding roti hehe...i buat cam chef Ina Garten buat croutons, kerat2 or koyakkan roti, letak atas dulang pembakar, drizzle olive oil, tabur salt and pepper to taste and bakar sampai garing....then blend dalam food processor...there, fresh breadcrumbs ready to roll! hehe...

lepas study resepi hana (heh siap study macma nak buat reseach =P), i pun googled 'minced chicken nuggets'...results memang tak memuaskan...sebab most of the recipe pakai chicken chunks...bukan minced...ada la satu dua resepi macam kat Notecook and vegetable chicken nuggets kat sini Taste.com.au ...last2 decide buat resepi sendiri je la, guna bahan yang sedia ada kat dapur comel i ni hehe....nak masak ni macam biasa kena la kreatifkan diri kan...lain kali buat kita pakai bahan lain yang available masa tu pulak =)

hasilnya - memang sedap woh...juicy and full of flavour....maybe sebab ada letak lemon juice sket, just nak neutralkan and enhance rasa manis ayam tu...nothing fancy pun, pakai bahan asas sahaja like blended onion and garlic, salt, pepper and breadcrumbs to hold the meat together...to make it more healthy, i did put some finely cubes carrots and beans...cara coating nugget pulak sama cam buat kroket hari tu....ikut cara Hana jugak...terima kasih sangat2 la pada tuan rumah Hana Jepun ni...blog anda memang menjadi sumber inspirasiku sekarang nih kihkihkih...


Homemade Chicken Nuggets
Source: slightly adapt from Hana, with a few modifications according to my preferences

250 gm daging ayam, cincang
1-2 tablespoons lemon juice
3 tablespoons breadcrumbs
2 tablespoons bawang merah dan bawang putih di kisar
finely minced or chopped vegetables like carrots, peas or beans (optional)
salt and pepper to taste

1. Campur semua bahan dan gaul rata.
2. Bulat-bulatkan atau buat bentuk ikut kesukaan.
3. Golekkan ketulan nugget atas tepung jagung, kemudian celup telur dan akhir sekali salutkan dengan breadcrumbs.
4. Goreng deep fry atau kalau ada lebih boleh di sejuk beku kan.


Tuesday, 14 December 2010

my big fat mummy-to-be confession (bukan..sy bukan mengandung..hehe)

RED ALERT: coretan ni sekadar luahan rasa sahaja ye....tak berniat langsung nak merungut mengeluh atau apa2 yang sewaktu dengannya...dan entry ni juga sangat panjang syok sendiri hehehe....anda-anda yang tengah sibuk tu dinasihatkan supaya jangan teruskan bacaan =P


a very good friend of mine just giving birth to her son, first child..eh ke dah nak habis pantang eh? hehe...we did exchanged a few messages via fb about baby care and other stuff too but then around last week she send another message.. kali ni she sounds like a bit stressed and buntu how to take care of her baby coz apparently baby tu asyik menangissss nangisss dan menangissss sahaja...

ok, first of all, apa yang saya nak cuba terangkan disini bukanlah satu rungutan (walaupun it did sound like that, i know) atau nak mengadu adoi susahnya nak jaga baby...bukan...ibu mana la yang boleh terfikir yang anak dia menyusahkan betul tak? but trust me, benda2 preparation dari segi mental dan fizikal especially when dealing with newborn tantrums ni takde tulis kat mana-mana pregnancy book tau...i think la..sebab dulu time expecting takde pun orang pesan atau buku panduan ibu mengandung tu tulis nanti bila ada sila bersedia dan top up kekuatan fizikal, mental dan keimanan anda ke tahap maksimum..serius takde...so luahan ni adalah sekadar nak berkongsi rasa dan pengalaman saya yg tak seberapa....please don't judge yang bukan2 dan rasa tak best tak tentu hala okeh...

so apa jadi pada bakal mummy yang baru first time nak jadi mak budak ni adalah enjoyyy je masa preggie...nak-nak yang alhamdulillah sihat sejahtera dan sepanjang kehamilan tak ada masalah selain dari masalah selera tak terkawal like me and my friend ni kan....happy sangat sampai 'terlupa' nak siapkan diri pada tanggungjawab besar menanti di masa depan... (fuhh ayat kalah skrip drama spektra)

so to cut it short, kawan saya ni tadi minta pandangan and idea serta solution macam mana la nak buat dangan keadaan baby dia ni...siang main for about 1/2 hour then start merengek dan membawa kepada meraung...apart from the mummy yang memang sangat perlukan rehat dengan badan yang belum fully recovered, restless nights dengan tidur duduk pangku si kecik yang tak nak letak kat bawah nak berpeluk je kan, the main concern is dia risau yang kalau2 cara dia tu salah and baby tu tak selesa or sakit ke kan sebab kita mana tau ye tak...antara solution yg saya cadangkan termasuklah pembersihan dan ketenangan jiwa mummy and baby seperti bukak selawat di Astro Awani yang selalu on-air after Maghrib tu, sangat berkesan mententeramkan Mya (and mama hehe) yang memang suka menangis around that time, self soothe - yang ni tak pernah try sebab saya adalah tak nak Mya independent cepat sangat hehe..lagipun kita mestila nak peluk and tenangkan baby kalau dia nangis kan? dan juga suggest supaya dia try baby massages....clinically proven untuk tenangkan baby dan mummy and amazingly tumbesaran baby akan meningkat dengan jayanya...

ada orang cakap jangan biasakan baby dengan berdukung, then jumpa orang ni pulak eh tak boleh dia nangis sampai kejung2 urat macam tu tak elok..kena angkat pujuk cepat2...konfius woohhh....

the first thing i said to her is - darling, most important jaga diri u elok2. kalau stress time baby nangis mintak tolong orang lain handle and go away for a while. (cewah siap nak ulang tayang skrip i pada dia kan?)

what i trying to said is, i am truly understand what she's going through...bagi mereka yang dah jadi mak ni mesti faham kan? sebenarnya bila kita luahkan benda2 cam ni bukanlah merungut ke apa...its just we need someone who understands..and sometimes that person is not even our husbands, tau je la orang lelaki ni kan cara pemikiran dia lain sket...bila kita mengadu memang la akan pujuk but deep inside diorang tak faham the whole concept pun kenapa kita depressed....nak share dengan mak lagi la, silap2 kena marah buat tambah stressed je (ye la dah mak kita tu jaga kita dgn adik2 dulu relek jek hehe) so apa yang boleh kita buat adalah share dengan kawan yang ada pengalaman...im not saying that i ni terer sangat bab2 macam ni....but frankly speaking, masa pantang dengan keadaan badan yang still sakit dan lemah ditambah dengan keadaan baby yang meragam....masa tu barula terfikir dan faham macam mana yang dikatakan 'gila meroyan' atau nama glamernya 'post partum depression'...baru la faham situasi tu and kenapa buku panduan tu tulis kalau stress bagi baby tu kat orang lain (dia tulis tips je tau tak bitau pun yang baby tu nangis non-stop =P)

and the worst is, we mummies kept on blaming ourselves bila ada benda tak kena pada baby...benda ni yang la yang menjadi punca kita stress...salahkan diri tak pandai jaga anak, tak tau apa yang anak sendiri mahukan..asyik terfikir 'im a bad mummy', 'oh anak aku tak sihat ni sbb aku tak jaga betul2', 'aduh..terjatuh pulak si kecik ni kenapa la aku cuai sangat! dush dush!' kan kan? betul kan? bila dalam hati dok fikir benda macam ni bila orang lain tengok yang baby tu tak sihat or menangis kita terasa hati yang mereka juga salahkan kita atas benda tu.....kan kan? tu belum masuk bab drama air mata dalam kereta lepas hantar baby kat nursery before pergi keje...haih....nak nak masa mula2 start kerja tu, mamang diva habis dalam hati berkata 'oh my baby...seeing you being held by those strangers hands huk huk...sorry sgt2 ye baby mama...' terbayang2 wajah sayu baby menangis kena tinggal sampai dalam meeting, badan tengah salin minit tapi otak dah sampai kat depan pintu gate nursery kehkehkeh...

back to my friend tadi, dia cakap lega sangat bila ada orang yang faham EXACTLY apa yang dia rasa....macam ada young mummies support group pulak! itu kata dia eh bukan i hehe....sekalut mana pun baby tu meragam, its all worth it bila tengok muka tenang comel dia masa tidur...cair terus...ituah ubat penenang paling mujarab...hehe...as for me, sangat bertuah sebab keluarga sebelah husband banyak membantu...my mak kan keje so time pantang kat bangi tu nak tak nak kena jaga diri sendiri la kan hehe...tapi bila pantang kat seremban whoaaa....terasa lega sangat sebab ada orang yang boleh tolong buat macam2...kurang sikit malam-malam yang terpaksa tidur duduk memeluk si kecik...and after confinement pun my MIL siap bagi pinjam bibik lagi, buat peneman and tukang tukar shif 'berjaga' hehe..selalunya shif malam tu mama la kan...nak dekat subuh pass mya to bibik and baru la dpt tidur kejap....ada orang tolong tu pun dah bersyukur sangat-sangat dah...and my sis in law once said, dulu masa anak dia still baby and kecik lagi dia pun selalu stressed tak tentu pasal....sikit2 takut anak demam, tak nak bawak keluar sebab takut sakit la...then bila anak sakit risau and gelabah semacam, bila mak dia cakap 'ala, biasala tu kaka budak2 sakit' apa yang dia terjemah dalam otak waktu tu adalah dia rasa macam orang lain tak care and ambik mudah pasal anak dia....terkejut and lega sebab ada juga org yang melalui benda yang sama.....barula tau yang pengalaman2 ni semua normal... seriously, i was like that before...macam tu la yang saya rasa bila mak tegur yang saya ni risau tak tentu hala pasal mya...panas sikit takut demam...hehe....ngada kan? =P

and another thing i pesan kat my friend, benda ni just sekejap je...around 3-4 bulan je...kena sabar dan kuat sikit kan...before you know it your baby dah besar...dah start makan solids, merangkak, nak bertatih, dah pandai layan kita berborak and walla dua tahun kemudian mama dah boleh mandi dan shampoo dengan tenang, no more mandi 'kambing' and dah boleh layan scrub dan pakai mask once a week hehe...silap2 rindu pulak time anak kita baby2 dulu huhu...terus terfikir tak boleh jadi ni mari kita buat rancangan pertambahan ahli keluarga =D

pregnancy is one thing, but to deal with parenthood stuff is another....kawan-kawan yang tgh preggie jangan la rasa takut pulak...just take this as tips sukses menjadi ibu cemerlang gitu...tak semua orang melalui pengalaman macam ni...ujian Tuhan tu kan berbeza-beza, betul tak? masa tengah struggle on how to handle my lil princess yang meragam dulu pun selalu fikir, ya Allah...kuatkanlah imanku, tabahkanlah hatiku...maybe sebab pregnant dulu sihat dan takde masalah mungkin Tuhan nak uji masa ni kut....

sebanyak mana pun tips and petua or method untuk jaga baby dan didik anak kita, rasanya the best way how to do it adalah ikut cara kita sendiri...sebab kita je yang tau anak kita and they did say that every baby and every child is different....betul tak? yang penting gather your entire support system behind you, banyak2 berdoa and insya Allah you'll be fine....oh, paling penting, try to stop blaming yourself....benda ni memang sangat makan dalam wooo...bisa menjadikan hati tidak tenang dan cepat tergoda dengan bisikan syaitan...then mula fikir bukan2 dan kesannya baby juga tidak happy sebab mama yang bad mood...kan?

kesimpulannya...embrace your mummyhood to the fullest....yes of course there were ups and downs through the journey...tapi inilah pengalaman unik dan mencabar, salah satu nikmat kurniaan Tuhan yang tak ternilai =)


what's cookin - Kerepek Lobak Merah


sekarang ni memang demam buat snacks hehehe...saje la kan bagi alasan buat untuk Mya, padahal..... (^___^) -> tengok muka pun dah jadi lebar...

serius tau..sekarang ni kan sejuk kan, so mulut ni asyik nak mengunyap je..huhu tolong tolong...masuk hari ni dah 3 kali buat kerepek carrot ni...mula-mula tu memang cam pelik sket time buat tu, sebab dalam resepi minyak cuma 2 -3 sudu besar je kan...alih2 tambah punya tambah rasanya dah dekat 1/2 cawan kut dok tambah minyak sebab nak jadikan doh ...tapi rasa memang sedap buat kunyah2..sesuai untuk yang tengah berdiet sebab kerepek ni bakar ye bukan di goreng...sekali hadap je mama mya ni habiskan dok tengok tv hihihi...oops! =P

2nd time pulak buat pakai olive oil...sedap eh bukan bertambah sedap weh...flavorfull sket rasa dia, makan pun cepat rasa kenyang...tapi doh tu abit tricky sikit la nak handle...sticky semacam melekit2 maybe olive oil tu pekat kan..extra virgin lagi kau....hehe...

hari ni pulak buat lagi hehe...cam ketagih pulak nak jugak ada benda buat snacking time duduk2 tu kan...hari ni buat pakai both minyak masak and olive oil...dua adunan lagi you...tu diaaa...penangan musim sejuk dan kerepek carrot nih kehkehkeh...

rasa dia kan, lemak2 sket...sebab ada cheesekan...kalau nak dok bayang2 lagi rasa dia cmne, pi makan biskut cream crackers nu...labih kurang cam tu la rasa dia...but personally i lagi suka yang olive oil version, lebih rapuh dan rangup...sangat rapuh actually, sebab pegang sikit je dah patah! =)


Kerepek Lobak Merah
Source: My Resepi.com (mintak halal ye tuan punya resepi =) )

60g lobak merah yg diparut
100g tepung gandum
2 sudu kecil cheese diparut
1 1/2sb minyak masak
1/4sk baking powder
garam dan lada sulah secukupnya

1. Campur semua bahan-bahan di atas. Uli sehingga jadi doh. Kalau keras boleh tambah sedikit minyak lagi.
2. Balut dengan pplastik dan biarkan 15 minit.
3. Canai setebal 2mm. Potong panjang lebih kurang 10cm panjang dan 2-3mm lebar
4. Bakar dalam oven dgn suhu 200C selama 15-20minit atau sehingga rangup.


Friday, 10 December 2010

what's cookin - Mayonnaise Potato Croquette (Kroket Kentang Mayonis)

Croquette - i know its French, tapi bila baca dalam cik wiki here, baru la tau ia adalah French snacks yang sangat fofular and widely adapt by people around the world but us msian hehe... Indonesian calls it 'Kroket', Japanese - 'Korokke', Bangladesh- 'Alu Chop', Hungary- 'Krokett' dan macam-macam lagi la...and of course dah dipelbagaikan cara masakannya, ada yang letak minced meat, isi ikan, sayur2...gitu...


sekarang ni memang tengah mood rajin maak snacks untuk Mya..and walla! kroket kentang ni sangat diterima baik oleh cik mya kita dan tak lupa juga mamanya yang sememangnya selera tak pernah tak baik tu hehe...since dah stop bagi susu formula ni memang selera dia makin baik..alhamdulillah...selagi dia nak makan tu bagi je...selalunya mya snacking biskut, croissants(suka gila kauu dengan croissants), fruits, yogurt and kadang2 bagi jugak makan chocolate...sekali sekala kan...bukannya banyak nauu dia makan pun....kalau kat luar or travel tu beli jugak la keropok kentang, fries dengan donut...dah itu je yang boleh makan kan sob sob...deep inside rasa bersalah jugak tengok dia makan cikedis tapi tu just simpan untuk masa2 kecemasan je..contoh masa kecemasan adalah macam dalam flight, the moment mya dah tak terkawal and mama dah tak tahan mabuk..hehe...emergency la tu kan? =P


here goes the recipe, sekali lagi intai dari blog Hana...thanks Hana sebab share resepi sonang bebonabona nih...lain kali nak try letak isi ikan or daging cincang pulak =)

Kroket Kentang Mayonis

Bahan-bahan

5 biji kentang medium

1/4 biji bawang bombay @ bwg kuning besar - cincang

1 sudu makan carrot - cincang (optional)

1/2 sk serbuk lada putih

1 sudu besar butter

1 sudu besar mayonis

1 sudu makan gula

Garam

Untuk Saduran

Telur

Breadcrumbs

Tepung gandum@tpg maizena – guna tepung jagung pun okeh

Cara-cara

1. Rebus kentang hingga empuk. Jangan terlalu empuk sbb akan mengakibatkan kroket lembik dan pecah semasa digoreng.

2. Kupas kulit dan masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan butter dan mayonis. Lenyek kentang sehingga halus. Jangan kasar2 yer..Dan jangan tunggu sejuk! susah pula nak melenyek halus.

3. Masukkan serbuk lada putih, bawang, carrot (jika suka). Gaul sebati kemudian perasakan ngan garam dan gula.

4. Ambil sedikit dan kepal2kan. Bentukkan oval dan leperkan sedikit.

5. Untuk saduran - Bedak2kan kentang ke dalam tepung. Masukkan pula ke dalam telur yang telah dkocok. Kemudian ke dalam breadcrumbs. Utk saduran yang agak tebal, ulangi proses tadi. (petua nak senangkan keje tgk chef buat kat tv– satu tangan untuk handle bahan kering – celup tepung / breadcrumbs, satu tangan lagi handle celup telur..gitu..kalau x nanti salut kroket ke mana jari korang yang tebal lebih2 kena salut hehe)

6. Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.

7. Boleh juga di frozenkan sebelom digoreng. Susun tidak berlapis dalam plastik ziplock. Kemudian simpan dalam freezer.

8. Hidangkan dengan sos cili, mayonis, atau mustad. Enak juga dimakan begitu sahaja.

Nota Dapur: sori la ye kualiti gambar sangat tak best..masa ni luar dah golap so xleh berposing tepi tingkat...terpakse guna flas, mak tak soka taw! hikhik..



Tuesday, 7 December 2010

what's cookin - 'Kenny Rogers' Roast Chicken


memang dah lama teringin nak masak ayam bakar ala pakcik kenny tu...me sangat suka kenny but hubby prefer nando's...sebab dia kata cannot gi la makan ayam kenny (what! i okeh je layam semua, semua pun suka huhu...)...see, dia memang sangat tekak melayu..western2 ni selow sket hehe....
dah lama jugak dok terintai2 resepi ni kat blog Hana @ Kanazawa..waduh...comel sungguh ayam beliau...cantik jek complexion ayam dia kena make-up...takdak pun jerawat batu hangus sana sini..hehe...anyway, katanya resepi asal from here and dah ramai pun yang try test resepi ni kat myresepi...gituuu....tapi takde la i bakar ayam sekor tertonggeng gitu kan...kebetulan mi amor baru beli ayam kat kedai ayam and saiz dia cam gemuk sket lak dari biasa and ada kulit (selalu tu skinless and saiz comel) so memang cantek ahh nak kena golek ayam ni dalam oven hehe....


up close....ayam tak seayu dan sekiut Hana punye..ada kerak2 hitam si cantik manis..shedap wooo dok korek kerak hangus tuuu....hehe...


brussel sprout tu saya sangat tak suka okeh...sebab beli packet prepared mix veggies dah siap ada sekali dengan carrot and brocoli, so den campak kan yo lah..sebagai penghias ayam i je la kan dengan kecomelan mereka tergolek-golek disitu...memang tak paham kenapa brits people suka makan sayur ni (-_-')

makan dengan mashed potato, gravy bantuan gravy granules paket dan roast veggies...yummss!


hasil - betul betul how liaw! manyak kaw ohh! hehe..serius sedap...petang hari sebelum tu dah start perap ayam walaupun nak makan lunch esoknya so maybe tempoh perapan yang lama membantu rasa ayam panggang ni sampai ke tulang temulang! hehe....

ni resepi dia ek..kita copy paste je dari rumah Hana..thanks Hana sebab share =) kalau nak resepi kentang putar pun ada kat rumah Hana...

Ayam Bakar ala Pakcik Kenny =)

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • Bahan-2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - aku tadak sos nih ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
  • 2 sudu besar madu (i xdak madu...yg ada golden syrup hentam sajalah..hehe..)
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar herba campuran (i use mix italian herbs)
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
Cara-cara
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  5. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.

Nota Dapur: selongkar dapur terjumpa pek serbuk daging black pepper maggi so masukkan sikit dalam marinate ayam...so kalau agak2 malas letak tu je pun boleh kut hehe....

Monday, 6 December 2010

let's dance! dan menu what's cookin - Nasi Daging (sedappp woh!)

hai all! how was your weekend? bagi orang yang bekerjaya mestilah 'heaven' kan dapat lepak dan relaxkan badan tenangkan otak sekejap..lepas tu cam hadoiii kejap nau dah senin ish ish ish... =P

we all spend weekend dengan aktiviti biasa-biasa aje...nak berjalan sakan tak dapatla kan dengan weather sejukkkk macam sekarang ni...tapi memang dari weekdays lagi dah target nak bawak Mya join toddler dance session hari Sabtu..baru pernah pergi sekali je then tersangkut sebab stranded dalam rumah hehe...alhamdulillah weekend lepas both days weather tak teruk...sejuk tu dah tentulah kan tapi ok la asalkan tak turun heavy snow..dapatla bawak Mya berjoget then mama dan Mya jalan2 makan2 sambil tunggu papa offfff lari jap gi kedai arab beli ayam hehe...ngelat kan?

sementara tunggu papa sempat kitorang bedal set margharita pizza...pizza apa lagi yang boleh telan kan..amik yang tomato dengan cheese je la hehe...berbaloi baloi tau sebab si cinonet ni dah lapar penat berdansa agaknya =)

kan dah dekat nak raya kan..so kat tepi jalan tu ada je group yang nyanyi christmas carole....mostly from charitable foundation la kan nak kutip sumbangan hehe...meriah pulak rasa..cam suasana tu happyyy je..jalan sket nampak atok santa..jalan sket nampak orang dressed up jadi apa2 la...orang kerdil ke...tukang tarik santa's sleigh...hot chicks eh bukan salesgirl dressed up as err...santa's assistant?

then ahad, duduk rumah aje....entah mimpi apa malam tu bangun mid morning hehe bukan morning eh terus teragak nak buat nasi daging...do a quick research and decide nak try resepi dari otai masak fofular, Hanieliza.fotopages. simple jer...kalau ikut resepi tu sukatan bahan untuk 5-6 cawan beras kooo...idokle teman buat sampai banyak gitu kan..agak-agak je la ikut berapa ramai orang kampung yang nak di jamu hehehe....

rasa dia memang sedap....puas hati tengok Mya yang tengah mood don't-want-eat-want-play-only hari tu berselera pulak dia makan...makan pulak dengan Ayam Kurma kurang pedas..tu yang sedap kut hehe..tengok resepi nasi daging ni makan dengan air asam...teringat ada mangga muda belum kopek dari minggu lepas lebih buat kerabu so zup zap zup zap jadi la air asam mangga muda..campak2 aje uols...

seriously, highly recommended...sedap simple untuk tukar-tukar menu...kalau tak mama tu asyik2 cook matomato raish (tomato rice), nasyik yemak and kitchen eh chicken raish aje...bosyan yah...

so, ni resepi dia ye...i copy paste resepi je ye bukan harung semua sekali dengan gamba and caption tuan rumah (sekarang tengah isu blogger otai masak tak puas hati sebab hasil gambar masakan diorang kena curik! bukan takat novice blogger je, ada tu caterer fofular, majalah masakan fofular yang nama dia sinonim dengan perkataan 'hidang' pun sama uols...ish ish ish...tak baik buat gitu..kalau nak guna mintak izin la kan...nak tau boleh jenguk sini)


NASI DAGING
Source: hanielize.fotopages.com

Bahan:

1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut
6 cawan beras bathmati....bersih dan toskan
8 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair (
me dont have..pakai air jek hehe)
3 sudu besar minyak sapi (
use butter or merjerin je pun boleh)
1 tin tomato sup [500 gm tomato cincangkan] (
just bancuh tomato puree and cincang tomato sket)
3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
2 sudu besar kismis
5 helai daun pandan ..disimpulkan
garam & gula secukup rasa

Bahan tumis
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buag pelaga
2 labu bawang besar ]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk
1 inci halia ]

Cara memasak:
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker
2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan.
3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi.
4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendideh.
5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis
6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa.
7. Hidangkan bersama Dalca Sayuran dan Air Asam.


Thursday, 2 December 2010

S.A.D - kan betul expert yang cakap bukan sendiri pandai-pandai!

*pics from google image

hello peeps! check this out....6 Ways to Beat Depression During Winter Months...banyak-banyak tips paling suka yang ni sebab simple dan senang nak buat..hehe..betulkan bukan saya sendiri yang sengaja merengek-rengek nak mengadu domba tak tentu pasal kan? ironically, bila jumpa artikel ni terus terasa ok..hah! ok then looks like i'm not the only one *lari-lari senang hati lalalala~ =P

apparently ada tajuk artikel yang sampai berbunyi 'how to stay sane during long winter months' haiyoh...kronik betul sakit orang stress bermusim ni ye...oh ye, penyakit ni ada nama ye..S.A.D - Seasonal Affective Disorder..erkkk...apakah diriku dah berjangkit dengan penyakit ni? perkataan 'disorder' tu sangat takut okkk...ingatkan ada penyakit eating disorder or sex disorder jek..hehe...takde la kut...sebab bila baca simptom tu takde la teruk sangat sampai morning sickness or susah nak bangun pagi or overeating or oversleep or..eh..ok-ow. yang overeat, susah bangun pagi dengan pening2 tu cam...k.e.n.a.l.j.e.s.a.p.e eheh. e-heh-heh. *uwaa....tolonggg......

in conclusion enam tips berikut adalah:

1. Get outside often
- akan dibincangkan kpd kakanda menteri segala menteri, kekangan untuk keluar sesuka hati seperti selalu adalah kerana Mya senang selsema

2. Exercise regularly
- erkk...ni memang pasang niat dah lama kan,buat je belum =P

3. Drink green tea - ok, boleh diusahakan

4. Avoid coffee
- paling susah, in fact, tersangat susah..huhu...ingatkan pengurang stress rupanya lagi menyumbang kepada mood swing ada la

5. Keep eating fruits
- yang ni pun senang, i like!

6. Be aware of the depression
- cadangan penulis adalah apply teknik meditasi, tapi pada kita yang Islam ni sembahyang dan banyakkan mengaji la kan...memang betul dan sangat setuju, bila baca Quran bukan ke hati jadi tenang dan lapang =)

*pics from google image

ok then, that's it. enough of this stupid SAD disorder thing that makes me feel more pathetic of myself just by reading its name (i mean, what kind of name is that? its just..sounds sad). just embrace yourself...live life to the fullest....play fun game with Mya more often like all the time...try your hardest to ditch out your coffee...just keep doing that zumba thing from youtube and you'll be fine...teeheehee... (^_^)

ops, tak dilupakan tuntut janji dari kakanda menteri beli but baru weekend ni...or at least nak bawak lepak kedai kopi berehat menikmati kek sedap sambil minum err..green tea? haiyoh.

boy i'm screwed..........